Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir. Çünkü süt ile verilen pekmez vücut tarafından iyi emilmez.
Süt ve yoğurda pekmez katılarak tatlandırmanın, kalori değerlerini biraz arttırma dışında sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Süt ve yoğurda pekmez katılmasının zararlı olduğu görüşü, pekmezde bulunan kan yapıcı demir ile süt ve yoğurtta bulunan kemik geliştirici kalsiyum arasındaki zıt etkileşimdir.
Pekmezli süt kemik güçlendirici ve kan şekerini düzenleyici içeceklerden biridir. Kalsiyum bakımından zengin olan sütün içerisine katılan pekmez, vücudun demir ihtiyacını karşılayan besinlerden biridir. Kansızlık problemleri yaşayan kişiler düzenli pekmezli süt tüketerek bu sorunların önüne geçmektedir.
Her sabah bir yemek kaşığı tüketilmesi tavsiye edilen pekmez ile sütü karıştırıp içmek ise mucizevi sonuçlar doğuruyor. Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan sütün içerisine pekmez koymak, ayrı bir lezzet kazandırmakla kalmıyor aynı zamanda kan şekerini düzenleyerek ani tansiyon ve şeker düşmesinin de önüne geçiyor.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Çocuk devam sütünü* hazırlayıp (120 veya 150 ml) içine kahvaltı malzemelerini karıştırarak koyulaştırıp kaşıkla yedirebilirsiniz. Kahvaltı malzemeleri konusunda dikkatli olmalısınız. Kahvaltı malzemesi olarak peynir, zeytin ezmesi, yulaf, pekmez gibi besinler kullanabilirsiniz.
Meyveler kaynatma işlemi esnasında besin değerini büyük ölçüde yitirdiğinden, pekmezin etkileri öze kıyasla daha sınırlı bir düzeyde kalıyor. Buna karşılık öz, taze meyvelerden direkt olarak üretilmesi bakımından tüm besin değerlerinin doğal haliyle korunmasını sağlıyor.
Kalp ve damar hastalıklarından koruyucu etkileri yüksektir. Öksürüğe ve özellikle bronşite iyi gelen bir şifa kaynağıdır. Çocuklar için genellikle sabah-akşam bir tatlı kaşığı tüketilmesi önerilirken, yetişkinler için ise sabah-akşam bir yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.
Her Derde Deva Tatlı Şurup: Pekmez
Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrıları gibi rahatsızlıklarda gırtlak kısmını yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi bulunan pekmez besin değeri bakımından çılgın bir enerji kaynağı ve kanser düşmanıdır. Pekmez hakkında tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kısık ateşte karıştırarak tereyağı pekmez içinde eritin. Yağ pekmez içinde eridikten hemen sonra ( pekmezi fokur fokur kaynatmamalısınız) cezveyi tezgaha alın pekmezi 1 çay bardağına döküp pekmezin sıcağının biraz çıkmasını bekleyin.. pekmezin üstüne 1 tatlı kaşığı limon suyunu ekleyin ve hepsini karıştırın…
Süt, su ,şeker ve nişastayı tencereye koyup çırpma teli ile çırpıyoruz ve ocağa alıyoruz, kaynayıp kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Kaselere boşaltıp ister sıcak ister soğuk servis yapıyoruz. AFİYET ŞİFA OLSUN.
Örneğin sütün içine meyve karıştırmak bir yöntem olabilir. Ayrıca çocuklar bisküvi ve mısır gevreği ile süte bayılırlar. Süte şeker karıştırılması tercih edilmiyor. Ancak başka türlü tüketmek mümkün olmuyorsa süte az miktarda şeker eklenebilir.
Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar. Mümkün olduğunca sesinizi dinlendirin. Eğer boğaz ağrınız gırtlağınızı (larenks) etkilediyse, konuşmak daha fazla tahrişe ve geçici ses kaybına (laranjit) neden olabilir.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar. Kemik gelişimi için önerilen pekmezli yoğurt aynı zamanda günlük enerji ihtiyacının da karşılanmasına destek sağlar.
Süt üretiminde birinci derecede etkin bir kaynak olan su, aynı zamanda enfeksiyon ajanlarının vücuttan atılmasında da önemli bir rol oynadığı için koruyucu etki sağlar. Bu nedenle grip olursanız da mutlaka emzirmeye devam edin ve bu süreçte bol bol su için.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Sütteki protein, baldaki karbonhidrat metabolizmayı harekete geçirmek için gerekli olan iki temel maddedir. Özellikle sabahları güne ballı sütle başlamak, vücut direncini artırarak gününüz enerjik geçmesine yardımcı olabilir.
Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz. Yüzükoyun veya yan yatırmak da tahrişi önler. Öksüren çocuğunuzun odasını sürekli nemli tutun.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Dut pekmezinin en önemli özelliği, kan yapıcı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri