Estetik, felsefenin güzeli inceleyen dalıdır. Doğal güzellik ve sanatsal güzellik, estetiğin konusudur. Sanat felsefesi ise, felsefenin yalnızca sanatsal güzelliği inceleyen dalıdır. Bu durumda, estetiğin inceleme alanının sanat felsefesine göre daha geniş olduğu söylenebilmektedir.
Sanat felsefesinin temel kavram ve problemleri, estetiğin de temel kavram ve problemleridir. Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi sanat felsefesi, sadece sanattaki güzel ile ilgilenir. Estetik ise sanat-doğa ayrımı yapmadan bütün alanlardaki “güzel” ile ilgilenir.
Estetik değeri temelde bir görünüş ilişkisi ve duyu algısının bir niteliği olarak tanımlayan Hartmann onun etik, dirimsel vb. diğer değer sınıflarıyla olan varlıkbilimsel bağının ve birbirleriyle bir temellendirme ilişkisi içerisinde olduğunun altını çizmektedir.
Sanat estetiğinin asıl amacı; sanatı yorumlamak ve sanat üzerinde belli bir etkiye sahip olmaktır. Hayal gücü ve yetenekle insan tarafından meydana getirilen, doğanın da içinde yer aldığı, güzel diye nitelendirdiğimiz sanatı, değerleriyle analiz eder.
İlgili 39 soru bulundu
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz.
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Bunlar; estetik özne, estetik nesne, estetik yaşantı, estetik hayalgücü, estetik duygu ve haz, estetik değerdir. Buna göre nesnenin taşıyıcısı olduğu güzellik değe- rini algılayan, ondan etkilenmeden geçemeyen, belli bir güzellik duygusuna, estetik beğeniye sahip olan bilinçli insan varlığına “estetik özne” denir.
Estetik temel bir kavramdır ve dört temel oluşturucu ögesi vardır. Bunlar estetik suje, estetik obje, estetik değer ya da estetik yargıdır. Yani estetik kavramı bu dört ögenin bütünlüğü olarak görülür.
Estetik cerrahi kişiyi rahatsız eden fiziksel kusurları düzeltmeyi hedefler. Amaç kişinin bedeni, yüzü ve kişiliği ile uyumlu bir görünüm elde etmektir. Abartılı işlemler itici sonuçlar verirken, yerinde yapılan cerrahi daha güzel ve doğal bir görüntü kazandırır. En başarılı estetik, anlaşılmayan estetiktir.
Bu dersin amacı öğrencilerin temel estetik kuramlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayarak, öğrencilere sanat ürünleri çözümlemelerinde kuramsal bir bakış açısı kazandırmaktır.Bununla birlikte 20. yüzyılın temel sanat akımları, sanatçıları ve bu sanatçıların eğilimleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Estetik terimi 18. yy ortalarında Alman filozof A. G. Baumgarten tarafından ortaya atılmıştır.
Alexander Gottlieb Baumgarten, felsefe tarihinde modern felsefi estetiğin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Platon, varlığın dışsal güzelliğinin görece olduğunu ve estetik bir öz taşımadığını belirtmiştir. Varlığın fiziksel güzelliği, kendi ideal örneğine ne denli uygunluk gösterdiğiyle belirleneceğini ortaya koyarak, maddi olanın ideal olana gösterdiği uyumla oluştuğunu belirtmiştir.
1.1.2.
İşte estetik kuramları, önce, güzelin ne olduğu sorusunu irdeleyen kuramlardır. Yani doğa ya da sanat gibi ayrımlar yapmaksızın güzeli irdeler. Geç dönem kuramları ise, ağırlıkla sanattaki güzeli ele alan daha dar kapsamlı, fakat belki de daha etkin kuramlardır.
Estetik tavrın autelos'u vardır demek, estetik tavır ereği kendinde bulunan tavır, kendi dışında bir başka ere- ği olmayan tavır demektir. Örneğin, bir müzik dinlerken, bir şiir okurken ya da bir resmi seyrederken, onlarla kur- duğumuz bu ilginin kendisinin dışında bir başka ereği yok- tur.
Nitekim Umberto Eco (2004) On Beuty (Güzelliğin Tarihi) adlı çalışmasında çirkinliğin güzelliğinden bahsetmektedir. Bu tanımlamanın da gösterdiği gibi çirkinlik tıpkı güzellik gibi pekala estetik bir kategori olabilir.
İlk kez 18. yüzyılda estetiğin bir disiplin olarak sınırlarının belirlenmesi, Alexander Gottlieb Baumgarten ile başlamıştır. Burada estetik, “duyusal bilginin bilimi” olarak tanımlanmıştır. Baumgarten, Almanya'da Leibniz ve Wolff öğretilerinin etkisi altında yetişmiş biridir.
Aristo'ya göre estetik bir orantı, uyum ve düzendir. Bir resimdeki renk uyumu veya müzikteki güzel bir armoni o eserin yapısındaki düzeninin yansımasıdır. Bundan yüzyıllar önce belirlenmiş olan bu ölçütler estetiğin evrensel ölçütleridir, her alana uyarlanabilirler.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak dijital sanat formları.
Sanat, insana estetik haz verip, insanı eğlendirerek onun oyalanmasını ve yaşam dersi vermesini sağlar. Bu anlamda sanatın, insanların ruhlarını yaşamın karanlıklarından kurtarıp, gerçek yaşamdan daha üstün olan ideal bir yaşam için hazırladığı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri