şanzıman, araç tipine ve modeline göre farklılık gösterse de çok fazla dişliden ve güç aktarım organlarından oluşan bir yapıdır. Tamiratını yapmak çok zor bir iştir.
Genel olarak, şanzıman tamiri birkaç saat ila birkaç gün arasında değişebilir. Ancak, daha karmaşık tamirler veya nadir yedek parçaların temini gerektiren durumlarda tamir süresi daha uzun olabilir. Tamir süresi, aracın marka ve modeline, tamirin yapılacağı servisin yoğunluğuna ve uzmanlığına da bağlıdır.
Bu nedenle, maliyetler sadece şanzımanı değiştirmenin ne kadar olduğuna yakındır. Bir şanzımanın revizyonu ne kadara mal olur? 2.500-6.500 ₺.
Manuel ve otomatik şanzıman arıza fiyatları birbirinden farklıdır. Şanzıman aracın en önemli parçalarından biridir ve bu parçanın bakımı yapıldıkça ve baskı balata yenilendikçe kolay kolay tamir istemez. Tamir istediğinde ise ortalama 8-10 bin TL masraf çıkarabilir.
Eğer debriyaj tamir edilmezse aracın şanzımanına veya volantına zarar verebilir. Ayrıca sıvı sızıntıları, düşük sıvı seviyeleri, aşınan dişliler ve selenoid sorunları şanzımanda kayma yapabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Yukarıda bahsedilenin aksine tam otomatik vitesli araçlar, yokuşta kayma yaşamazken vites geçişlerinde de yavaşlık yapmaz. Ayrıca oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi oto ekspertiz kapsamında yer alıyor.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Otomatik şanzıman yağının eksik olması ve gerekli yenilemenin yapılmaması. Sert kalkışlarda arabayı hareket ettirme hatasına düşmek. Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması.
Şanzıman beyni Hydra-Test adı verilen bir cihaza tabi tutularak tamir edilmesi gereken kısımların tespiti sağlanır. Ardından arızalı kısımların tamiri yapılarak aracın test sürüşleri ile eski sağlığına kavuşması sağlanır. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
bakımı yapılan ve kronik sorunları olmayan şanzımanlar hiçbir zaman yolda bırakmaz.
Manuel şanzıman revizyonu nedir? Manuel vitese sahip araçlarınızın şanzıman dişlilerinin eskimesi ya da yağsız kalması sonucunda şanzımanı yıpranır. Bu durumlarda şanzıman revizyonu yani vites tamiri işlemi gerçekleştirilir.
Otomatik şanzımanın beyni arızalanırsa araç, arıza modunda çalışır. Bu modun adı, aracın modeline bağlı olarak 'standart mod' veya başka bir ad olabilir. Böyle bir durumda araç viteste kilitlenir ve aracın bazı özellikleri devre dışı bırakılır.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Bu süre zarfı ya da kilometre kullanımı içerisinde aracın motor, şanzıman, diferansiyel, enjeksiyon gibi ana parçalarında meydana gelen arıza 30 gün içerisinde satış yapan şirket tarafından karşılanacaktır. 8 yaşını ve 160 bin kilometre sınırını aşmış araçlar garanti kapsamına dâhil edilmeyecektir.
Şanzıman yağı sızıntısı olan bir araç, yola elverişlilik muayenesinden geçemez. Şanzıman yağı kaçakları, muayenede başarısızlığa yol açabilecek en önemli katkıda bulunan faktörlerden biridir. İster motor, ister şanzıman yağı olsun, her türlü yağ kaçağı, muayene sırasında sorun yaratabilir.
Otomobilinizin marka ve modeline göre bakım periyotları değişebilir ancak ortalama her 60 bin kilometrede bakım işlemi yaptırmak gerekir. Bakımları, 120 bin, 180 bin kilometre gibi aralıklarda periyodik olarak yaptırmak, olası arızaların önüne geçmeniz ve kesintisiz sürüş konforu yaşamanız anlamına gelir.
Motordan farklı olarak orta kısımda bulunan şanzıman, yağ kaçağı olduğunda aracın orta kısmında yağ birikmektedir. Fakat yağ kaçağı motordan geliyorsa yağ birikimi ön tarafta olacaktır. Şanzıman yağ kaçağı tespitinin en kolay yolu aracın altını kontrol etmektir. Diğer bir yöntem ise aracın sesi ve performansıdır.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
evet şanzıman boştayken ve motor çalışırken dişliler döner ve buna verim kaybı denir, ortalama %0.05 oranında bir kayıptır.
Vites tipi değişikliği muayenede sisteme işlenmeye başlamadan önce manuel dönüşümü yapılmıştır. ondan sorunsuz geçmiştir. Muayene sırasında aracın vites tipi sisteme işleniyor, daha sonra muayeneye girdiğinizde otomatikten düze çevrim yada tersi varsa araç muayeneden geçmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri