Sarıhumma Afrika ve Orta ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerinde endemiktir. Afrika ve Latin Amerika'da 44 endemik ülkede 900 milyondan fazla nüfus risk altındadır. Afrika'da 31 ülkede tahminen 500 milyon kadar insan risk altındadır.
Aşının yapılmaması gereken durumlar:
Bağışıklık sistemi yetmeziği olanlar: HIV pozitif hastalar, kemoterapi ve radyoterapi alan hastalar gibi. Aşı komponentlerine karşı allerjisi olanlar. Yumurta allerjisi olanlar. Daha önce Sarıhumma aşısına bağlı ciddi alerjik reaksiyon geçiren kişilere.
Siyahilerin sarı humma için özel bir bağışıklığı yoktur. Sarı humma kime bulaşırsa onu hasta eder. Dünyada en fazla ölüm afrikada yani siyahi nüfusta olmaktadır.
Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz. Sarı Humma Görülür mü? Maymunlar (ör. primatlar) da insanlar gibi enfekte olabilirler.
Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde bulunur. Sarıhumma virüsü enfeksiyonu olan kişilerin çoğunda ya belirti görülmez ya da hafif hastalık olur ve tamamen iyileşirler. Ancak bazı insanlarda ağır hastalık gelişir. Şiddetli sarıhumma etkilenen kişilerin %30 ilâ %60'ında ölüme neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sarı humma sivrisinekleri ülkemizin güneydoğusunda bulunabiliyor, ancak kışın hava soğuduğundan yumurtalarının kışı geçirmesine imkan olmuyor. Yumurtaları kışın dayanamadığı için de bir sonraki sene sivrisineklerin yayılma alanı da kısıtlı oluyor.
1793 Philadelphia sarıhumma salgını sonucu 1 Ağustos ve 9 Kasım tarihleri arasında 5.000 veya daha fazla insanın öldüğü resmi olarak belgelenmiştir.
Sarıhumma aşı sertifikasının geçerliliği, aşının uygulandığı tarihin 10 gün sonrasında başlayarak aşı olan kişinin hayatı boyunca sürer.
Sarı Humma Tedavi Yöntemleri
Sarıhumma hastalığı için geliştirilmiş bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Viral enfeksiyonlarda önerilen; dinlenme, iyi beslenme gibi önerilere uyarak, doktorunuzun yazacağı ağrı kesiciler takviye olarak alınmaktadır.
En çok bilinen ve önlem alınan hastalıklar arasında sarıhumma var, İngilizce adıyla “yellow fever”. Bu hastalık genellikle Afrika'nın tropikal bölgeleriyle Orta ve Güney Amerika civarlarında görülür.
Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir.
Ancak tifo, aşı ile %100 önlenebilir bir hastalık olmayıp, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aşının etkinliği aşı yapıldıktan 1,5 yıl sonra ortalama %72'dir. 3 yıl sonra ise ortalama etkinlik % 50'dir. Bu nedenle gerektiğinde 3 yıl sonra aşı tekrarlanmalıdır.
Sarı Humma Aşısı:
Aşının koruyuculuğunun başlaması için kişinin seyahatten en az 10 gün önce aşısı yapılmalıdır. Aşı yapıldıktan sonra Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ne uygun olarak “Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikası” doldurulmalıdır.
Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsün neden olduğu ciddi bir hastalık. Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.
Sarıhumma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açan akut viral bir hastalıktır. Tehlikeli bir hastalı olan sarı humma nedeniyle 19. yüzyılda İspanya'da 300.000 kişinin sarıhummadan öldüğüne inanılıyor.
Sarı hummaya Flaviviridae ailesinden pozitif iplikçikli tek dizili bir RNA virüsü olan arbovirus sebep olur. Enfeksiyon hastalıklı eklem bacaklının tükürüğünde bulunan virüsü deri yoluyla bırakması sonucunda başlar.
STAMARIL'in ilk dozu, sarı humma enfeksiyonuna karşı koruma gereken tarihten en az 10 gün önce verilmelidir. Çünkü bu aşı aşılamayı izleyen 10. günden önce iyi bir koruma sağlamayabilir. Bu dozun sağladığı koruma süresinin en az 10 yıl ve yaşam boyu olması beklenmektedir.
Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oluşturduğu Seyahat Bağlık Birimi ile riskli ülkelere uçacak yolcular korunabilmesi için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile sunarken ücretsiz olarak aşı yapıp, hap dağıtıyor.
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Hepatit A aşısı
18. ay ve 2. yaş olmak üzere iki doz şeklinde uygulanır. Ülkemizde yine hepatit A yaygın bir şekilde görülmektedir. Çocukların yüzde 90'ı bu virüsle karşılaşmaktadır. Aşı sayesinde karaciğerde akut karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli gereksiniminin önüne geçilmektedir.
Bu nedenle tıpkı çiçek hastağındaa olduğu gibi, hastalık tüm dünyada ortadan kaldırılmadığı sürece aşılamaya devam etmek gerekmektedir. Aşıdan sonra koruyucu bağışıklık ne kadar süre devam eder? Kızamık ve hepatit B gibi bazı aşılar ömür boyu bağışıklık sağlayabilir.
20. yüzyılın başları 1900'lerde, ilaçlardaki ilerlemeler hızlandı ve deneklerle araştırma işlemleri de değişti. İnsan hakları ortaya çıktı, bilim disiplinlerinde etik açılardan çeşitli tartışmalara konu oldu. Walter Reed'in iyi bilinen deneyleri sarıhumma aşısını geliştirdi ve büyük avantajlar getirdi.
Patojen partiküller yok edilir ve bölünemez, ancak patojenler bağışıklık sistemi tarafından tanınmak ve adaptif bir bağışıklık tepkisi uyandırmak için bütünlüklerinin bir kısmını korurlar. Doğru üretildiğinde aşı bulaşıcı değildir, ancak yanlış inaktivasyon sağlam ve bulaşıcı partiküllerle sonuçlanabilir.
Sarıhumma virüsü, maymun, fare, kobay ve sivrisineklerde kolayca üreyen küçük bir RNA virusudur. Kanamalarla seyreden ve son derece öldürücü bir viral hastalığa neden olur. Isı ve dezenfektanlara dayanıklıdır. Aedes aegypti cinsi Sivrisineğin sokmasıyla bulaşarak, "sarıhumma"ya neden olur.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sahra Altı Afrikası'nda çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığına karşı yeni geliştirilen RTS,S/AS01 aşısının yaygın kullanılmasını tavsiye ederek ilk defa bir sıtma aşısını onayladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri