Sanat sanat için görüşünü benimseyen sanatçılar, sanatın amacının kendi yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergilemek olduğuna inanırlar. Sanat toplum için görüşünü benimseyen sanatçılar, toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için sanat yaparlar.
Kısaca anlatmam gerekirse eğer kişi yapılan sanatın/ eserin bir topluma hizmet/mal olduğu görüşünü savunuyorsa ve sanatını toplumun anlayacağı şekilde icraa ediyorsa ona göre sanat toplum için diyebiliriz..
Resmin gerçekliğini oluşturan kararlılık; sonucu değiştirmemekle birlikte, sanatçının kendi iradesine kalmış bir durumdur. Sanat için sanat ifadesi ise bu durumu desteklemektedir, sanatçının kendi iradesi ve düşüncesi sanatını ne şekilde ve kimlerin için ürettiği sadece sanatçıya kalmış bir durumdur.
Sanatçılar, ürettikleri eserlerle pek çok okura, dinleyiciye veya izleyiciye ulaşabildikleri için, bu “güçleri” onlar üzerinde bir “sorumluluk” yaratır. Toplum için sanat yaklaşımına göre, bu sorumluluk, onları toplumsal konuları gündeme getirmeye, ve bir şekilde, topluma faydalı olmaya yönlendirmelidir.
Eserlerin toplumsal konulardan, etik değerlerden toplumdan tamamen bağımsız olduğu savunulur. Sanat kendi içinde var olmuştur ve başka hiçbir şey sanat üzerinde belirleyici bir etken değildir. Bu sanatlarda toplumu bilgilendirme amacı güdülmez.
İlgili 35 soru bulundu
"Sanat için sanat" veya "sanat, sanat içindir" , sanatın herhangi bir didaktik, ahlaki ya da faydacı işlevinden ayrılarak asıl değerinin yalnızca "gerçek" sanat olduğunu ifade eder. 19. yüzyılda Fransızca'daki "l'art pour l'art" sloganın Türkçeye geçmiş halidir.
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir. Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır.
Sanat, toplumsal hareketleri etkilediği kadar toplumsal hareketler de sanatı etkiler. Bu karşılıklı simbiotik yapı hem dönüşen toplumsal hareketler hem de dönüşen sanatın kendi sesini, kimliğini bulması için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklara etkisi çok daha fazladır.
Tanzimat edebiyatı genel özellikleri
Tanzimat edebiyatının ikinci devrinde yetişen sanatçılar ise (Recaizâde Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Sami Paşazade Sezai) bireysel konulara ağırlık vermişlerdir. "Sanat için sanat" anlayışını benimser görünmüşlerdir.
Sanat, insanların zihinsel, duygusal ve estetik deneyimlerini geliştirmelerine ve toplumsal farkındalığı artırmalarına yardımcı olur. Sanat, insanların kendilerini ifade etmelerine ve hayal güçlerini kullanmalarına olanak sağlayarak, yaratıcılığı ve yenilikçiliği teşvik eder.
Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır.
Sanat, insanın duygu, düşünce ve hayallerini, somut ve soyut malzemelerle yaratıcı gücünü kullanarak kişiyi etkileyecek biçimde anlatmasıdır.
Toplum için sanat anlayışı romantizm akımı ile yakından ilişkilidir. Ayrıca realist olmasına rağmen toplumcu gerçekçi çizgide eserler veren edebî topluluklarda ve akımlarda da yaygındır. Bunun yanında ülkelerin yaşadığı büyük toplumsal hadiselerde toplumcu sanata yöneliş olduğu görülür.
Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi önemli yazarlarsa yaşadıkları dönemin sorunlarını kendi bakış açılarıyla ele almışlar ve bize o dönemi gerçekçi bir şekilde yansıtmışlardır. Bu nedenle diyebiliriz ki bu yazarlar sanatı, yani edebiyatı, toplum için kullanmışlardır.
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
Realizm akımında amaç, toplumun ve insanın gerçek yüzünü olduğu gibi yansıtmaktır. Sonuç olarak, realizm, 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve gerçekçi bir sanat ve edebiyat anlayışını benimseyen bir akımdır.
Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu hikâye konusunda ağırlıklı olarak eserler vermiştir. 1923-1940 yılları arası eserlerinde toplumsal sorunlar ön plana çıkarılmış ve sanat toplum içindir düşüncesi hakim olmuştur. Toplumsal temalı ve psikoloji ağırlıklı eserler verilmiştir.
“Sanat toplum içindir.” görüşü, sanatın toplumsal bir rolü olduğunu ve toplumun ihtiyaçlarını, deneyimlerini, değerlerini yansıtması gerektiğini ifade eder. Sanatın, toplumsal sorunlara dikkat çekmesi, farkındalık yaratması ve toplumsal değişimi teşvik etmesi potansiyeline sahip olduğu kabul edilir.
Sanat, kültür üzerindeki en büyük etkisini iletişim yöntemi olarak ortaya koyar. Sanatın benlik duygusu ve algısıyla yakından ilgisi vardır. Sanatçıların ve dolayısıyla eserlerinin bireysel ve toplumsal yaşama ayna tutma yetenekleri, yer yer dilin yetkinliğini aşan bir iletişim şeklinin oluşmasına imkân verir.
Sanat, insana estetik haz verip, insanı eğlendirerek onun oyalanmasını ve yaşam dersi vermesini sağlar. Bu anlamda sanatın, insanların ruhlarını yaşamın karanlıklarından kurtarıp, gerçek yaşamdan daha üstün olan ideal bir yaşam için hazırladığı söylenebilir.
Parnasizm sadece şiirde görülen bir akımdır ve şiirde realizm olarak görülür tarif edilmiştir. Bu sanat akımında sanat için sanat anlayışı benimsenmiştir. Antik Yunan ve Roma mitolojisine büyük bir hayranlık barındırmaktadır.
Sanatsal akım, ortak sanatsal fikir, tutum ve eser verme özelliği gösteren sanatçı ya da sanat yapıtlarının içerisinde bulunduğu eğilimler. Sanatsal akımlar belirli çağ ve dönemlere özgü olarak meydana gelirler. Yalnızca birkaç ay sürebildikleri gibi, on yıllarca da devam edebilirler.
Sanat tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskiye dayanır. Sanatın giderek katmanlaşması, farklı toplumlarda görülmesi ve farklı alanlara ayrılmasının neticesinde pek çok farklı fikir ortaya çıktı. Sanat akımları da bu fikirlerin yaygınlaşması ve dönemin sanat anlayışına etki etmesiyle ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri