Neden 3 gün? 3 gün bekleme kuralı; bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri ve reaksiyonları takip edebilmenin en iyi yoludur. Bu kural sayesinde hangi belirtilerin hangi besinden kaynaklandığını ve oluşabilecek alerjik reaksiyonları rahatlıkla takip edebilirsiniz.
Mama sandalyesinde ve mümkünse sizin her zaman yemek yediğiniz yerde bebeğinize öğünlerini verin. Ek gıdalara mutlaka 3 gün kuralıyla başlayın. Yani, aynı gıdayı en az 3 gün 2-3 tatlı kaşığı kadar verip tattırın.
3 gün kuralı bebeğin ek gıdalara olan beğenisini-tepkisini de anlamamıza yarar. Böylece hangi tip gıdaları sevdiğini anlayıp, ilerideki beslenme programını ona göre yaparız. Ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı 9-10 aya kadar devam ettirilmelidir.
3 gün kuralını bebeğinizin beslenme alışkanlığı oturana kadar uygulamanız gerekiyor. Zaten bir süre sonra bebeğinizin hangi besinlere ne tepkiler verdiğini gözlemleyerek besinleri bir arada vermeye başlayacaksınız. Yalnızca yeni bir gıda denerken bu kuralı unutmamalısınız.
Yavaş yavaş ek gıdalara başlayan bebeğinize bir gıdayı ilk defa veriyorsanız; Yeni gıdayı denediği günden 3 gün sonra farklı bir gıdayla tanıştırın. Böylece geçen 3 gün süre içerisinde bebeğinize verdiğiniz gıdanın etkilerini anlayabilir, bebeğinizin o gıdayı sevip sevmediğini gözlemleyebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Günde ½ küçük kavanoz kadar sebze çorbası, onun için sağlıklı bir ara öğün olacaktır. Patates, havuç, pirinç, kabak, brokoli, taze fasulye gibi sebzeleri haşlayıp, püre kıvamına getirerek hazırlayabilirsiniz.
6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
6-8 ay arası tadım dönemi olarak geçiyor.
3-4 aya kadar sindirime yardımcı olacak enzimleri üretemez. Yağ, nişasta ve karbonhidratları parçalayan enzimler de 6 ila 9 aya kadar üretilemezler. Bu sebeple ilk 6 aydan önce ek gıdaya geçmek bebeğinizde gaz, kabız ve alerji gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir.
Ek gıdalara erken dönemde başlandığında süt alımı azalacağından protein kısıtlaması oluşur ve büyüme hızında azalma başlar. Alerjik reaksiyonların ve besin alerjilerinin görülme sıklığı da artar. Katı gıdaya erken başlamak obezite riskini artırır.
6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır. Bebeğin hoşlanmadığı gıdalar 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.
İlk 6 ayda bebeğinizin ana besin ihtiyacı anne sütüdür. Bebekler 2 yaşına kadar anne sütüne ihtiyaç duymaya devam ederler. Fakat bu ihtiyaç 6. aydan sonra ek besinlerle desteklenir. Ek besin dönemine geçene kadar sadece anne sütü ile beslenmiş bebeğiniz, 6. aydan sonra ek gıdalara geçebilir.
Altıncı aydan sonra her bebek ek gıda almaya hazırdır. Bu aydan sonra doğumda anneden sağlamış olduğu çinko ve demir depoları tükenir. Ek gıdaya başlanması altı aydan sonraya geciktirilmemelidir.
Anne sütünün yanı sıra özellikle 5. Aydan itibaren ek ve katı gıdalara geçiş yapılabilmektedir. Genellikle sebze, meyve suları, püreler veya yoğurt gibi gıdalar 5 aylık bebeklerin tükettikleri besinler arasındadır. Bebekler 5. aydan itibaren ek gıdaya geçiş yapabilmektedir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Doktor aksini söylemediği sürece ek gıdaya geçiş döneminde muz en erken 4. ayda verilebilir olmakla birlikte 6. aydan sonra tüketimi daha uygundur.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Siz sade yapmak istiyorsanız 6 aylık bir bebek için ilk başlarda önerimiz, şehriyeleri biraz tereyağı ya da zeytinyağı kullanarak, yeteri kadar suda haşlayın iyice şişmiş ve pişmiş olmasına dikkat edin.
5 AYLIK BEBEK KAÇ CC MAMA YEMELİ
Ek gıda almaya başlayan bebekler bir öğünde 200 ml olmak üzere günde 4-5 defa mama yiyebilirler. Anneler ek gıdaya geçiş döneminde mama saatlerini kendileri ayarlarlar.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri