Tarımsal ya da endüstriyel bir ürünün üretim sürecinde kullanılan toplam su miktarı ise, o üründeki sanal su olarak adlandırılır. Sanal olarak ifade edilmesinin sebebi üründe mevcut su miktarından ziyade üretim süreci boyunca tüketilen suyu ifade etmesidir.
Üretilen ürünlerin (tarım, sanayi ürünleri gibi) üretimleri sürecinde değişik miktarlarda su tüketilmektedir. Ürünün tüketildiği yerde, bu ürünün elde edilmesi sürecinde kullanılmış olan suyun da tüketildiği kabul edilebilir. Bu su, sanal su olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye'de içme ve kullanma amacıyla günlük kişi başına düşen su miktarı 216 litredir (TÜİK). Su ayak izi yaklaşımı çerçevesinde sanal su dikkate alındığında Türkiye'de bir kişinin günlük doğrudan ve dolaylı su tüketiminin 5.416 litre olduğu görülmektedir.
Profesör J. A. Allan 1993 yılında suyun birçok ürünün imalatı için girdi olarak kullanıldığı ve bu suyun “Sanal Su” olarak ticaret konusu haline gelebileceğini iddia etmiştir. Bu fikir su fakiri ülkelerin su kaynaklarını etkin kullanabilmeleri için bir dış ticaret politikası olarak uygulanmaya konulmuştur.
Sanal su kavramı, uluslararası veya bölgeler arası su akışlarının değerlendirilmesinde kullanılır. Bir ülke veya bir bölge bir ürünü ithal veya ihraç ediyorsa, suyu da sanal olarak ithal veya ihraç etmektedir. Bu da genel olarak sanal su ticareti olarak ifade edilmektedir (WWF, 2014).
İlgili 34 soru bulundu
Örneğin, 1 litre içme suyu elde etmek istediğinizde, su arıtma cihazı 3 veya 4 litre suyu işleyecektir. Böylece, elde edilen 1 litre suyu kullanabilirsiniz, ancak 3 veya 4 litre su da atık su olarak üretilecektir.
Gri su ayak izi belirli bir su kalitesi standartlarını karşılamak için gerekli olan kirleticilerin asimilasyonunda kullanılan taze su miktarıdır. Bir kilogram biftek üretimi için yaklaşık 15.000 litre su gerekir. Bu 15.000 litrenin %93 yeşil, %4'ü mavi ve %3'ü gri su ayak izinden oluşmaktadır.
Başka bir ifadeyle, birim tarım ürününün üretilmesi için daha az su kullanılmaktadır. Su sıkıntısı çeken ülkeler grubunda yer alan ülkemizde, yıllık kişi başına tüketilen mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan temiz su kaynağı miktarı veya su ayak izi miktarı 1650 m3/yıl'dır.
Su ayak izi, insanlar tarafından tüketime bağlı olarak su kullanım kapsamını gösterir. Bir bireyin, topluluğun ve işletmenin su ayak izi, birey veya topluluk tarafından üretilen mal ve hizmetleri üretmek için kullanılan toplam tatlı su hacmi olarak tanımlanır.
Ya da bir kot pantolon üretilirken yaklaşık olarak 11.000 litre su harcanıyor.
Bir adet tişört üretebilmek için 2700 litre su harcanıyor. 2. Bir hamburger 2331 litre su harcanarak yapılıyor.
Su ayak izi bir kurum ya da ülkenin kullandığı toplam su miktarını ve türünü ifade ederken sanal su değeri bir ürün için, hammaddesinin üretimi de dahil olmak üzere bütün üretim aşamalarında ve tüketimine kadar geçen bütün aşamalarda harcanan toplam su miktarını ifade eder.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Reckitt Benckiser Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Beaulieu, global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye'de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini bildirdi.
Hollanda'da kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Water Footprint Network'ün verilerine ve Fortune'un analizine dayanarak, 225 gramlık bir hamburgerin üretimi için 3 bin 668 litre su gerekiyor.
Su ayak izinin yeşil, mavi ve gri olmak üzere üç çeşidi var. Yeşil ve mavi su tüketimini, gri ise su üzerindeki kirliliği ifade eder.
Yeşil su ayak izi ise yağmur suyu tüketimini ifade eder. Bu harlaşma ve yağış miktarları göz önünde bulundurularak hesaplanan yeşil su ayak izi, satın aldığınız herhangi bir üründe veya günlük herhangi bir alışkanlığınızda tükettiğiniz suyun kaçta kaçının yağmur suyu kaynaklı olduğunu ifade etmektedir.
Tarımda kullanılan su miktarı, fabrika üretim prosesleri boyunca kullanılan su miktarı mavi su ayak izine örnektir. Üretim prosesi boyunca kullanılan yağmur suyuna yeşil su ayak izi denir. Gri su ayak izi, kirliliğe yönelik bir gösterge olup üretim prosesi boyunca kirletilen su miktarını ifade eder.
Su ayak izi kavramı insanların tatlı su tüketimi ile doğadaki su kaynaklarının yaşadığı büyük ekolojik zorluklar arasındaki ilişkiyi ele almaya yardımcı olur. Doğrudan ve dolaylı olarak gerçekleşen su kullanımını ölçmek ve haritalamak, su tüketimini sürdürülebilir bir düzeye indirmeye yardımcı olabilir.
Su ayak izi, kullandığımız ürünlerin ve hizmetlerin üretim ve tüketim süreçlerinde doğrudan ve dolaylı olarak sarf edilen toplam su miktarının ölçüsüdür. Tedarik zincirinin ilk basamağından nihai tüketiciye kadar tüketilen su miktarı ve neden olunan su kirliliğini de kapsamaktadır.
Herhangi bir ürün veya hizmetin üretiminde, bir bireyin günlük yaşantısında küçük veya büyük ölçeklerde su ayak izi hesaplama işlemi yapılabilir. Bu işlem sayesinde ne kadar temiz suyun boşa harcandığı, ne kadar su tasarrufu yapılarak aynı işlemin tamamlanabileceği değerlendirilir.
Su arıtma cihazının su faturasına direkt bir etkisi bulunmamaktadır. Yani, arıtma cihazı kullanmanız su tüketiminizi ya da su faturanızı otomatik olarak artırmaz. Ancak, ters ozmoz gibi bazı arıtma yöntemleri, suyun bir kısmını atık su olarak dışarı verir.
Dolayısıyla atık su miktarı sebep gösterilerek su arıtma cihazı kullanımının maliyetli olduğu düşüncesi tamamen yanılgıdan ibarettir. Şunu da belirtmeliyiz ki atık su sanılanın aksine israf da değildir. Çünkü atık su şebeke sularının arıtma işleminden sonra ortaya çıkan kirli ve kullanılamayan kısmıdır.
Ev ya da balkon bahçeciliğinde gerekli ölçümler yapılarak arıtma cihazından çıkan su kullanılabilir. Şehir şebeke suyundaki TDS seviyesi genel olarak düşük olduğu için kentsel bölgelerde yaşayanlar için bahçe sulamada arıtmadan çıkan atık su kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri