ŞANLIURFA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
İkinci aşamada MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) olan 182 nolu telefon hattını arayarak ya da internet üzerinden bu bölüme randevu almanız gerekir.
Perinatoloji uzmanları Kadın Hastalıkları ve Doğum konusundaki ihtisaslarını tamamladıktan sonra 3 yıl perinatal tıp ile ilgili eğitim alarak bu alanda uzmanlığa hak kazanırlar.
Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar. Yüksek çözünürlükle çalışan gelişmiş bir ultrason cihazı kullanılarak yapılan bu ultrason muayenesi ortalama 40-45 dakika sürer.
İlgili 45 soru bulundu
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
Perinatoloji uzmanı, bebeğe ait sakatlıkların erken teşhisi, ileri düzey ultrason taramaları, kromozal bozukluklar için tarama testlerini gerçekleştirir. Düşük durumları, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi birçok sorunun teşhisi, takibi ve tedavisiyle ilgilenir.
Ayrıntılı ultrason, riskli gebelikler, doğumsal sakatlık ve hastalıklar konusunda uzman bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılır. Ultrasonografi işlemi size ve bebeğinize zarar vermez. Ayrıntılı ultrasonografi raporu gebeliğin mevcut durumu ve ayrıntılı anatomik incelemesini içermektedir.
Perinatoloji, gebelik sırasında olumsuzları teşhis eden ve gerekli tedaviyi uygulayan uzmanlık dalıdır. Perinatoloji dalı anne ve bebek sağlığıyla ilgilenir. Hamilelik sırasındaki risklere karşı gerekli önlemleri alarak doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşmesini amaçlar.
Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
Perinatologlar, yüksek riskli gebelerin sağlık ve refahını koruma konusunda uzmanlığa sahiptirler ve erken teşhis, tedavi ve izleme ile anne ve bebek sağlığını korumak için önemli bir katkı sağlarlar. Yüksek riskli bir gebelik yaşayan kadınlar için, perinatoloji hizmetlerine erişim hayati bir öneme sahiptir.
Perinatoloji; yüksek riskli gebelik olarak ifade edilebilen, anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilecek, gebelik sürecinde ciddi sağlık problemlerinin gelişimine sebebiyet verebilecek hastalıkların veya koşulların takip ve tedavisini yürüten bilim dalıdır.
Anne adayının aç veya tok olmasının bir önemi yoktur. Ultrason incelemesi sıklıkla abdominal ( karından ) bitirilebilir. Ancak bazen ultrason görüntüsü yeterli olmaz ve alttan ( vajinal ) yoldan yapılabilir. Bu teknik ile yapılan inceleme kesinlikle düşüğe neden olmamaktadır.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
"gebe ultrasonu sırasında fetal ve pediatrik görüntüleme konusunda uzmanlaşmış radyolog belirli koşulların sağlanması halinde cinsiyeti belirleyebilir" ancak sonuç asla kesin olmaz. 12.5 haftadan önce cinsiyetin teşhisi belirsizdir.
Annede daha önceden var olan hastalıklar veya bu değişim sırasında yeni oluşan durumlar, gebelikte ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Anne veya fetüs kaynaklı bu komplikasyonların görülme ihtimalinin fazla olması gebeliğin yüksek riskli olması anlamına gelir. Perinatoloji, riskli gebeliklerle ilgilenen bir alandır.
Gebelik süresince uygulanan testlerden biri olan ikili test (ense kalınlığı testi) gebeliğin 11-14.haftalarında yapılmaktadır. İkili tarama testi; bebekte down sendromu ve kromozomal genetik hastalıkların olup olmadığının araştırılması için uygulanmaktadır.
Detaylı ultrasonu SGK ödemediği için; İstediğiniz yerde ücretli olarak yaptırabilir ve sonucunu (raporu) kadın doğum doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisi. Anne adayının rahminde yer alan bebeğin ayrıntılı ilk incelemesi 11 ile 13. hafta arasında yapılır. Bu ultrason işlemi bebeğe uygulanan ilk detaylı ultrasondur. İşlem karın ve vajinal yol vasıtasıyla yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri