Sarı rengi, sert ve sulu yapısıyla birlikte içerisinde barındırdığı zengin vitamin değerleriyle elma sevenlerin beğenisine sunulan Elma Golden, tazeliği ve kendine özgü lezzetiyle damakta tatlı bir aroma bırakıyor.
Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor. Tadı genellikle tatlıdır ve Eskişehir bölgesinde oldukça fazla yetiştiriliyor.
Sarı Elmanın Faydaları
Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder. - Potasyum bakımından zengin olduğu belirtilen sarı elmalar, kalbin atış durumunu düzenler. Kalp daha düzenli şekilde çalışır. - Üst solunum yolları hastalıklarının giderilmesinde yardımcı olur.
Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000 farklı elma çeşidi üretildiği tahmin edilmektedir.
Her iki elma türü arasında besin içeriği açısından küçük farklılıklar vardır. Yeşil elma, kırmızı elmaya göre daha iyi bir A, B, C, E ve K vitamini kaynağıdır. Ayrıca kırmızı elmadan daha fazla demir, potasyum ve protein içerir. Bazı araştırmalara göre, yeşil elma kilo vermeye çalışan insanlar için daha iyi olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Pembe elma, göbek kısmından hafif şişkin, sap ve çiçek kısmından basık, tam dünya şeklinde değil de hafif uzun bir forma sahip. Açık pembemsi-kırmızı tonlardaki kabuğu orta ince kalınlıkta. Kendine has mayhoşumsu tatlı bir aromaya, az miktarda çekirdeğe ve en önemlisi de kütür kütür sert bir ete sahip.
Dünyada, çok sayıda ülke tarafından dikilen elma çeşididir. Meyveleri orta irilikte, tatlı, sulu, sert, gevrek ve yeme kalitesi çok iyidir. Ağaçları kuvvetli gelişir ve oldukça verimlidir.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum. Özel koşullarda bazı meyve ve sebzelerin gen yapısında oluşan değişiklikler sonucu beyaz renkli ürünler elde edilebilir.
Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
yumuşak, hoş kokulu ve tatlı elma türü.
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
sarı elmanın bir diğer ismidir. 135 gr civarı, sarı veya yeşile çalar bir rengi olan, seyrek benekli, eti sıkı bir elma çeşidi. starking elmayla beraber yetişticiliği en ekonomik olan türdür.
Golden Delicious: Altın sarısı bir renge sahip olan golden delicious, ABD orijinlidir. Yüksek kalitelidir. Eylül ayının sonunda hasat edilir.
Golden delicious elması, kışlık elma çeşididir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir.
Türkiye'de sadece Gümüşhane'de yetişen 'Göbek Elması'nda hasat mevsimi başladı. Şeker hastalarının yiyebildiği yegane elmalardan birisi olan Göbek Elması, Gümüşhane'de ki 24 yerel elma çeşidinden sadece birisi.
Siyah Elma çoğunlukla Tibet dağlarında yetişir ve Tibet Özerk Bölgesi'ndeki Nyingchi'nin coğrafi koşullarından eşsiz koyu mor rengini alan bir tür Hua Niu Elması yetiştirilir.
Posof ilçesinde yetişen ve 3 yıl önce "Posof-Badele Elması" adıyla coğrafi işaret alan elma, yörede az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi de dışı gibi kırmızılaşan elmanın hasadına başlayan yetiştiriciler, ihtiyaçları dışında kalan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Elma, Türkiye'de yetişen bir bitkidir. Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
İri ve orta iri bir elma çeşidi olan Fuji elmanın kökeni Japonya'dır. Tatlı ve sulu bir elma çeşidi olan Fuji elmanın meyve eti krem renkli, sert ve gevrektir.Tatlı olması nedeniyle özellikle turtalarda ve diğer elmalı tatlılarda kullanılan Fuji elma sağlıklı bir besin kaynağıdır.
İçi de dışı da kırmızı renkli olan bu endemik meyve, Türkiye'nin tanıtımında oldukça etkili oldu. Görenleri hayrete düşüren bu kırmızı elma, alıştığınız elmalardan çok farklı. Kabuğunun ve etli kısmının yapısıyla diğer elmalardan ayrılan Posof elması, sağlığa olan faydalarıyla da oldukça popüler.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
En verimli elma çeşitleri Starking, Golden, Starkrimson, Gronny Smith, Starkspur, Beacon, Jonathan, Black Stoyman İmproved ve Amasya elmasıdır. Ülkemizde üretilen elma çeşitleri ise Starking, Golden, Starkrimson ve Amasya elmasıdır.
Dev marketlerde iri yeşil rengiyle dikkat çeken ve Arjantin Elması adıyla büyük talep gören elma, gerçekte Karamanın en önemli üretim meyvesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri