Araba kullanırken vites geçişlerini hissetmeli ve hafızanıza kaydetmelisiniz. Bu geçiş hissinde artma ve geçişlerde vuruntu ve titreşim meydana geldiği zaman anlayın ki şanzımanda arıza yaklaşmaktadır. Vites mandalının düzgün çalışması gerekir. Vites mandalında ki bozukluklar da size arıza sinyali vermektedir.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vites geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
Otomatik şanzıman beyninde bir sorun olması durumunda vites değiştirirken vuruntu, vites gecikmesi, vites yok, şanzıman koruması gibi çeşitli arıza belirtileri olacaktır.
Söz konusu eksiklik, bir süre sonra aracın şanzıman sistemi arızasıyla kendini fark ettirir. Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Otomatik şanzıman yağı eksikliği, şanzımanın kuyruk kısmına bakarak anlaşılabilir. Çünkü eksiklik olması durumunda kuyruk kısmında yağ atılması ve buharın normalin üstüne çıkması durumları görünür.
Otomatik şanzıman beyni arızası belirtileri doğru şekilde ve zamanında tespit edilirse sorunun daha fazla büyümeden giderilmesi söz konusu olur. Balata ve dişli partikülleri zaman içinde yağın kıvamını olumsuz etkiler ve şanzıman verimliliği düşer.
Ancak burada konumuz otomatik şanzıman. Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Şanzıman Problemleri: Arızalı bir bilya, vites boştayken ve araç hareket halindeyken gürültü ve titreşim yapar. Gürültünün şiddeti motorun devri ile doğru orantılı olarak artar. Vites geçişlerinde titreşim hissedilir. Ayrıca şanzıman yağ seviyesinin düşük olması da bu sorunlara sebep olur.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması. Araç bakımlarında şanzımana ve araca uygun olmayan parçalarla yapılan değişimler. Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.
bakımı yapılan ve kronik sorunları olmayan şanzımanlar hiçbir zaman yolda bırakmaz.
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Vites Kutusu Arızası Belirtileri. Vitese geçme esnasında vitesten ses gelir ve bu ses önemli bir belirtidir. Yine, aracın vitesten çıkma konusunda zorlanması da önemli bir belirti olarak karşınıza gelmektedir. Vitesteyken araç gitmediği durumlarda, büyük bir sorun burada kendini gösterir.
Şanzıman yağı değişimi, şanzıman revizyonu fiyatlarını etkileyen bir faktördür. Şanzıman yağı değişimi fiyatı, aracın marka, model, yıl ve şanzıman tipine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama olarak, şanzıman yağı değişimi fiyatı 200-500 TL arasında olabilmektedir.
Dsg şanzıman tamiri kaç gün sürer ? Minimum 3 gün sürer, DSG de arızaya göre değişkenlik göstermektedir.
Otomatik şanzımanlarda yağ seviyesi motor çalışırken kontrol edilmesi tavsiye edilir. Bu işlem için aracın motor bölmesinde bulunan dahili ölçüm çubuğu kullanılır. Çubuğun üzerinde seviye işaretleri bulunur. Ölçüm çubuğunu temizleyip yerine takıp çıkararak yağ seviyesini görebilirsiniz.
Şanzıman aracın en önemli parçalarından biridir ve bu parçanın bakımı yapıldıkça ve baskı balata yenilendikçe kolay kolay tamir istemez. Tamir istediğinde ise ortalama 8-10 bin TL masraf çıkarabilir.
Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
şanzıman ilk günkü haline dönüyor. bu işlem gerçekten reset atıyor ve beyinde hafızada ne var ne yok siliyor. araba eğer şanzımanınızda mekanik yada elektronik bir sorun yoksa bayiden çıktığı gibi oluyor. bende hem mekanik hemde elektronik hiç bir sorun olmadığı için müthiş işe yaradı.
Şanzıman arızası tamir edilmezse, arıza zamanla daha da büyüyebilir ve şanzımanın tamamen bozulmasına neden olabilir. Bu durum, aracın hareket etmemesine ve pahalı bir tamir masrafına yol açabilir.
Sesler ve Titreşimler: Türbin arızalandığında, şanzımandan gelen anormal sesler ya da titreşimler hissedilebilir. Sıvı Sızıntıları: Türbinle ilgili sorunlar, şanzıman sıvısı sızıntılarına neden olabilir. Şanzıman Sıcaklığının Artması: Arızalı bir türbin, şanzımanın aşırı ısınmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri