Araç kiralama noktasında aracın modeli, özellikleri ve tercih edilen kiralama platformu kâr elde etmek için büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte doğru bir yöntem izlendiğinde aracı kiraya vermek son derece mantıklı ve etkili bir kazanç sağlama yöntemidir.
Araç Kiralamanın Vergisel Avantajları
Araç kiralama, vergi avantajı da sunan bir yöntemdir. Sıfır araç satın aldığınızda hem KDV hem de oldukça yüksek oranda ÖTV ödemeniz gerekir. Sonrasında ise yılda iki kez olmak kaydıyla araç sahibi olduğunuz süre boyunca Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödersiniz.
Bireysel araç kiralama işlemi araç satın almaya oranla birçok avantaj sağlar. Ayrıca, bireysel araç kiralayanlar senelerce krediler ile uğraşmak zorunda kalmıyor. Bunun yanı sıra vergi ve bakım gibi masraflar ilgili firma tarafından karşılandığı için daha fazla maliyet ödemenize gerek kalmıyor.
Basit bir örnekle açıklamak gerekirse kiralama bedeli bin TL olan bir araç için 180 TL KDV ödenmelidir. Araç kiralama vergisi, şirketlerin kurumlar vergisinden düşebilecekleri kalemlerden biridir ve “317 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği” uyarınca düzenlemeler getirilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Gerekli koşulların sağlanması durumunda herkes araba kiralayabilir. Araba kiralamak için gerekli koşulların başında ise en az 2 yıllık ehliyet sahibi olmak geliyor.
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 17.000 TL'ye kadarlıkkısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Gider olarak dikkate alınabilecek tutar olan aylık kira bedelinin 2023 yılı için 17.000,00 TL kadarlık kısmı katma değer vergisi hariç bedeldir.
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder.
Kiralık aracın kaskosu aracı yapar aracı kiraya veren değer kaybı ,gelir kaybı ile poliçe artış farkını sizden ister.
Ticaret hacmi ve karlılık açısından değerlendirildiğinde araç kiralamak araç satın almaktan çok daha avantajlıdır. Araç kiralamada sigorta, vergilendirme, hasar tamiri gibi masraflar ortadan kalkar. Hem kurumsal hem bireysel araç kiralamanın farklı avantajları vardır.
Enuygun'da nasıl araç kiralayabilirim? Enuygun'dan araç kiralamak için web sitemizi kullanabilirsiniz. Kiralık aracınızı almak istediğiniz noktayı, alış ve bırakış tarihini girdikten sonra farklı araç kiralama firmalarının tekliflerini karşılaştırabilir, size uyan aracı seçerek güvenle kiralayabilirsiniz.
Temel olarak araç kiralama fiyatı belirlemede bir formül kullanılmıyor. Piyasadaki firmalar araştırılarak ortalama bir fiyat belirtilmektedir. Rentiva.com gibi sahibinden araç kiralama hizmeti veren sitelerde de piyasa fiyatı gözetilerek fiyatlar belirlenmektedir.
Trafik Cezalarından Araç Kiralayanlar Sorumludur
Her kiralık araç sözleşmesinin şartlarında trafik cezaları ile ilgili bir bölüm vardır. Kısaca: Tüm trafik cezaları aracı kiralayanın sorumluluğundadır ve araç kiralama şirketi, sözleşme gereği maruz kalınan cezalarını kiracının kredi kartından tahsil edebilir.
Araç Kiralama Kilometre Aşım Ücreti Ne Kadardır? Araç kiralamada km aşım ücreti kilometre başına 1₺ olarak belirlenmektedir. Elbette bu tutar yine firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama bir rakam verilmek istendiğinde 100 km/100₺ olarak değerlendirilebilir.
Kiralamada ise yüzde 75 ile ekonomi sınıfı tercih edildi. Araç kiralama platformu Miniyol.com, 2022 yılına ait kiralama verilerini sektör ile paylaştı. Buna göre ortalama günlük kiralama bedeli 245 liradan yüzde 61 artışla 395 liraya çıktı. Kiralamada ise yüzde 75 ile ekonomi sınıfı tercih edildi.
Ülkemizde uygulandığı şekliyle Leasing'in kelime anlamı "Finansal Kiralama" dır.
Hırsızlık amaçlı cam, far ayna hasarlarında mutlaka polis raporu alınmalıdır. Kiralık araçta cam çatlaması durumunda polis raporu ya da kaza tespit tutanağına ihtiyaç duymadan geçerli yazılı beyanınıza istinaden kiraladığınız aracın ön, arka ve yan cam hasarı, ön far hasarı, arka stop hasarı, ayna hasarı onarılabilir.
Hasar ihbarı sadece Tam Destek Hattı üzerinden oluşturulabilir. Tam Destek Hattı yetkilileri, hasar ihbarının ardından yetkili servise yönlendirme gerçekleştirir. Kaza anında, bölgeye en yakın yetkili servise yönlendirme yapılır. Kiralık araç servise gidemeyecek bir hasar aldıysa aracın çekilmesi gerekir.
Araç Kiralamada Motor Arızası Kime Aittir? Motor arızası durumunda kasko tarafından karşılanıyor. Ancak sigorta eksperleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda eğer bariz bir şekilde kullanıcı kaynaklı sorun tespit edilirse, aracı kiralayan kişi ile firma arasında anlaşma sağlanmaya çalışılır.
Kiralık araçlarda kasko olmaması müşteriyi bağlayan bir durum değildir. Bu hükmü gerçekleştirmesi gereken araç kiralama şirketidir. Sizin hatanızdan kaynaklanan durumla karşılaşmadığınız müddetçe ve kasko şirketlerinin ödeme yükümlülüğü olan durumlarda bütün sorumluluk araç sahibine aittir.
Kiralık araç periyodik bakım işlemleri kiralama yapan firmaya aittir. Dolayısıyla tüm bakım onarım işlemlerini firma zamanında yapmalıdır. Kiralama yapacağı araçların bu gibi işlemlerinin tam olmasına dikkat etmelidir.
Kiralama sözleşmesinde belirtilmeyen bir kişi kiralık aracı kullanırsa ne olur? Bu durumda, tüm rent a car sigortaları geçersiz hale gelir. Herhangi bir kaza durumunda tüm masraflar sözleşmeyi imzalayan kişiler tarafından ödenmek durumunda kalır.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
Ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 2023 yılı için (KDV hariç) 17.000 Türk lirasına kadarlık kısmını gider olarak dikkate alabileceklerdir.
Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı için KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri