Şirket veya meslek mensuplarının kanunen veya ilgili yasal düzenlemeler gereği zorunlu olarak üye oldukları dernek, oda, mesleki örgüt gibi dernek niteliğinde sayılan kurumlara ödedikleri aidatların vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmasında bir sorun bulunmuyor.
Üye olma zorunluluğu olup olmadığına bakılmaksızın, sektörler ve meslek grupları ile ilgili olarak faaliyette bulunan derneklere yapılan aidat ödemeleri, iş ve işletmelerle doğrudan ilgili olmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmeli.
Gider yazılabilir. Mesleğin yapılması ile doğrudan ilgili.
Evet 1/2 olarak gider yazılabilir.
- Her türlü para ve vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları ile tecil faizi gider kabul edilmiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Şirket veya meslek mensuplarının kanunen veya ilgili yasal düzenlemeler gereği zorunlu olarak üye oldukları dernek, oda, mesleki örgüt gibi dernek niteliğinde sayılan kurumlara ödedikleri aidatların vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmasında bir sorun bulunmuyor.
Aidat Neleri Kapsar? Apartmanın ya da sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma ise doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı ve benzeri ortak giderler aidat kapsamına girer.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Aidat ücreti TBK'ya göre yan gider statüsündedir. Bu kapsamda aidat borcu ödemeyen kiracıya ev sahibi TBK madde 315 gereğinde tahliye talep edebilmektedir. Fakat ev sahibinin tahliye yoluna gidebilmesi için aidat borçlarını ödemesi gerekmektedir.
Ortak giderler, bir topluluk, site, apartman gibi ortak kullanılan alanların bakım, onarım ve çalışmasını finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu giderler arasında, site güvenliği, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. gibi hizmetler bulunabilir.
Bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
İş seyahatine çıkan personelin yapmış olduğu seyahat, konaklama ve yemek giderleri belgelendirilmesi durumunda gerçek tutarları üzerinden gider yazılabilir. Yani tüm harcamaların faturalandırılması gerekir.
Örneğin, personel giderlerinden bir kısmı 258.09 numaralı hesapta takip ediliyor ise, ilgili tutarlar PERSONEL ÜCRET VE GİDERLERİ kısmında ilgili kalemde bildirilecektir. "DİĞER GİDERLERİ" kısmındaki "BAĞIŞ, SPONSORLUK VE DERNEK AİDAT GİDERLERİ" kaleminin altında bildirilecektir.
"Üyelerden veya katılımcılardan alınan aidatlar, herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmemek şartıyla KDV nin konusuna girmemektedir.
Derneklere yapılan aidat ödemeleri: Yukarıda belirtildiği gibi ticaret ve sanayi odaları gibi kanunla kurulmuş meslek odaları da dernek niteliğindedir. Aidat ödemelerinin gelir ve kurumlar vergisi matrahının belirlenmesinde gider yazılması konusunda tereddüt yoktur.
Demirbaş Giderlerini Kimler Öder? Kat malikleri apartmanın günlük giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere apartman ve site gibi ortak yaşam alanlarında genel giderlere katılma yükümlülüğü kural olarak bağımsız bölüm maliklerine yani ev sahiplerine aittir.
Örneğin, kira sözleşmesinde aylık ödeme öngörülmüşse, kiracı 2 aylık kira bedelini ödemediği takdirde, kiraya veren ihtar çekerek ödeme yapması için en az 15 gün süre tanıdıktan sonra, 30 gün içinde ödeme yapılmadığı takdirde sözleşmeyi feshedebilir ve kiracıyı tahliye edebilir.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
BOŞ EVE AİDAT ÖDENİR Mİ? Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Site yönetimi konusunda kulaktan dolma bilgilerden dolayı site yöneticisinin hiçbir ücret ödemediği düşüncesi hakimdir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Zira yöneticiler mutat gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör giderlerine katılmaz.
Apartman / Site Müdürü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Apartman / Site Müdürü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.900 TL civarındadır.
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri