Sarı Humma Aşısı: Aşının koruyuculuğunun başlaması için kişinin seyahatten en az 10 gün önce aşısı yapılmalıdır. Aşı yapıldıktan sonra Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ne uygun olarak “Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikası” doldurulmalıdır.
Canlı viral aşı olan Sarıhumma aşısı, tek doz olarak yapılır ve ömür boyu koruyucudur. Aşının koruyuculuğunun başlaması için seyahatten en az 10 gün önce aşı yapılmalıdır.
Seyahat Sağlığı Merkezlerimiz
Uluslararası aşı sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü seyahat sağlığı merkezlerinin yetkisinde olduğu için “sarıhumma” aşısı sadece Genel Müdürlüğün yetkili seyahat sağlığı merkezlerinde yapılır.
Sarıhumma aşısı zayıflatılmış canlı virüs içeren canlı bir aşıdır. Tek bir enjeksiyon olarak uygulanır. Bir doz çoğu insan için ömür boyu koruma sağlar.
Aşı için gerekli kalemler durgun mevsimde alınıp, aşı zamanına kadar saklanır. Mayıs sonu veya Haziranın ilk haftalarında başlanır ve Temmuza kadar devam edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu üç aşı da 2 doz olarak uygulanmaktadır. Biontec aşısında iki doz arasındaki süre 21 gün,Sinovac ,aşısında 28 gün ve Astra Zeneca aşısı için 12 hafta olacaktır. Yukarıda belirtilen üç aşı için istenen korumayı sağlamak için, iki doz aşı gerektirir.
Hafif seyreden ateşli veya ateşsiz hastalıklar, antibiotik kullanmak veya hastalığın iyileşme döneminde olmak aşılanmaya engel değildir. Ancak orta-ağır derecede hastalık halinde veya aşının içeriğine karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişmişse aşı yapılmaz.
Güney Amerika'da ise Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad Tobago, Venezuela seyahat öncesi sarıhumma aşısı yaptırılması gereken ülkeler.
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Sarıhumma aşınızı yalnızca Genel Müdürlüğümüz Seyahat Sağlığı Merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Uluslararası Aşı Sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Genel Müdürlüğümüz Seyahat Sağlığı Merkezlerinin yetkisindedir. Mevcut sağlık durumunuza göre seyahat etmenizde sakınca olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Sağlık pasaportunu nasıl alabilirim? e-Nabız sistemine giriş yaparak COVID-19 menüsünde yer alan AB Uyumlu Sağlık Pasaportu alanından aşı, test ve bağışıklık sertifikanızı oluşturabilirsiniz.
Hac ve Umre ziyaretine gidecek kişilere meningokok, çocuk felci ve kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşılarının uygulanması önerilmektedir. Meningokok aşısı uygulaması: Meningokokal hastalık, Neisseria meningitidis isimli bakteri tarafından oluşturulan, ölüm ile sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır.
Aşılamada iki doz arasında olması gereken en az sürelere mutlaka uyulmalıdır. Bırakılması gereken en az süreden önce yapılmış olan dozlar yapılmamış olarak kabul edilmelidir. Kural olarak 2 canlı aşı aynı günde yapılabilir. Aynı günde yapılmaması durumunda arada en az 4 hafta süre olmalıdır.
Hamilelikte aşılama genellikle ikinci üç aydan sonra başlar.
Hayati organları etkileyen ciddi reaksiyonlar: Aşılandıktan sonra 10 gün içerisinde olabilir ve ölümcül bir sonucu olabilir. Reaksiyon, sarı humma virüsü içeren bir enfeksiyona benzeyebilir. Genellikle, yorgun hissetme, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve bazen de düşük kan basıncı ile başlar.
Tanzanya seyahatiniz için de sarı humma aşısı zorunluluğu olmamakla birlikte Kenya - Tanzanya geçişlerinde 2 ülke için de aşı zorunluluğu bulunmakta ve sarı humma aşı karnesi sorulmaktadır. Güney Afrika seyahatiniz için herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.
Safari sırasında hayvanları görebilmek için araçlar birbirinin arkasında sıra bekliyor, hayvanlar da bu arada yerini değiştirebiliyor. Gelinmesi en çok tavsiye edilen dönem ise kalabalığın nispeten azaldığı eylül ve ekim ayları.
Önerilen Aşı ve İlaçlar. Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Sarı humma sivrisinekleri ülkemizin güneydoğusunda bulunabiliyor, ancak kışın hava soğuduğundan yumurtalarının kışı geçirmesine imkan olmuyor. Yumurtaları kışın dayanamadığı için de bir sonraki sene sivrisineklerin yayılma alanı da kısıtlı oluyor.
Sarı Humma Aşısı Nerede Yaptırılır? Türkiye'den ilgili ülkelere seyahat etmek isteyen kişilerin, Türkiye'deki Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü sağlık merkezlerinden aşı yaptırmaları gerekmektedir.
ABD Türk pasaportlarının tamamına vize uygulamaktadır. ABD'ye seyahat edecek vatandaşlarımızın seyahat öncesinde vize alması gerekmektedir. Kasım 2022 itibarıyla geçerli uygulamalar çerçevesinde, ABD'ye seyahat edecek olan tüm yabancı ülke vatandaşları için tam doz Covid-19 aşı zorunluluğu bulunmaktadır.
Genel olarak aşı sonrasındaki üçüncü haftada (21 gün sonrasında) antikorların saptanabilir düzeylere ulaştığı gözlemlenmektedir.
13-Tüm biyolojik ürünler,özellikle liyofilize aşılar sulandırıldıktan veya açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdırlar.Multidoz (10 ve 50 dozluk ) halinde bulunan ürünler ise,tercihen en çok 8 saat içerisinde tüketilmelidir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aşılama yapılmadığı takdirde yılda 2.7 milyon çocuğun kızamıktan ölmesi söz konusu. 'Aşı olmak bireysel bir karardır' görüşüne katılmıyorum. Çünkü bu karar toplumu da etkiliyor. Aşılama, hastalık yayılmasına karşı bir bariyer” uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri