Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir.
Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre, Türkiye'nin nüfusu 2020'de bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaştı. Birecik'te ise 2019 yılında 95.128 kişi olan nüfus, 2020 yılında 555 kişi artarak 95.683 kişi oldu.
1919'da bir süre İngiliz işgalinde, Kasım 1919- Nisan 1920 arasında ise Fransız işgalinde kaldı. 19. yy. sonralarında Halep vilayetinin Urfa mutasarrıflığına bağlı bir kaza iken Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Şanlıurfa iline bağlanmıştır.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Birecik ilçesinde 17 kişinin yaşamını yitirdiği Kaya Apartmanı'nın enkazında teknik inceleme yapıldı.
İlgili 37 soru bulundu
Birecik'in meşhur haşhaş kebabı (... | Facebook.
İklimin ve toprakların elverişliliği nedeniyle buğday ve arpa gibi tahılların yanı sıra mercimek, pamuk ve antepfıstığı gibi ürünlerde yetiştirilir. Şanlıurfa ilinde zeytinciliğin en gelişkin olduğu ilçe Birecik'tir.
Bizim yaptığımız araştırma sonucuna göre Birecik'te yoğun olarak Avşar, Bayad, Bayındır, Beğdili, Çepni, Dodurga, Döğer gibi Oğuz (Türkmen) boylan ve daha az nüfusa sahip Eymür, İğder (İğdir), Kayı, Kıruk, ! 9zık, Salur, Yazır ve Yıva boylan ve bunların oyma~, aşireti bulunmaktadır.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir.
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde deprem meydana geldi. meydana geldi.
Aramice Bîrsâ kelimesinden türeyen ve Arapça kale, hisar anlamına gelen el-Bîre olarak olarak bahsedilen Birecik, “küçük kale” anlamına gelmektedir.
Birecik Barajı ve HES; Fırat Nehri üzerinde, dünyanın sayılı büyük barajlarından biri olarak bilinen Atatürk Barajının mansabında, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşletme Anonim Şirketi tarafından inşa edilmiştir.
Birecik Barajı, Şanlıurfa ile Gaziantep sınırları üzerinde olmasına karşın idari yapı olarak Şanlıurfa iline bağlıdır. Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlı olarak 1985-2000 yılları arasında inşa edilmiştir.
Yücelen Mağaraları, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Habur Suyu ve Yılanlı Dağ ise ilçenin en popüler doğal güzellik alanları arasında yer almaktadır. Siverek, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en büyük ilçesi olan Siverek'in toplam nüfusu yaklaşık olarak 266.369'dur.
Birecik'e yeni yapılan ve yakın zamanda faaliyete geçecek olan 150 yataklı Birecik Devlet Hastanesin' de hazırlıklar hızla sürüyor.
Araplar, tarihsel süreçte bölgeye yerleşmiş ve çoğunluk oluşturmuşlardır. Özellikle çevre köylerde Arap nüfusu yoğundur. Kürtler ise Birecik'in çeşitli bölgelerine yayılmış bir etnik grup olarak yaşamaktadır. Bununla birlikte, Birecik ilçesinde Türkmen aşiretleri de bulunmaktadır.
Birecik ilçesi Şanlıurfa'nın iline bağlıdır. Türkiye de en büyük yüz ölçümü sıralamasında 345.ci sıradadır. Birecik'i en önemli kılan şey ise, dünyada nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının yaşadığı bazı yerler arasında olmasıdır. 1517 yılında Birecik, Osmanlı topraklarına daim olmuştur.
Birecik Baraj Gölü Şanlıurfa ile Gaziantep illeri sınırında yer almaktadır.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %30 Kürtler %38 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir. Zazalar ise %7 civarı nüfusa sahiptir.
Kayı boyu adı günümüzde Urfa ve çevresinde geçmemesine rağmen onların bir oymağı olan Urfa Karakeçilileri diye bilinen ancak, idari birimlerin zamanla değişmesi veya göç yada iskanlar sebebiyle farklı sancaklara bağlanan Karakeçililer Kayı boyundandır.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir.
Birecik Patlıcanı, ilçesinde, ilçenin güney kısmında yer alan, özellikle Mezra Mahallesi başta olmak üzere, Fırat Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde yetiştirilmektedir.
Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Birecik patlıcanı, saflaşma göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır. Ticari hasatta meyve kabuğu düz ve rengi orta derecede mor renklidir.
Patlıcan kebabını yemek için en ideal dönemin ağustos-kasım ayları olduğunu vurgulayan Gülbaba, şunları kaydetti: "Birecik patlıcanı mevsimi ağustos ayında başlar kasım ayında son bulur. Bu aylar içerisinde müşterimizin çoğunluğu yerli ve yabancı turistlerden oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri