Maserasyon yöntemiyle elde edilen bitkinin toprak üstü kısımları topraktan 5 cm üzeri olacak şekilde toplanır. 2-3 cm uzunluklara parçalanarak saf zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulup (1:5 oranında) 4-6 hafta arasında belirli aralıklarla çalkalanarak güneş ışığı altında bekletilir.
Kantaron yağının cilde olan olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yağı direkt olarak cildinize uyguladıktan sonra cildinizin emmesini bekleyebilirsiniz. Ardından cildiniz üzerinde rahatsız eden bir yağlılık hissinin kalmış olması halinde en az yarım saat bekledikten sonra durulayabilirsiniz.
Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır. Kantaron yağı çok sık kullanıldığında, ciltteki yağ yani sebum dengesini bozabilmektedir. Sebum ciltteki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır.
1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
İlgili 19 soru bulundu
Saça uygulanan kantaron yağı bir saat bekletilir. Bu sürenin sonunca saçlar şampuanla yıkanarak iyice durulanır. Saçları yağdan tamamen arındırmaya dikkat etmek gerekir. Aşırı kullanım saçta yağlanmaya neden olabileceğinden haftada bir ya da iki kez uygulama yapılması yeterlidir.
40-45 gün güneşte bekletilir. Bu süreçte yağın renginin kırmızılaştığı görülür. Bu süre içerisinde bir kaç günde bir kavanoz alaşağı edilir. Gereken sürenin sonunda ya bir şişeye doldurulur ve ışık almayan kuru bir ortamda muhafaza edilir.
Düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde yaklaşık 1 ay sonra cilt renginizin açılmaya başladığını, lekelerin, siyah noktaların yok olmaya başladığını göreceksiniz.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Kantaron yağı genellikle gece yatmadan önce cilde uygulanmalıdır.
Maserasyon yöntemiyle elde edilen bitkinin toprak üstü kısımları topraktan 5 cm üzeri olacak şekilde toplanır. 2-3 cm uzunluklara parçalanarak saf zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulup (1:5 oranında) 4-6 hafta arasında belirli aralıklarla çalkalanarak güneş ışığı altında bekletilir.
Kantaron yağı tüylenme yapar mı? Kantaron yağı cildin gözeneklerinden girerek alt tabakalara nüfuz eder; ancak kılların beslendiği kıl foliküllerine ulaşması o kadar kolay bir şey değildir. Dolayısıyla kantaron yağı, yüz ya da vücudun başka bir yerinde tüylenmeye sebep olmaz.
Dolayısıyla sarı kantaron yağının vajinal enfeksiyonların tedavisinde güvenli bir şekilde kullanılabileceğini söylemek mümkündür.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneş zararları olacak, güneş lekeleri olacaktır. Bunun uygulanmaması lazım. Yanık ve yara tedavilerinde, akşamdan sürerek, gece boyunca onun etkisini kullanıp, sabah da yıkayarak o şekilde gün yüzüne çıkmamız gerekir.
Kantaron yağı, buzdolabına koymadan oda sıcaklığında saklanabilir.
Uygulama esnasında saç diplerine masaj yapılması yağın etkililiğini arttırmaktadır. Uygulamanın ardından kantaron yağının saçlarda ortalama bir saat bekletilmesi istenilen sonucun alınmasını sağlar. 1 saatin son bulmasının ardından saçlarını her zamanki gibi yıkayıp kurutabilirsiniz.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Direkt olarak güneşe çıkmayacağınız zamanları tercih edin.
Hücreleri yenileyici ve doku onarımına yardımcı olan kantaron yağı konu cilt beyazlatma olduğunda hızır gibi yetişenlerden. Kantaron çiçeğinden elde edilen bu doğal yağ antiseptik etkileri ile cildi aydınlatıyor, parlatıyor ve beyazlatıyor.
Sarı kantaron yağı, hücre onarıcı ve yenileyici etkisi bulunduğu için topikal olarak düzenli bir şekilde kullanıldığında yara, yanık ve akne izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca diyabetik ayak ülserlerinin yanı sıra diğer lezyonları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımının doğru olmadığını söyleyen Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Satıl, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşin zararları ve güneş lekeleri olacaktır" dedi.
Kantaron yağını 45 gün boyunca güneş görmeyen bir alanda bekletmelisiniz.
Sarı kantaron çiçeklerinden üretilmiştir ve sarı kantaron yağı içerir (%100) Prof Saracoglu Sarı Kantaron Yağı katkı maddesi içermez. Sarı kantaron yağı masaj yağı olarak haricen kullanılabilir Ağızda ilgili bölgeye 1 tatlı kaşığı uygulayın ve 2 dakika bekletin (yutmayın) Serin ve kuru bir yerde saklayın.
Ayrıca yara ve sivilce izlerinin giderilmesinde de etkilidir. Kimyasal içerikli bakım yağları yerine kullanılabilecek bir alternatiftir. Cilt dışında kantaron yağı göze faydalarıyla da bilinir. Özellikle kırmızı kantaron, göz damlası olarak kullanılır ve gözde kuruluğu engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri