Motor hız sensörü otomobilinizin mevcut hızını devamlı ölçümleyen bir sistemdir. Okuduğu tüm değerleri ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi)'ne aktarmakla görevlidir. Bu sayede sizler de mevcut hızı gösterge paneli üzerinde görebilir ve kaç km hızla gittiğinizi anlayabilirsiniz.
Tekerlek Hız Sensörü Arızası: Yeni model otomobillerde hız göstergesi verileri abs beyninden alır. Abs beyni ise aracın hızını tekerlek hız sensörlerinden alır. Tekerlek hız sensörünün arızalanması, verinin aktarılmamasına sebep olur. Bu sebeple sürücü, gösterge panelinde aracının anlık hızını göremez.
Otomatik ve yarı otomatik araçlarda hız sensörü arızalandığında vites değiştirme aralıklarında da sorun olur. Bu durumda bazen vites değiştirme aralığı uzun olurken bazen çok hızlı gerçekleşerek şanzımana zarar verebilir. ABS çalışabilmesi için hız devrinin sorunsuz olması gerekir.
Krank sensörü veya volan sensörü motorun devir sayısını ölçmek için kullanılan elektronik bir aksamdır. Motorun devir sayısının belirlenmesi araç kullanımında hayati bir öneme sahiptir. Krank sensörünün arızalanması durumunda düzensiz vites geçişleri gibi sorunlardan dolayı motor ömrü azalabilmektedir.
Sensör, motor performansını gözlemlemek ve güç üretimini dengeli konuma getirmek için kullanılır. Krank mili sensörleri, genel olarak otomatik vitesli arabalarda kullanılır. Bu araçlarda da motorun RPM değerini diğer bir deyiş ile devir sayısını ölçer.
İlgili 25 soru bulundu
Motor hız sensörü otomobilinizin mevcut hızını devamlı ölçümleyen bir sistemdir. Okuduğu tüm değerleri ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi)'ne aktarmakla görevlidir. Bu sayede sizler de mevcut hızı gösterge paneli üzerinde görebilir ve kaç km hızla gittiğinizi anlayabilirsiniz.
Otomatik vites şanzıman arızasını en kolay anlama yolu ve herkesin bildiği ve takip ettiği durum olan vitesi D konumuna getirdikten sonra arabanın ileri doğru hareket etme isteğinin olup olmayacağıdır. Vites D konumundayken ayağınızı frenden kaldırırsanız arabanın yavaşta olsa ileri gitmesi gerekmektedir.
Vuruntu sensörü; araçların motorlarına zarar verebilecek vuruntu ve titreşimleri tespit etmeye yarayan bir cihazdır. Motor bloğu, silindir kapağı veya emme manifoldunda yer alır. Bu hassas sensörler, piezoelektrik algılama kristali ve belli bir dirençten oluşur.
Genellikle pervane hızı sensörü, bir grup üç kanatlı veya dört kanatlı pervaneyi yatay bir eksen etrafında döndürerek rüzgar hızını ölçer. Pervane genellikle bir rüzgar gülünün önüne monte edilir, böylece dönen düzlemi her zaman rüzgarın yönüne bakar ve hızı rüzgar hızıyla orantılıdır. .
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Tekerlek hız sensörleri, tekerlek göbeğine veya tahrik miline bağlı olan sinyal diskinin tam üzerine monte edilmiştir.
Kilometre sensörü, aracın sürüş sırasında yaptığı hız ve kilometre bilgisini gösterge panelinde göstermektedir. Bu sayede sürücüler, bulundukları sürüş seyrinde kaç kilometre yaptıklarını ve hızlarını görebilirler.
Rüzgâr hızı sensörü, rüzgârın hızını ölçmek için kullanılan sensördür.
Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Peki bu sensörün aracın içindeki görevleri nelerdir, ne işe yarar biraz da bunların incelemesine bakalım. Krank mili sensörü motorun anlık devir bilgisini birinci silindirde bulunan pistonun hangi konumda olduğunu, yani krank sensörünün açısal pozisyonunu belirler ve bunu arabanın elektronik kontrol ünitesine bildirir.
Ateşleme ve yakıt sistemi devre dışı kaldığından motor çalışmaz. Eğer kaza yapılmamış ve herşey normalken uyarı lambası yanarsa darbe sensörü resetlenmelidir. Kontak anahtarını birkaç kez açıp kapatın. Uyarı lambası halen sönmüyorsa sistemde sorun var demektir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri