Kendilerinin ve ailelerin daha iyi bir hayat standartları yaşaması için başka bir ülkeye veya bölgeye göç eden kişi ve aile fertlerini kapsayan tabire göçmen denir.
Marmara bölgesinde günlük konuşma dilinde "Mâcır" olarak telaffuz edilen bu kelime, 93 Harbi'nden itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile veya tek yönde göçenler için kullanılmaktadır.
Osmanlı resmî literatüründe göçmenler için kullanılan bir terim. Sözlükte “göç eden, hicret eden, göçmen” anlamındaki muhâcir kelimesi, Osmanlı literatüründe özellikle XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren geniş yer bulmuştur.
Muhacir sözcüğü, İslamiyet'in ilk yıllarında Mekke'den Medine'ye göç edenler için kullanılmıştır. Sözcük bu dönemden beri dini bir anlama da sahiptir. Peygamber ile birlikte Mekke'yi terk eden kimseler muhacir olarak anılmaktadır. Hatta bu kimselere Ensar muhacir denilmektedir.
Muhacirun, (Arapça: المهاجرون hicret edenler, göçmenler), İslam peygamberi Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye (Yesrib'e) hicret eden Mekkeli Müslümanlar için kullanılır. İslami Hicri takvimin başlangıcını teşkil eden bu önemli olaya Hicret denir.
İlgili 21 soru bulundu
Peki, "muhacir kimdir?" Diye sual edilecek olsa elbette yine en güzel cevabı Resul-i Ekrem Efendimiz'in verdiğini görüyoruz. Evet, Muhacir, Allah'ın yasaklarını terk eden kimsedir. Muhacir, Ashâb-ı Kiram gibi ebedi hayatın imarı için yeni yurtlar edinendir. Muhacir, Allah'ın yasaklarından hicret edendir.
Kardeşleştirme sürecinde Ensar, bazı mülklerini karşılıksız olarak Muhacirlere verdi; hurmalıklarla ilgili olarak da “Beraber çalışılması, mahsule ortak olunması” kararı alındı. Zamanla bu kardeşleşme örneği tüm Müslümanları içine alan bir “İslam Kardeşliği” anlayışına dönüştü.
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Balkan savaşlarından itibaren 1930'lara kadar; Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkelerinden ülkemize göçenler için kullanırız.
bulgaristandan gelen türk göçmenlerin kendi şivelerinde muhacir demektir. en son seksenli yillarin ortalarinda dogu trakyadan ulkemize gelen ve "soydas" diye de tanimlanmis kisi ya da kisiler. vizontele tadında bir kelime. bulgaristandan göçenlere denir ve aslı muhacirdir.
Muhacir: Osmanlı Devleti Batı'da toprak kaybettikçe Doğu'ya doğru, Cumhuriyet döneminde de Türkiye'ye zorunlu göçe maruz bırakılan kişilere denir. Mübadil: Mübadele yıllarında zorunlu olarak göç ettirilenlere denir.
Muhacir farklı bir yerde yaşamak için göç eden kişiler için kullanılan bir ifadedir. Hicret adı verilen olayı gerçekleştiren kişiler de muhacir olarak anılmaktadır.
93 Muhacirlerinin kökenleri
Doğu'dan gelen 93 Muhacirlerinin birçoğunu kökeni Ahıska Türkü'dür.
Muhacirlik, 1916 yılı ilkbaharında Rize ve Batısında kalan yöre halkının Rus işgali nedeni ile yaşadıkları dramın diğer adıdır.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Günümüzde Yunan vatandaşlık hakkını kaybetmiş ve Lozan Mübadelesi ile tüm bireylerinin Türkiye'ye göçe zorlandığı bazı önemli Türk topluluklar şunlardır: Girit Türkleri. Selanik Türkleri (Selanik Göçmenleri)
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir.
İslâm literatüründe ensar, Hz. Peygamber'i ve muhacirleri yurtlarında barındırmak ve korumak suretiyle onlara büyük yardımda bulunan Evs ve Hazrec kabilelerine mensup Yesribli (Medineli) müslümanlar için kullanılmıştır.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler.
Peygamber (asm), hicretin ilk yılı içinde yarısı Muhacir, yani Mekke'den hicret edenlerden ve yarısı Ensar'dan yani Medineli Müslümanlardan olmak üzere, 90 erkeği kardeş yapmıştı.
İkinci olarak, Hicret 630 yılında Mekke'nin fethine kadar sürmüş; süreç 8 yılda tamamlanmıştır. Hicrete katılan Müslümanların bu göçlerinin “süresiz bir göç olmadığı”, gittikleri yere “yerleşmek amacı ile gitmedikleri” görülüyor.
Hz. Peygamber, Bedir savaşından sonra Selmân-ı Fârisî ile Ebu Derdâ'yı, hicretin 7. yılında da Habeşistan'dan Medine'ye dönen Cafer b. Ebu Talib ile Muâz b. Cebel'i kardeş ilan etmiştir.
Rasulullah şöyle buyurdu: “Yarın sancağı öyle birine vereceğim ki, Allah bize O'nun eliyle fethi nasip edecek.”2 Diğer gün sancağı Hz. Ali'ye verdi ve fetih Onun eliyle gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri