Zerdeçal sarımsı, parlak, sarı renkli bir Hint baharatıdır ve kuzey ve güney Hindistan'da kullanılır. Zencefil ailesine ait yerli bir Hint bitkisinden gelir. Zerdeçal bitkisinin haşlanmış, kuru ve saf köklerinden oluşur. Yemeğin tadı ve rengi için kullanılır ve köri tozunun ana maddesidir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Antakya mutfağında sık sık kullanılan Fesleğen Çiçeği arapça adıyla Habak. Özellikle Kısır, Balık ve et yemeklerine çok yakışır. Ayrıca fesleğenin çayı da yapılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Soğanlı bitkiler familyasından gelen safran bitkisi tohumu ekildikten sonra 20 ya da 30 cm büyüklüğe ulaşır. Sonbaharda mor renkli çiçekler açar ve Latince ismi “crocus sativus” tur. Safran çiçeğinin içindeki tepecikler toplanır ve kurutulur, işte bu baharat olarak kullandığımız safranı oluşturur.
Çubrika otunu bilinen diğer adıyla mercimek otunu dilediğiniz her yemeğe ekleyebilirsiniz. Tavuk ve et marine soslarında leziz bir uyum yakalayan bu baharatı etli yemeklerinize de ilave edebilirsiniz.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
İsmini Amerika'nın genelde Louisiana bölgesinde yaşayan bir etnik grubun isminden alır. Kajun baharatı, köriye oldukça benzer. İçinde bulunan baharatlar, kırmızı biber (acı olmayan), sarımsak tozu, kırmızı biber (acı), soğan tozu, beyaz biber, karabiber, mercanköşk, zerdeçal, kekiktir.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Beş baharat tozu, kahverengi bir toz olarak gösterilen öğütülmüş baharatların bir karışımıdır. Bu baharatlar genellikle tarçın, karanfil, yıldız anason, Szechuan karabiberi ve rezene tohumu veya zencefil içerir.
Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi denilirdi.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz.
Kimyon: Gaz ve hazımsızlık şikâyetlerine iyi gelir. Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Hasadı gerçekleştirilen safran çiçeği özenle toplanıyor, birbirinden ayrılan kırmızı çiçeğin kilosu 60 bin liraya, sarı çiçeğin kilosu ise 15 bin liradan satılıyor.
Genellikle, safran bitkisi Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir.
Türkiye (21 Ekim 2001) ; Dünyanın en pahalı bitkisi safran; Ülkemizde sadece Safranbolu'da üretilen bitkinin, Türkiye'de kilosu 5-6 milyar, uluslararası pazarda ise 13 bin dolar.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin. Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
POY: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Halen bilhassa İnegöl ve Karacabey köylerinde elde edilmektedir. Açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli bir tozdur.
selanikten getirilen, kemerburgaz ve inegöl'den başka yerde yetişmeyen kekikvari bir ot. özellikle etli yemeklere harika bir lezzet katmakla birlikte büryan adı verilen etli pilav'ın vazgeçilmez aksesuarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri