Sanat tarihi, en yalın haliyle görsel sanatların tarihsel evrimini inceleyen bilim dalıdır. Bir başka tanım vermek gerekirse tarih koşullarından doğan maddi kültür eşyasını inceleyen bilimdir denebilir.
"Sanat Tarihi"nin tarih, coğrafya, arkeoloji, arkeometri, antropoloji, paleografya, epigrafi, nümizmatik, kronoloji, etnografya, filoloji bilim dallarıyla ilişkisi vardır ve onlardan bilimsel olarak faydalanır.
Bilindiği gibi bugün tarih ve sanat tarihi iki ayrı bilim dalı olarak gelişmiş- tir. Ayrıca her biri kendi içinde dönemler, alan konuları ve alt disiplinler ola- rak çeşitli kollara ayrılmış durumdadır.
Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Sanat tarihi bölümüne ek olarak Arkeoloji ve Sanat Tarihi adı altında bir başka bölümün daha var olduğunu söylemek mümkün. Söz konusu bu bölüm de 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Sanat Tarihi bölümü, öğrencilere sanatın tarihi, stil ve teknikleri hakkında bilgi verir.Sanat Tarihi mezunları, müzeler, sanat galerileri, müzayede evleri, sanat yayınevleri, sanat dergileri, kültür merkezleri, üniversiteler ve diğer sanat kurumları gibi birçok alanda çalışabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Bölüm mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyeler, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Millî Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde iş olanağı bulabilirler.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerde İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sözel puan türüne göre tercih edilebilir.
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir. Sanat dalları ve özelliklerini bilmek, hem sanattan daha fazla zevk almamızı hem de sanatın hayatımızdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur.
Sanat Tarihi bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Sanat Tarihi bölümü toplam 45 adet üniversitede bulunmaktadır. SÖZ Puan türündededir.
Sanat tarihi bölümü ilk kez 1983 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü adıyla açılmıştır. Günümüzde, edebiyat fakültelerinde yer alan sanat tarihi bölümü 4 yıllıktır. Formasyon dersi alanlar sanat tarihi öğretmenliği yapabilir.
Sanatın doğuşundan günümüze kadar, dünyada var olan tüm sanatçı ve sanat yapıtlarının en genel anlamda analizlerini yapan akademik bilimsel bir disiplindir (Artut, 2004). Biçimsel olarak sanat tarihi, bir sanat yapıtının, sanatçının ve yapıtla ilişkili öteki bilgilerin incelenmesidir.
Bu açıdan bakıldığında tıp, tartışmasız olarak bir bilim dalıdır: Zira hekimler, kendilerine gelen hastaları incelerler, gösterdikleri semptomlara bağlı olarak sıkıntılarının sebebini yansıtacak bir açıklama geliştirmeye çalışırlar, bunu yaparken halihazırda var olan bilgi birikimimizden faydalanırlar, bu ...
SANAT TARİHİNİN DİGER BİLİM DALLARIYLA İLİŞKİSİ Sanat tarihi birçok bilim dalı ile ilgili çalışmaktadır; Tarih, Coğrafya, Arkeoloji, Arkeometri, Antropoloji, Paleografya, Epigrafi, Numizmatik, Kronoloji, Etnografya bunlarda bazılarıdır.
Özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede sanat tarihi eğitimi farklı işlenmektedir. Ülkemizde, sanat tarihi araştırma konusu geç Roma döneminden, yani Bizans olarak adlandırılan dönemden başlayarak, günümüze kadar uzanmaktadır.
Paleografi (Yunanca palaiós παλαιός eski, grapheía γραφεία yazım) eski yazı çeşitlerini inceleyen bilimdir. Tarih boyunca kullanılan alfabeleri çözerek bu alfabelerle yazılan belgelerin okunabilmesini sağlar böylece tarihi olayların aydınlatılmasına katkıda bulunur.
Sanat Tarihi Bölümü için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi taban puanı 368,18037 ve başarı sıralaması 37347'dir. Bu bölüm için diğer en iyi iki seçenek arasında İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi bulunur.
Geçen yıl 1363, son beş yılda ise 6 binden fazla mezun veren sanat tarihi bölümünden, 2018 yılında sadece bir kişi öğretmen olarak atandı.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, insanlık tarihindeki sanatsal ifadeleri ve arkeolojik kalıntıları inceleyen bir bölümdür. Bu bölümde eğitim alan kişiler, antik yerleşim yerlerini, yapıları, sanat eserlerini, eski yazıtları, araçları ve diğer arkeolojik kalıntıları inceleyerek, geçmiş hakkında bilgi edinirler.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Bu dallar resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari ve sinemadır. İlk altı sanattan farklı olarak sinema diğer tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran karma bir sanat dalı olarak karşımıza çıkacaktır.
Arkeoloji bilimi; eski eserler bilimi olarak da tanımlanır ve geçmişte insan elinden çıkmış her türlü nesneyi araştıran, bulan, tarif ve tasnif eden ayrıca anlamlandıran bir bilim dalı olarak tanımlanır. Sanat tarihi ise görsel sanatların tarihsel evrimini inceleyen bir alandır.
Arkeoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Okumak için Ne Gereklidir? Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü okumak isteyen kişilerin TYT, YKS ve AYT sınavlarına girerek yeterli puanı alması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri