SORU: Uç patlıcan ile sap patlıcan arasındaki fark nedir? CEVAP: Sap patlıcan ve uç patlıcan arasındaki tek fark sap patlıcanlar kurutulurken sapları ile beraber kurutulur.
Mevsiminde hasat edilen yerli tarla patlıcanlarımızın uç kısımlarının içleri oyulduktan sonra doğal ortamda kurutulması ile elde edilen “Uç Dolmalık Patlıcan Kurusu”dur.
kuru dolmaya adını ve tadını verir.
Kuru patlıcan dolması siparişleriniz için sepet ikonuna veya 'Ne Yersiniz?
Biber ve patlıcanlar iplerden çıkarılarak yıkanır. Daha sonra derin kaba alınarak üzerlerine kaynar su dökülür ve yarım saat bekletilir . Yumuşamaları için yoksa daha sonra pişerken zorluk olur ve sert bir tat verebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kurutma işlemi yiyecekleri uzun süre muhafaza etmek için ilk çağlardan beri uygulanan en eski yöntemlerden biridir. Antep kuru patlıcanı; dolması yapılmak suretiyle tüketilmekte olup, çok uzun yıllardan günümüze gelen ünlü ve önemli bir kurutulmuş sebzedir.
patlıcanın tarlada yetişen cinsine denir. türk kızlarının çoğunun kolu bu sınıftandır. bostan patlıcanı, tombik patlıcanlara denir.
Orta Doğu mutfağının ülkemize tanıttığı tatlardan biri de mütebbel! Közlenmiş, patlıcan, yoğurt, tahin ve zeytinyağı ile yapılır. Dillere destan lezzeti ve her menüye eşlik edecek tadı ile mütebbel yapımının detaylarını burada paylaşıyoruz.
Alacağınız patlıcanları her ne kadar kurutacak olsanız da alırken taze olmasına, kabuklarının parlak ve koyu mor renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede patlıcan kurularının çok daha lezzetli olmasını garantilemiş olursunuz.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Kemer Patlıcanı kelimesi Türkçe'de "Bir tür ince uzun patlıcan." anlamına gelir.
Ülkemizde en çok yetiştirilen ve tüketilen patlıcan çeşitleri şunlardır: Kemer patlıcanı, Halkapınar patlıcanı, Bostan patlıcanı, Kirmastı patlıcanı, Yalova- 49 patlıcanı, Gönen patlıcanı. Ayrıca son yıllarda yabancı çeşitler de yaygınlaşmaktadır. Bunlar ise ;Long purple, Viserba, Black Beauty'dir.
Kuru patlıcanın kendine has müthiş lezzeti, özenle seçtiğimiz baharatlar sayesinde tadı damağınızda kalacak, sizi bu lezzete aşık edecek. Denemeden bilemezsiniz, denedikten sonra da vazgeçebileceğinizi sanmıyoruz. Raf ömrü: 3 yıl. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz ve 3 gün içerisinde tüketiniz.
Bol miktarda lif içerdiğinden, bağırsaklara son derece faydası vardır. A1, B1, B2, C vitaminleri içermektedir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bakımından oldukça zengindir. Kolesterolün düzenlenmesinde yardımcı olur.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
İşte yine midenize bayram yaptıracak, damağınızda havai fişekler patlatacak bir tarif geliyor: Patlıcan söğürme. Közlenmiş patlıcanların mis kokusunun, közlenmiş kapya biberleri ile buluşması, işin içine domates ve biberlerin de girmesiyle adeta bir lezzet şölenine dönüşüyor.
Bazı yörelerde adı manca olarak da bilinen köz patlıcan salatası tarifi! İçinde kırmızı biber, maydonoz ve kuru soğan yer alan tarifi yazın neredeyse her evde en az bir kez yapılır. Yaz ayının en güzel lezzetlerinden manca salatası tarifi için buraya bakabilirsiniz.
toparlak ve biraz daha çekirdeklice bir patlıcan türüdür. özellikle közleme için idealdir.
Patlıcanın epey tombul ve iri olan cinsine bostan patlıcanı denir ve iri yapısıyla kemer patlıcanla yapılamayan farklı tariflerin daha güzel yapılmasını sağlar.
🍆“Badican”, “tarla balığı” gibi isimlerle de bilinen patlıcan, ülkemizde çok sevilen ve tüketilen sebzeler arasındadır.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
En çok üretiminin yapıldığı yer ise Çin olarak bilinmektedir. Çin, Hindistan ve Mısır'ın ardından Türkiye bu listede 4. sırada yer alır. En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri