Özellikle motorsa şanzıman yağı kullanılmasından özellikle kaçınılması gerekir. Tersi bir durumda, yani motor yağının şanzımanda kullanılması büyük bir hasara yol açmayabilir ancak farklı sıcaklıklarda daha kalın yapısı nedeniyle ağır bir çalışmaya neden olup, şanzıman dişlisi ve sistemini zorlayacaktır.
Şanzıman yağı direksiyon ve vites sistemi için gerekirken motor yağı motorda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu iki sıvının bazı benzerlikleri var, ama şanzıman yağı için motor yağı kullanabilir mi? Cevap çok basit hayır. Bunu denememelisiniz.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmeyi ve ısıyı azaltır. Aynı zamanda motorun içerisine kaçan partikülleri toplayarak temizler. Şanzıman yağı da motor yağı gibi sürtünmeyi azaltıp ısıyı düşürür. Ancak asıl amacı, şanzıman sisteminde yer alan dişlilerin doğru zamanda geçişini sağlamaktır.
İlgili 36 soru bulundu
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Aracınızın sahip olduğu şanzıman sistemine uygun, özellikle aracın kullanım kılavuzunda önerilen yağ türünü seçmek, alıştığınız sürüş keyfini korumanızı ve aracınızdan daha iyi performans almanızı sağlar. En az yağ seçimi kadar önemli olan, yağın değiştirilme yöntemi de performans kalitesini etkiler.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Lokma anahtarla şanzımanın üst tarafında bulunan yağ doldurma tapası açılıyor. Şanzıman yağı doldurma haznesine ulaşmak kolay olmadığı için ince bir hortum ve huni yardımıyla yeni yağ şanzımana dolduruluyor. Dolum işlemi gerçekleştikten sonra temiz yağ deposundaki tapa yeniden takılarak iyice sıkılıyor.
Sanayide bazı ustalar ucuz diye 80W90 öneriyorlar sakın koymayın vites geçişleri zorlaşır. Kesinlikle 75w numara yağ konulmalı.Fiat Marea aracımda 80-90 şanzıman yağı konulması yüzünden sekromeç ve 3 vites dişlisin değiştirmek zorunda kalmıştım.
Zaten o anda fazla ses varsa problemler var demektir. Ha bu sesi azaltmanin en kolay yolu kaliteli tam sentetik yag (mobil1 0-40 favorim) kullanmaktan gecer. Motor yagina gele turbo araclara kesinlikle katki falan koymayin.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Subap iticisi sesini oluşturan farklı nedenler olabilir: Motor yağındaki artık maddelerin birikip iticileri tıkaması Sıcaklığa veya soğukluğa bağlı genleşmeden dolayı sürtünme. İticilere henüz yağın ulaşmamış olması (Motor ilk çalıştırıldığında-soğukken normal olan bir durum)
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
– Öncelikle 5W-30 tam sentetik, 10W-40 ise yarı sentetik bir yağdır. – Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.)
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Bütün binek araçlarda, otobüslerde, kamyonlarda, iş makinelerinde, nakliye-inşaat, madencilik ve tarım uygulamalarında kullanılabilir. Otomatik şanzımanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri