Sarı domates, domatesgillere ait bir besindir. Sarı renginden dolayı ampul domates olarak tanımlanan bu domates türü, alışılmışın dışındaki rengiyle dikkatleri üzerine toplar. Sarı çeri domates olarak da tezgahlarda satışa sunulan bu domates, pek çok yerde sınırlı şekilde bulunur. Üretimi için özel seralar gerekir.
- Sarı domates vücuda enerji verir ve dinçlik kazandırır. - Sindirim sistemini düzenleyen sarı domates, yüksek oranda lif içerdiği için diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olur. - Doğal bir antioksidan sayılan sarı domates, bağışıklık sistemini güçlendirir. - Sarı domates tıpkı kiraz domates gibi kolesterole iyi gelir.
Batı Toros yaylalarının bereketli topraklarında yetişen Alakır etlisi de en verimli domates çeşitleri arasında. Kırmızı renkli ve etli bir yapıya sahip olan bu tür, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde sıklıkla tüketiliyor.
Paketli organik domates ürünlerinde ürünün üzerinde; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu bulunmaktadır. Etiket güven verici değilse üretim tarihi, parti ve sertifika numarası ile kontrol edilmeli, sertifika kuruluşu aranmalıdır.
Brezilya'nın San Paulo Üniversitesi'nde uzun yıllar yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu elde edildiği bilmektedir. Renginin aşırı mor oluşu genetik değişime uğrayan domatesin antosiyanin oranının oldukça yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Güney ve Orta Amerika'nın yaygın bir yiyeceği olan sarı domates, ılıman iklimlerde kolayca yetişmektedir. Türkiye'de ise sera üretimi yaygındır. Saro boğa domatesi adıyla yetiştirilen sarı domates türü, genellikle Rusya topraklarında verimli şekilde yetişmektedir.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir. Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır.
İdeal ışık, ideal sıcaklık gibi iklim koşullarının uygunluğu nedeniyle, Türkiye'de yetiştirilen domateslerin Avrupa'da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu kaydedildi.
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin.
Hormonlu meyve ve sebzelerin dış görüntülerinin şekilsiz, bozuk, içlerinin ve çekirdek çevresinin boş olduğu, kendisine has tadı vermediği belirtildi.
Domates, güçlü bir mineral ve besin maddesi olarak vücudumuzun yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolden korunmasına da yardımcı olur. Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Domates, ağır ve kabuğu ince, ezilmemiş, düzgün, iyi şekillenmiş koyu kırmızı renginde ve (çok sert olmamak kaydıyla) sert olmalıdır. Domatesin kokusu da tazeliği ve doğallığı hakkında ciddi ipucu verir ayrıca domatesi kestiğinizde içinin beyaz olmamasına da dikkat etmelisiniz.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz. Çok fazla domates yemek eklem ağrılarına neden olabilir.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Hastalık Belirtileri
Lekeler önceleri toplu iğne başı büyüklüğünde olup bitkinin iç kısmında gelişerek genişler ve dokulara yayılırlar. Bitki dokusu çatlar ve konukçunun su kaybına neden olur. Gövde ve meyve sapı lekeleri nedeniyle meyve dökümü ortaya çıkar.
Domatesleri uzun süre saklamak için kullanılan yöntem, bütün bir halde buzluğa atmaktır. Domatesleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Sap kısmındaki yeşil kısmı bıçak yardımıyla temizleyin. Daha sonra domatesleri tek seferde kullanacağınız porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine koyun.
Dünyada domates üretiminde ilk sırada olan Çin, toplam dünya domates üretiminin %35'lik kısmını karşılamaktadır.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Günümüzde, farklı boyutların ve bilinen kırmızı rengin yanı sıra pembe, sarı, turuncu, mor, beyaz ve siyah renge değişen farklı renklerde domates bulmak mümkündür.
Çeri domates, günümüzde sıklıkla tercih edilen etli ve lezzetli bir domates türüdür. Bol ve çeşitli vitamin kaynağı olan domatesin aynı zamanda zengin bir folik asit kaynağı da olduğu unutulmamalıdır. Dikimi ve yetiştirilmesi oldukça basit olduğundan saksı da bile yetiştirmek mümkündür.
Siyah dmates doğal asidik ve lif bakımından da zengin olduğundan sindirim sorunlarına da iyi gelir. Yaşlanmayı geciktiren siyah domates, sivilce, akne ve cilt gözeneklerinden oluşan sorunları da önler. Aynı zamanda afrodizyak etkisi bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde diyabet ve obezite ile mücadeleye iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri