Hastalığın hayvanlardaki en önemli belirtisi yavru atmadır. Sığırlar gebeliğin 6-8 aylarında, koyun ve keçiler 3-4 aylarında yavru atar. Süt veriminde azalma görülür. Boğa ve koçlardaki belirtisi ise erkeklik organlarında kızarıklık ve üzerinde darı tanelerini andıran kabartılar görülmesidir.
a) Yavru atan inekler ayrı bir yerde muhafaza altına alınır ve laboratuvara talimatnamesine göre marazi madde gönderilir. hekimince muayene edilir. meradaki bütün hayvanlar hastalıktan şüpheli olarak müşahedeye alınır. Altı ayda bir kan serumu veya sütlerinin serolojik muayenesi yapılır.
Evcil hayvanlarda Bulaşıcı yavru atma hastalığı olarak bilinen hastalık, insanlarda Dalgalı humma, Malta humması ve Akdeniz humması olarak da bilinmektedir. Sığır yetiştirilen bölgelerde hastalığın ortaya çıkması büyük ekonomik kayıplara neden olur. Gebe hayvanların %80'i yavru atar veya zayıf cılız buzağı doğurur.
Brucella grubu bakterilerin oluşturduğu, bulaşıcı, enfeksiyöz bir hastalıktır. Özellikle sığır, koyun, keçi ve domuz gibi evcil hayvanlarda yavru atmaya neden olan ve aynı zamanda hayvanlardan insanlara da bulaşan (zoonozis), ekonomik yönden zarar verici ve halk sağlığı yönünden önem taşıyan bir hastalıktır.
Hastalık, yavru atılıncaya kadar gebe ineklerde her hangi bir klinik bulguya rastlanmaz. Ancak atıktan sonra yavru zarının içerde kalması ve vajinal akıntı dikkati çeker. Hayvanlarda en belirgin bulgu, yavru atmadır. Hastalığa yeni yakalanmış hayvanların hemen hemen yarısına yakını yavru atar.
İlgili 18 soru bulundu
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
Evcil hayvanlarda Bulaşıcı yavru atma hastalığı olarak bilinen hastalık, insanlarda Dalgalı humma, Malta humması ve Akdeniz humması olarak da bilinmektedir. Sığır yetiştirilen bölgelerde hastalığın ortaya çıkması büyük ekonomik kayıplara neden olur. Gebe hayvanların %80'i yavru atar veya zayıf cılız buzağı doğurur.
Inekler yavruladıktan sonra süt vermeye başlar. Sütünü sağdığınız sürece (ister buzağının ememesi ile olsun, ister manuel veya makina sağımı olsun) süt verimi devam eder.
İnekler gebe kaldıktan sonra kızana gelirse ne olur? Aslında Allah'tan yavru attıkları zaman tekrar kızana geliyorlar. Böylece siz de boşu boşuna beklememiş oluyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var, çiftçilerimiz gebe olan ineklerini pek de kızgınlık olur mu gözüyle bakmazlar, kontrol etmeyi bırakırlar.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
Hastalığın teşhisinde, süt serumu kan serumu kadar değerli değildir. 1-Vaginal Mukus Aglutinasyon Testi: Hastalıktan şüpheli ineklerden alınan vaginal mukus, fenollü fizyolojik tuzlu su ve santrifügasyon yardımı ile klarifiye edildikten sonra yavaş tüp aglutinasyon testi uygulamak suretiyle değerlendirme yapılır.
Brusella; hayvanlarda Brucella grubu bakteriler tarafından meydana getirilen, çeşitli organlarda kronik yangılar ve yavru atmalar yapan bulaşıcı bir hastalıktır. Dünyanın her yerinde yaygındır.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir. Bu durumda verilecek süt yemi miktarı yavaş yavaş arttırılarak günlük 5 kg'a çıkarılmalıdır.
Brusella, hayvanlarda insanlara çeşitli yollarla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanır. Bulaşma sonrası ateş, baş ağrısı, eklem ağrıları, titreme, halsizlik, kilo ve iştah kaybı gibi belirtiler ortaya çıkarır.
✓ Üreticilerimizin, antibiyotik tedavisi gören ve/veya arınma süresi dolmamış inekleri en sonda ve sütleri ayrı bir güğümde olacak şekilde sağmaları işlerini kolaylaştıracaktır. tüketimine de sunulmamalıdır. Kısaca antibiyotik içeren sütler dökülmelidir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Hayvan doğum yaptıktan sonra sağıldığı için sütle birlikte vücuttan fazla miktarda kalsiyum dışarı verilmektedir. Kan kalsiyum seviyesini ayarlamak için o an paratiroid hormonu devreye giremez ve süt humması da dediğimiz doğum felci gerçekleşir.
Hipokalsemi, doğum felci olarak bilinir. Çiftçiler arasında süt humması adı ile de anılır. Doğumun ardından sığırlarda görülen metabolik bir hastalıktır. Çoğu zaman doğumu izleyen 6 ile 48 saat içerisinde meydana gelir.
Gebeliğin ortasından sonuna kadarki sürede fötüs ölür, sarı cisim geri emilir ve rahim boynu açık olmasına rağmen yavru atılmazsa çürüme olabilir. Rahime dölyolu vasıtasıyla giren mikroorganizmalar ve hücresel değişiklikler sonucunda fötal dokular emilir ve rahimde yavrunun kemikleri kalır.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
İneklerin hamilelik boyunca titizlikle bakılmaları gerekir. Özellikle doğuma 60 gün kala dikkat edilmesi gereken hususlar söz konusudur. Bunların başında da doğumuna iki ay kalan ineğin kuruya çıkarılması gelir. Artık son 2 ayda sağım gerçekleştirilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri