Şantaj Suçunu Adli Para Cezasına Çevirmek Mümkün Müdür? Kanunda açık hüküm bulunmadığı sürece süreli hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Kanun'da şantaj suçu için hem hapis cezası hem de adli para cezası birlikte düzenlenmiştir. Hapis cezası para cezasına çevrilemez.
Şantaj suçu, Türk Ceza Kanunu madde 107 hükmünde düzenlenmiş olup cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır. Suçun kovuşturulması ile mahkeme tarafından yalnızca hapis cezası veyahut yalnızca adli para cezasına hükmedilmesi için bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Eğer fail para verilmemesi halinde bir şeyi yapmak veya yapmamaktan bahisle karşısındaki kişiyi tehdit etmişse veya kişi onur, şeref ve saygınlığına zarar verecek şeyleri açıklayacağı bahsiyle tehdit etmişse; şantaj suçu oluşur. Bu durumda fail aleyhine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve para cezasına hükmolunur.
Şantaj Suçunda Tazminat
Şantaj nedeniyle kişinin uğradığı kişisel saldırı, manevi ve psikolojik çöküntü nedeniyle zararının tazminini talep edebilecektir. Şantaj suçu nedeniyle zarar tazmini için açılacak dava asliye hukuk mahkemesinde görülecektir.
Uzlaşma bir Ceza Muhakemesi kurumu olup mağdur ile failin anlaşması sonucu soruşturma veya kovuşturma engelini oluşturur. Şantaj suçu ise Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda gösterilmiş olan uzlaşmaya tabi suçlar arasında değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Şantaj suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (hagb) çevrilmesi mümkündür. 5 yıllık denetim süresi sonunda bu ceza düşürülür.Hagb hiçbir şekilde adli sicil kaydınızda görülmez.
Şantaj suçunda zaman aşımı süresi de merak edilen konular arasında yer alır. Türk Ceza Kanunu'na kapsamına göre şantaj suçu ile alakalı dava zaman aşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin dolması durumunda dava düşer.
Manevi tazminat miktarının ne kadar olacağını belirli bir kural olmaması sebebiyle öngörmek mümkün değildir. Ancak yaşanan olayın zarar görende yarattığı psikolojik durum bozukluğu; tarafların kusur oranları; olayın oluş şekli ve zarar verenin sosyoekonomik durumu manevi tazminat miktarında etkili olacaktır.
Adli para cezası da nitelik olarak adli cezalar ile aynıdır. Bu nedenle bireylerin aldığı adli para cezaları adli sicile işler.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Cezası 2023
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Sanığın katılana söylediği “iş yerini kapattırırım” şeklindeki sözün, sanığın yetkisi dahilinde olmadığı ve “seni mahkemeye veririm” şeklindeki sözünün, yasal hakkın kullanılması niteliğinde olduğu anlaşılmakla, şantaj suçunun yasal unsurları oluşmamıştır (Y4CD-K.2021/28634).
Kamu Davası Açılırsa Ne Olur? Kamu davası açıldığında, sanık için ilgili suçu işleyip işlemediğine dair deliller toplanmaya başlanır. Bu deliller neticesinde mevcut suçun işlenmediği tespit edilirse sanık beraat eder. Ancak işlediği tespit edilirse suçun türüne ve cinsine göre ceza alınır.
Olayınızda bahsettiğiniz sözler söylendi ise hakaret suçu oluşmuştur. Seninle görüşeceğiz şeklinde bir ifade somut olayın özelliklerine göre tehdit suçunu oluşturur.
Şantaj yukarıda sayılan suçlardan olmadığından ancak şantaj suçu sebebiyle 1 yıldan uzun süreli hapis cezası verilmesi halinde bu durum memuriyete engel teşkil edecektir. Şantaj suçu sebebiyle faile verilen ceza 1 yıl ve altında bir hapis cezası ise bu durum kişinin memuriyetine engel teşkil etmemektedir.
Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir.
Tazminat davasının aşamaları bundan ibaret olup kısa sürede sona ermeyeceği aşikardır. Tazminat davasının sonuçlanması mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günlerinin belirlenmesi, adli tatil sürecine girilmesi gibi birçok nedene bağlı olup yaklaşık 1-2 yıl kadar sürmektedir.
2022 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarı 15.371,40 TL'ydi. 2023 yılı için ise kıdem tazminatı tavan tutarı 19.982,83 TL olarak belirlenmiştir. Yani brüt ücreti 20.000 veya 50.000 TL olan bir çalışanın alabileceği maksimum kıdem tazminatı 19.982,83 TL'dir.
Tazminata ilişkin mahkeme kararları kesinleşmeden ve idari başvuru süreci tamamlanmadan icra takibine konulamaz. kesinleşen mahkeme kararında hükmedilen tazminat ile vekalet ücreti, davacı veya vekilin davalı idareye yazılı şekilde bildireceği banka hesap numarasına, bu bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün ...
Kişilik hakkının ihlali sebebiyle şahıs varlığında meydana gelen eksilmenin para ile ölçülmesi mümkün olmamasına rağmen, manevi tazminatın kural olarak zarar görene ödenecek bir miktar paradan ibaret olduğu kabul edilmektedir.
Birisi size şantaj yapmaya çalışıyorsa (para veya istemediğiniz başka bir şey göndermemeniz durumunda gizli bilgilerinizi paylaşmakla tehdit ediyorsa) lütfen bu durumu şikayet edin. Ayrıca yerel kolluk kuvvetlerine başvurmanız gerekir.
Şantaj mağduru birey zaman kaybetmeden adli makamlara şikayette bulunmalıdır. Şantaj şuçu savcı tarafından re'sen dikkate alınan bir suçtur. Yani resmi makamlar suçun oluştuğunu öğrendikten sonra mağdurun şikayette bulunmasına gerek yoktur.
Yasal işlem başlatsalar bile, mağduru, sonuç alacaklarına dair asılsız iddialarla dolandırıyorlar. Video şantaj suçlarında sürekli para göndererek bu durumdan kurtulmak mümkün olmadığından tek çözüm hukuki destek almak olacaktır. Yasal sürecin başlatılması ile beraber görüntülerin paylaşımının engellenmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri