Ölümlü trafik kazası tazminatı; kazada kusuru olmayan ve vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödenmesi gereken tazminat çeşididir. Bu tazminat; ölen kişinin yaşı, doğum yılı, kazadaki haklılık payı, maaşı ve pasif çalışma yılı verileri baz alınarak hesaplanır.
01.01.2020 tarihinden itibaren trafik kazasında otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve iş makineleri için sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı sigorta teminat miktarı 410.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Eğer trafik neticesinde vefa eden kişi var ise, onun vefatı neticesinde maddi ve manevi zararlara uğrayan yakınları, eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki diğer kişiler uğradıklar maddi ve manevi zararlarının tazminatlarını alma haklarına sahiptirler.
2023 Yılı Trafik Kazası Tazminat Miktarları (2023 – 2024 )
Kaza Başına Maddi Giderler 240.000. Kişi Başına Sağlık Giderleri 1.200.000. Kaza Başına Sağlık Giderleri 6.000.000. Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.200.000.
Kazada yaralanan kişi ölmeden önce maddi ve manevi davası açar ve dava devam ederken ölürse bu kişinin dava hakları mirasçılarına intikal edecektir. Mirasçılar açılan bu davaya devam edebilirler.
İlgili 30 soru bulundu
Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı? Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır.
Yaralamalı Trafik Kazasında Tazminat Ödenmezse Ne Olur? Yaralamalı trafik kazasında maddi – manevi tazminat ödenmediği durumda yaralanan taraf meydana gelen zararı karşılamak için dava açabilir. Bu dava ile birlikte kazadan sorumlu kişinin sorumlu olduğu oranla mal varlığına haciz işlemleri başlatılır.
Kaza sonrasındaki maddi zararlar, poliçe örneği, trafik kazası tespit tutanağı ve hasara ait olan fotoğraflar ile birlikte diğer belgelerde elde edildiği zaman bu süreçten sonra 8 gün içerisinde trafik sigortası tazminatı hak sahiplerine ödenir.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Tazminat, haksız fiilde bulunması sonucunda birinin maddi veya manevi zarar görmesine neden olan kişinin zararı tazmin etmek amacıyla ödediği bedeldir. Tazminat, para olarak ödenebileceği gibi bir borcun ödenmesi şeklinde de yerine getirilebilir.
İşçinin Ölümü Halinde Ölüm Tazminatı
İşçinin ölümü halinde işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık, hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kasko şirketine hasar ihbarının yapıldığı ilk günden 45 gün içerisinde ise kasko hasar tazminatı şirket tarafından ödenmelidir.
Yayaya Çarpma Tazminat
Tazminat davasının ilk koşulu haklılıktır. İkinci aşama ise alınacak sağlık kurulu raporunda kalıcı bir hasar tespitinin olabilmesidir. Ölümlü yaya kazalarında ise destekten yoksun kalma tazminatı talep edilmektedir.
Meydana gelen trafik kazası neticesinde manevi tazminat; kazaya neden olan araç sürücüsünden, araç sahibinden ve/veya aracın işleteninden talep edilebilecektir.
Ölümlü Trafik Kazası Adli Tıp Raporu Kaç Günde Çıkar? Ölümlü trafik kazalarında Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporların elde edilme süresi, olayın karmaşıklığına ve gereken incelemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genelde, bu tür bir raporun tamamlanması birkaç hafta sürebilir.
11.01.2011 tarihli Türk Borçlar Kanunu'na göre kaza sonucu meydana gelen manevi kayıplar, trafik sigortasının kapsamında olmadığı için zorunlu trafik sigortası manevi tazminat karşılamaz.
Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. 15 gün içinde ödeme yapılmaz ya da olumsuz cevap verilirse Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapılır.
Araç mahrumiyeti tazminatının hesabı ise hasar gören aracın günlük ikame (kiralama) bedeli ile onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak elde edilir. Örnek olarak, onarım süresi 20 gün ve ikame araç bedeli 100 TL olan bir araç için araç mahrumiyet tazminatı 20X100 = 2.000 TL olarak hesaplanır.
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Mahkeme tazminata hükmettiğinde bu karar hemen icra edilmez, tazminat kararının da kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşme sonrası davacının yazılı olarak vereceği hesap numarasına davalı tarafından ödeme 30 gün içinde yapılacaktır.
Kıdem tazminatının hiç ödenmemesi, eksik ya da geç ödenmesi halinde işçinin gecikilen süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatı ücret niteliğinde olmadığından tamamının haczi veya 3. Kişilere temliki mümkündür.
Ölümlü trafik kazası davasının açılması için süre 2 yıldır. Ölen kişinin ailesi 2 yıl içerisinde karşı tarafa dava açma hakkına sahiptir. Ölümlü trafik kazalarında tutuklama kararı çıkması ve hapis cezası verilmesi mümkündür. Hapis cezası en çok 7 yıla kadar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri