Aracınızın şanzımanına, markasına ve modeline uygun şanzıman yağını tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Hangi şanzıman yağını seçmeniz gerektiği arabanızın kullanım kılavuzunda yer alır. Tabi, şanzıman yağının fiyatı çeşidine göre değişecektir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Otomatik şanzımanlı bir araçta şanzıman yağı eksilir ve / veya biterse aracınız vites değişimi yapamaz hale gelir, aracınızın performansı düşer ve sürüş güvenliğiniz de azalmış olur. Performansı düşen aracınızda zorlanmaya başlayan motor aşırı yakıt tüketir ve zarar görür.
Sanayide bazı ustalar ucuz diye 80W90 öneriyorlar sakın koymayın vites geçişleri zorlaşır. Kesinlikle 75w numara yağ konulmalı.Fiat Marea aracımda 80-90 şanzıman yağı konulması yüzünden sekromeç ve 3 vites dişlisin değiştirmek zorunda kalmıştım.
Castrol Syntrans FE 75W, API GL-4 performans seviyesinin tavsiye edildiği çoğu binek aracın manuel ve kuru kavramalı (dry cluth) şanzımanları için tavsiye edilen tam sentetik transmisyon yağıdır.
İlgili 29 soru bulundu
şanzımana 90 numara şanzıman yağı koyacaksın. motorada ayrıeten 10-40. ikisini karıştırma doldururken dikkat et. yüksek cc motorların bile şanzıman yağı olmuyor. arkadaşının bahsettiği yapı tahliye etme yerlerinin farklı olmasıdır.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır. Vites kutusunun herhangi bir yerinde bir kaçak var ve ortalama olarak 1 litre oranında eksilme söz konusuysa vites kutunuz bir şekilde bunu absorbe edebilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Aracın önemli parçalarından biri olan aktarma organının dişlilerin sağlamlığı açısından ısınmaması ve düzenli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. 80 numara, 90 numara şanzıman yağı sıvı seviyesinin korunmasını ve düzgün bir şekilde kaymasını sağlayarak aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Otomatik şanzıman yağı araç üreticisinin tavsiyesine göre ne eksik ne de fazla konulmalıdır. Eğer eksik ya da fazla konulursa otomatik şanzıman yağı köpürecek, hidrolik sistem içine hava girmesine neden olacak bu da şanzımanda vites geçmelerinde gecikmelere ve vites şoklamalarına neden olacaktır.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Takviyeye ihtiyaç yoktur. Yağ sadece tamir gerektiğinde değiştirilmelidir.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.
Her ne kadar araçtan araca yağın bulunduğu yer değişse de şanzıman yağının yerini öğrenmelisiniz. Eğer varsa yağı kontrol etmek için şanzıman yağı çubuğunu kullanmanız faydalı olacaktır. Bu çubuk otomatik vitesli araçlarda yer alır.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Tur tamamlandığında 200 ml yağ basmaktadır. 18 lt kullanım kapasitesi vardır.
%5 indirimle Castrol Transmax Dual Şanzıman Yağı 1 Litre -Çift Kavramalı 265 TL'ye, %10 indirimle CASTROL SYNTRANS V FE 75W-80 414 TL'ye, %5 indirimle Mobil Atf Lt 71141 Otomatik Şanzıman Yağı 1l 299 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
%5 indirimle Castrol Axle EPX API GL-5 80W/90 16 kg Diferansiyel Yağı 1.557TL'ye, %5 indirimle Castrol Transmax Cvt Otomatik Cvt Şanzıman Yağı 1 L 367TL'ye, %5 indirimle Castrol Alpha SP 68 16 kg Şanzıman Yağı 2.507TL'ye, %5 indirimle Castrol Optigear BM 320 - 18 kg Şanzıman Yağı 6.269TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri