Bu havuç Avrupa ve Orta Doğu kaynaklıdır. Sarı havuç; Bir pigment olan beta karoten, sağlıklı gözlerin gelişmelerine yardımcı olur, akciğer ve diğer kanserleri önleyebilir, astherosclerosis riskini (damar sertleşmesi) azaltır. Orjini Orta Doğu'dur.
Sarı Havucun, görme yetisine faydalı bir etkiye sahip olan luteinin içeriği gibi bir çok yararlı niteliklere sahiptir. Ayrıca az miktarda su içerirler, bu nedenle kızartma için idealdir. Sarı havuçlar genellikle meyve suları ve konserve yiyecek üretimi için kullanılır.
Havuç, dünyanın birçok bölgesinde sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor renklerde bulunabilir.
Antioksidan kapasite açısından likopen, ß-karotenden daha güçlüdür. Dolayısıyla kırmızı havucun turuncu havuçtan daha faydalı olduğu söylenebilir. Likopen sayesinde kırmızı havuç cilt sağlığı açısından da önemlidir.
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
İlgili 45 soru bulundu
Bugün de adı son yıllarda çok duyulmaya başlanan bir sebze karşımızda: Siyah havuç! Üstelik her ne kadar şaşırtıcı olsa da kendisi öyle çok uzaklarda değil, ülkemizde de yetiştirilen bir sebze. Öyle ki kendisi Konya-Ereğli'nin ilk patentli ürünü olma özelliğini dahi taşıyor.
Şalgam havuç olarak da bilinen siyah havucun yaprakları parçalıdır. Kış sebzesi olarak tüketilen siyah havucun çiçekleri küçük ve beyaz renklidir. Rendelenerek salatalarda kullanılan siyah havucun kendine has bir aroması ve lezzeti vardır. Ayrıca turşusu yapılan siyah havuç yemeklerde de kullanılır.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Karotenoid bakımından zengin olan havuçlar çeşitli kanser türlerine karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Özellikle prostat, kolon ve mide kanserlerine yakalanma ihtimalini düşürür. Dolaşım düzeyi yüksek olan karotenoidleri alan kadınlarda da meme kanseri riskinde azalma görülür.
Günde bir veya iki orta boy havuç son derece sağlıklıdır ve beslenme düzeninizin bir parçası olabilir. Daha fazlası beslenme çeşitliliğinizi engelleyebilir ve günde 8-9 havuçtan fazlası da çok fazla beta-karoten yüklemesine ve cildinizin turuncu renk almasına (karotenemi) neden olabilir.
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
5.6 metre uzunluğundaki havuç, normal bir havucun 36 katı uzunluktaydı. Glazebrook, en ağır yaban havucunu yetiştirerek de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.
TOPRAK İSTEKLERİ
Havuç derin, gevşek, geçirgen, organik maddesi bol, yeterli kireç olan topraklarda en iyi ürünü verir. Erkencilik düşünülüyorsa kumlu-tınlı; bol ürün isteniyorsa milli ve milli-tınlı topraklar kullanılmalıdır.
Havuç şeker içeren bir sebze olduğu için şeker hastalarının havuç suyu içmeden önce doktora danışmaları gerekir ve havuç suyu pantotenik asit ve folik asit içerdiği için asidik yapıdadır.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Her gece yatmadan önce içilen bir bardak havuç suyu güzel bir uyku sağlar. Aynı zamanda gün içinde çalışan dersleri hafızada tutar.
Havucun Zararları
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır.
Havuç suyu, içeriğinde bulunan bol miktarda K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Cinsel Gücü Artıran Besinler Tüketin
Zencefil, çilek, muz, incir, bal, vanilya, avokado, fındık, istiridye, kereviz, yumurta, havyar, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi afrodizyak etkili besinler, sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
HAVUÇ Yoğun A vitamini içerir. Kuvvetlendirir, güçlendirir ve cinsel gücü artırır.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir.
Mor havuç özellikle kış aylarında tüketilen bir besindir. Adana Bölgesi'nde şalgam olarak da bilinen mor havuç insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Göz ve mide için oldukça faydalı olan mor havuç güçlü bir antioksidan görevi yapar. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri