Gelir Vergisi Kanunun 18. maddesinde sayılan sanat dalları için gelir vergisinde istisna hükmü yer almaktadır. Söz konusu istisna eserler ve üzerindeki hakların satışı, devri ve kiralanmasını kapsamaktadır. İstisna kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17 vergi tevkifatı yapılmaktadır.
Kanımızca, işletmenin büyüklüğü ile mütenasip ve işletmenin faaliyet konusuna uygun yapılan tefrişlerde amacını aşmayacak derecede alınan sanat eserleri amortisman yolu ile gider yazılabilir.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sanatçılar üzerindeki gelir vergisi yükünün azaltıldığını belirterek, "Sanatçılar, gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2022 yılı için 880 bin lirayı) aşmaması kaydıyla gelir vergisinden müstesna" dedi.
Bu istisna kapsamında bir gelir var ise yıl sonunda beyanname verilmesine ve ek gelir vergisi ödenmesine gerek yoktur. Bu eserlerin kullandırılması, kiralanması ya da satışı (neşir, temsil, icra, teşhir vb.) karşılığında, ödemeyi yapan, %17 tutarında stopajı, sanatçı adına, vergi dairesine öder.
İstanbul Defterdarlığı tarafından verilen bir özelge de; "Sanat eserlerinin işletmenin faaliyeti ile ilgili olarak kullanılması ve bu nedenle yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunması söz konusu olmayacağından bunlar için amortisman ayrılması mümkün değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
VUK'nun 320. Maddesinde ise “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar.” hükmü yer almaktadır: Bu hükümden de anlaşılacağı üzere yılın son günü aktife girmiş olsa dahi bir iktisadi kıymet için (binek otomobilleri hariç) o yıl bir tam yıllık amortisman ayrılması söz konusu olacaktır.
Eskiden ne kadar gelir elde ederseniz edin, adınıza % 17 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldığı takdirde vergi mükellefi olmanıza, beyanname vermenize gerek yoktu. Şimdi ise 1.900.000 TL üzerinde gelir elde ederseniz beyanname verme, defter tutma v.b. mükellefiyetleri yerine getirmeniz gerekli.
Brüt tutarın %20'si ise vergi tutarıdır. Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur. Stopaj da 1250 / 5 = 250 TL olur.
İlgili yasalara göre; avukat, doktor, diş hekimi, danışman, mimar, mühendis, müşavir, yazar, ressam, noter, rehber, yönetmen gibi kişiler serbest meslek erbabı olarak tanımlanmıştır. Bu kişilerin serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir.
Vergiden muaf esnaf belgesi almak isteyenlerin, 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekir.
Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 Lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.
Telif hakkı ödeyen mükellef ödemenin brüt tutarında % 17 GV stopajı yapar. Ayrıca (2) nolu KDV beyannmesi ile % 18 KDV hesaplar ve öder.
Sanat eseri özneldir.
Sanat eserini üreten sanatçıdan bağımsız düşünemeyiz. Muhakkak sanatçıdan bir iz buluruz. Ortaya çıkan sanat eserinin en önemli özelliklerinden biri tek olmasıdır.
- Sanat eserleri özgündür. - Sanat eserleri bir sanatçı tarafından yapılmıştır. - Sanat eserleri genel geçer değildir. - Oran ve simetri üzerinden, yani ölçülülük sanat eserleri konusunda önemli bir potansiyel teşkilat.
Sanat eserleri ortaya konurken, süje ve obje arasında bulunan estetik ilişki ile meydana gelir. Sanat eserleri bir hayal gücü sonucunda tasarlanır ve ortaya konur. Bu nedenle her bir sanat eserinin bir tasarımın sonucu olduğunu söylemek mümkündür.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
İş Yeri Kira Gelirlerinde Beyan Sınırı
İş yeri kira gelirleri, üzerinden her ay %20 oranında vergi kesintisi yapılmış olan gelirlerdir.
Stopajı Kim Öder? Yukarıda da değindiğimiz üzere kira ödemeleri üzerinden stopaj hesaplamasını yapıp ödemekle yükümlü olan taraf kiracıdır. Mülk sahibinin kira geliri üzerinden alınan stopaj vergisinin ödenmesi konusunda bir sorumluluğu yoktur.
Stopaj Tutarı = [Brüt tutar x %20] olmalıdır.
Influencer'lar da içeriklerine yerleştirdikleri reklamlar üzerinden elde ettikleri gelir için düzenli olarak gelir vergisi ödemek zorundadır.
Ancak, piyasadaki genel uygulamalardan da bilindiği üzere, sanatçılar iş akdine ve işçi-işveren ilişkisine bağlı olmadan şahsi mesai ve mesleki bilgisine göre bu faaliyeti gerçekleştirdiği bilindiğinden, sanatçının elde etmiş olduğu gelir türü serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecektir.
Türkiye'de amortisman süreleri ortalama olarak 17-18 yıl şeklinde hesaplanır. Elde edilen hesaplamada 16 yıllık amortisman süresi, yatırımınızın doğru değerde ve avantajlı olduğunu gösterir. Amortisman süresini, değerini ve avantajını belirleyen gayrimenkulün fiyatıdır.
Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir. İlgili yıllarında ayrılmamış amortismanlar kullanım ömrünün son yılında topluca ayrılıp gider yazılamaz.
Tesisat ve kombi yenileme masrafı, mülkün maliyetine eklenerek amortisman gideri (yüzde 2 oranında) olarak kira gelirinden düşülebiliyor. Kiraya verilen konutun alımı sırası ödenen tapu harcı da (yüzde 2) amortisman gideri yoluyla gelirden düşülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri