Eğer tencereniz küçükse mısırları ortadan ikiye bölebilirsiniz. Ardından mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Son olarak da 1 su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı toz şeker koyup, hafifçe karıştırın. Hazırladığınız mısır tenceresini ocak üzerine alıp, tencerenin kapağını kapatın.
Bir tencerenin tabanına koçanları yerleştirin. Üzerine orta sıcaklıkta bir suyu ilave edin. Ocağın üzerine alın. 3-4 dakika koçanlarla beraber kaynadıktan sonra mısırları atın ve orta ateşte haşlanmaya bırakın. Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın.
Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
1 bardak sütünüzü ve 2 lt kaynamış suyunuzu ekleyin ve kaynatın. Tencereniz kaynayınca ocağınızın altını kısıp düşük ayara getirin ve mısırlarınızı en az 4 saat kaynatın 5 saat bile kaynatabilirsiniz. Suyu eksilirse kaynamış su ekleyebilirsiniz. Soğuk su eklemeyin.
Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Mısır yavaş yavaş pişerse çok lezzetli oluyor. Eğer kart mısıra denk gelmediyseniz 1.5 saatte pişiyor. Emin olmak için mısır tanelerine çatal batırıyorum. Pişmişse çatal mısır tanelerine delik açıyor.
Mısırın haşlama suyuna bir bardak süt ekleyerek mısıra daha sütlü bir lezzet kazandırabilirsiniz. Mısır pişirmenin en dikkat gerektiren yöntemlerinden biri de közlemektir. Közlenmeye başlanan mısırlar yaklaşık 10 dakikada pişer; ancak 2 dakikada bir çevirerek mısırların yanmasını önlemeniz gerekir.
Tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar su doldurun . İçine yarım çay bardağı süt ilave edin . Kapağını kapatıp ocağın üzerine alıp kaynamaya bırakın. 30 ile 45 dakika arası pişecektir .
Mısırı ise en yumuşacık ve lezzetli haşlamak için ise süte ihtiyacınız var. Süt sayesinde mısırlarınızın tadı güzelleşiyor, daha yumuşacık oluyor ve daha hızlı bir şekilde pişiyor.
Şeker oranı yüksek süt mısırı olarak tohumu satılan tatlı, süper tatlı veya silajlık mısırdan elde edilen süt mısırlarını yemek için tencerede kaynattığımızda ''kara su '' ortaya çıkar. Bu kara suyu tencere de çok kaynatmanızın oluşturduğu mısırdaki yüksek şekerintepkimeye girerek '' yanması '' oluşturur.
Bildiğiniz gibi normal tencerede yapılan mısır, süt mısırı bile olsa pişirmek saatler alıyor. Düdüklü tencerede ise mısır pişirmek en fazla 25 dakika.
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Mısır suyunu sevdiğiniz baharatlarla karıştırarak salata ve çeşitli yemeklere katabilir, farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Haşlanmış mısır suyu, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir.
Mısırın sivri kısmını düzeltecek şekilde kesin ve düz olan ucunu kesme tahtasına sabitleyin. Şimdi ince uçlu bir bıçak yardımıyla mısırı yukarıdan aşağıya doğru kesin. İlk bıçak darbesini mısır tanesinin sırtından uygularsanız; diğer taneleri de teker teker dökülecektir.
Mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. En son süt ve şekeri de ilave edip hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı şekilde mısırlar yumuşayana kadar pişirin. Mısırlar piştikten sonra servis edebilirsiniz.
Haşlanmış Mısır Zararları ve Yan Etkileri
Guatr hastalarının haşlanmış mısırı düzenli tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Aşırı tüketimi kilo alımına sebebiyet verebilir. Kabızlığı giderdiği gibi fazla yediğiniz takdirde ishal olabilirsiniz.
Haşlanmış mısır tam tahıllı besinler grubuna girer ve içerisinde bol miktarda lif barındırır. Bu nedenle haşlanmış mısır özellikle diyet yapanlara önerilmektedir. Haşlanmış mısırın içerisinde yer alan bolca lif ve çeşitli vitamin ve mineraller sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.
Düdüklü tencereye mısırların üzerini geçecek kadar su ekleyin. Mısır yapraklarını da mısırların arasına yerleştirin. Daha yumuşak bir haşlanmış mısır istiyorsanız 2 adet küp şeker ilave edin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.
Kaynayan mısırları süzüp bir tabağın içine alıyoruz. Bir-bir buçuk yemek kaşığı tereyağını ve 1 çay kaşığı tuzu mısırların üzerine koyup, yağ eriyinceye dek karıştırıyoruz. Yağ eridikten sonra servis yapacağımız tabaklara alıp ketçap ve mayonezi üzerine döktükten sonra birer çay kaşığı baharatları üzerine serpiyoruz.
Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir.
Haşlanmış mısır:
Suya eklenen şeker bu tarifin püf noktası. Böylece mısırlar kendinden hafif tatlı bir lezzete sahip olacaklar. Su kaynadıktan sonra ateşi orta ısıya getirin ve üstünü daha büyük bir fırın tepsisiyle kapatın. Yaklaşık 30 dakika sonra mısırlar hazır olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri