Şeker ve astım hastaları da yararlanabiliyor Şeker hastası ya da astım hastası olanlar da sağlık kurulundan alınan yeterlilik raporu ile vergi indirimine başvurabiliyor.
İnsüline bağımlı ve kötü kontrollü diyabet % 40 engel oranı belirlenir. Diyabete bağlı görme kaybı varsa görme alanından ayrıca puan alır. Balthazard formülü ile nihai engel oranı bulunur. Diyabet kalıcı bir durum olduğu için sürekli rapor verilebilir.
şeker hastalarına. %90. ve üzeri engelli rapor oranı verilemeyeceğinden dolayı. şeker hastaları ötv indiriminden faydalanamazlar. engelli aracı alamazlar. ancak şeker hastalığıyla birlikte. başka hastalıkları da varsa. tüm bu hastalıkların engel oranı. eğer ortopedik engelliyse.
Açlık kan şekeri 100 mg/dL' ün altındaysa normal, 100 mg/dL' ile 126 'mg/dL' arasında ise prediyabet, 126 mg/dL' 'nın üzerinde ise diyabet olarak tanısı konulabilir.
Diyabet hastalarına getirilen imkânlar arasında malulen emeklilik de bulunuyor. Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Esansiyel (primer) hipertansiyon (%10), diyabettes mellitüs diğer tanımlanmamış (%20), dirsek burkulma gerilmesi (%13) teşhisi ve %43 engellilik oranı
Şeker hastalığı ameliyatını SSK karşılamamaktadır.
Şeker hastalığı için verilen engel oranı pankreas endokrin fonksiyonlarındaki bozukluğa göre değişiklik göstermektedir. Buna göre tip 2 diyabet hastalarının engel oranı %20 olmaktadır.
Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
Tip 2 diyabet geçer mi? Şeker hastalıkları ortaya çıktıktan sonra ömür boyu devam eden bir hastalıktır ve tamamen geçirmeye yönelik bir tedavisi yoktur.
İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV'siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Öyle ki bazı lüks otomobiller için %220'ye varan oranlarda ÖTV alınmaktadır. Ancak engelli bireyler, bağımsız olarak ulaşım sağlayabilmeleri için araç satın almaya teşvik edilirler. Engel oranı %40-89 arasında olan bireylere indirim uygulanmakla birlikte, %90 engellilik durumunda ÖTV'den muafiyet söz konusudur.
Bu yüzden şeker hastalarının yoğurt, ayran, balık, nişastasız besinler, greyfurt, erik, elma, fındık, ceviz, armut gibi glisemik indeksi düşük, daha sınırlı karbonhidrat alımı ve çözünebilir lifler başta olmak üzere lifli besinler tüketmeleri gerekir.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Sağlık kurulu raporu almak için öncelikle dilekçe vermek gerekir. Sağlık kurulu raporunun neden istendiği, raporun alınmasından hangi hangi işlemlerde kullanılacağı bu dilekçe belirtilmelidir. Başvuru dilekçesi, sağlık kurulu birimine ulaştırılır. Ardından sağlık kurulu raporu kayıt işlemi tamamlanır.
Tip1 durumundaki kişiler insülin üretmediğinden bu kişilerin vücuduna düzenli olarak insülin enjekte edilir. Bazı kişilerde insülin pompaları kullanılır. Tip 2 diyabet tedavisinde ise diyet ve egzersiz yeterlidir. Bazı hastalar ekstra desteğe ihtiyaç duyabilir.
Yaşa göre şeker değerleri kaç olmalıdır? Genel olarak 60 yaşa kadar açlık kan şekeri 100 mg altında ve tokluk kan şekeri ise 2. saat sonunda 140 mg altında olmalıdır. 60 yaş üstündeki kişiler için açlık kan şekeri 110 mg altında, tokluk kan şekeri ise 160 veya 180 mg altında kalmalıdır.
Tip 2 diyabetli bireyler insüline olması gerektiği gibi cevap veremez ve hastalığın ileriki süreçlerinde yeterli insülin üretemezler. Bunu da kırılmış bir anahtar olarak düşünebilirsiniz. İki çeşit diyabet de kronik bir şeker yüksekliğine sebep olabilir. Bu da diyabet komplikasyonları riskini arttırır.
126 mg/dl (7,0 mmol/l) veya daha yüksek açlık kan şekeri değerleri diyabetik aralıkta yer alır. Ölçülen değer 100 mg/dl (5,6 mmol/l) ve 125 mg/dl (6,9 mmol/l) arasındaysa, yüksek diyabet riskinden bahsedilir: “Bozulmuş veya anormal açlık glukozu”, diğer adıyla prediyabet söz konusudur.
Kanser, şeker hastalığı, AIDS, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklar veya iş kazaları sonucu kişi malul duruma gelebilir. Malulen emekli maaşı genellikle normal şartlarda alınacak emekli maaşından düşük olmakla birlikte, kişinin çalışma hayatını sürdüremeyecek durumda olması halinde emekli olmak faydalı olabilir.
Diyabeti iyi kontrol edilmiş, ciddi komplikasyonları bulunmayan diyabetli kişiler her türlü işi yapabilirler. Ancak tekrarlayan ciddi hipoglisemileri olan kişilerin özel dikkat gerektiren bazı işlerde (yüksek irtifada çalışma, ateşli silah kullanımı, ağır iş makineleri kullanılması vb) çalıştırılmaları riskli olabilir.
Şeker ve astım hastaları da yararlanabiliyor
Şeker hastası ya da astım hastası olanlar da sağlık kurulundan alınan yeterlilik raporu ile vergi indirimine başvurabiliyor. Alınacak vergi indirimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak başvuru sonucunda da erken emekli olunabiliyor.
Bakan Yanık, kan şekeri seviyesinin normal seviyede seyretmesinin diyabet hastaları açısından önemli olduğunu, bu kapsamda sosyal yardım faydalanıcısı hanelerdeki diyabet hastası çocukların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için Şeker Ölçüm Cihazı Yardımı'nı hayata geçirdiklerini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri