Psikologla yapılan seansların faydaları sayesinde, hem psikolojik problem yaşayan bireyler hem de psikolojik problem yaşamayan insanlar, çevrelerindeki insanlarla daha mutlu, keyifli, huzurlu iletişim kurabilir, sosyal ve aile ilişkilerini geliştirebilir ve çalışma becerilerini, yeteneklerini geliştirebilirler.
Psikolojik destek almak, özellikle beyin gelişimi açısından olumlu yönde etkiler sağlayarak, beynimizin frontal lobunu daha çok çalıştırmaktadır. Bu durum da yaşamsal süreçlerimizde farklı bakış açıları geliştirerek olayları çok daha farklı düşüncelerle ele alabilmemizi sağlar.
Terapinin Faydaları Nelerdir? Terapi, bir dizi faydaya sahiptir: Duygusal Rahatlama: Terapi, kişinin içsel duygusal durumunu anlamasına ve daha iyi yönetmesine yardımcı olabilir. Stres Azaltma: Stresle başa çıkmak için etkili stratejiler geliştirmeye yardımcı olabilir.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Psikolog bireylerin akıl ve ruh sağlığını korumak için yardım alacağı uzmandır. Her iş kolunda olduğu gibi ruhsal alanda da yetenekli ve eğitim almış kişiler vardır. Bu kişilerin yönlendirmesi ve yardımı sayesinde mutlu hayat yaşayabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Başkalarını dahil edip etmemek danışan olarak tamamen size kalmıştır. Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
İlk Randevu
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
Genel olarak psikoterapi müşterilerinin çoğunluğu 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve uzun zaman aralıkları gözlemlenmiştir. Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır.
Genellikle 1-2 ay içinde ve 3-4 kez belirgin düzelme görülür. Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlarda, hastaların %50'sinin daha iyi hissetmek için yaklaşık 15-20 seansa ihtiyacı vardır.
Genelde ortalama 3 ay sonra iyileşme belirtileri gözlemlenmeye başlamaktadır. Aynı zamanda hastaya uygulanan tedavi yöntemlerine bağlı olarak da süreçte değişimler meydana gelebilmektedir. Terapilerin sonucunda ise hastaların kendilerini daha iyi hissetmesi ve hayat kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.
Örneğin, depresyon, anksiyete, yalnızlık, sosyal izolasyon, ilişki sorunları, özsaygı eksikliği, düşük benlik saygısı, stres, iş performansı sorunları ve geçmiş travma sonrası etkileri gibi zihinsel sağlık sorunları veya diğer yaşam stresleriyle başa çıkmak için terapiye gidilebilir.
Tedavi ve süreç hakkında
Psikoterapi, daha olgun ve uygun bir ruhsal denge sağlamak amacı doğrultusunda zihinsel ve duygusal bozukluk gösteren hastalarla düşünce ve duygu alışverişi kurularak yürütülen bir tedavi bilim ve sanatıdır.
Duygu, düşünce veya davranışlarında farklılıklar mevcut olan ya da duygusal açıdan kötü hisseden bireyler psikoloğa gidilebilmektedir. Özellikle davranış ve tavırları kendisine ve çevresine zarar vermeye başlayan, iletişim kurmada zorlanan ve yalnızlığa kapılan bireylerin bir uzmanla görüşmesinde fayda vardır.
Psikoterapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına ve maddi gücüne göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.
Psikiyatrik bozukluklarda iyileşme olasılığı yüksektir. En ağır psikiyatrik bozukluklar da bile iyileşme %50'den az değildir. Şüphesiz iyileşme olasılığı ve iyileşme oranı psikiyatrik bozukluğun tipine göre değişmektedir. İyileşmenin süresi de farklılık gösterir.
Psikoterapi devam gerektiren bir süreçtir. Problemin durumuna göre seansların sıklığı terapist ve danışan ile birlikte belirlenir. Seansların sıklığı terapistin önerisi ile danışanın da değerlendirmesi sonucu tekrar ayarlanabilir. Psikoterapide hizmeti alacak danışanın terapiye istekle gelmesi önemlidir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Psikologların çalıştığı farklı terapi ekolleri yani yöntemleri vardır. Bu ekollere göre farklılık gösterse de terapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Çünkü terapi, hem danışanın hem de terapistin aktif olduğu bir süreçtir.
Danışanın gelişen ihtiyaçlarına ve koşullarına göre süreçte değişiklikler yapılabilir. Danışanın şikayetleri hafiflediyse veya danışan bunlarla baş edebileceği yöntemleri süreç boyunca edindiyse, daha sakin ve dengeli bir iç dünya edinmeye başladıysa terapi sonlandırılabilir.
Psikolog Seans Ücretleri 2023 Yılı İçin Ne Kadar? Psikolog seans ücretleri 2023 yılı için 750 TL ile 2000 TL arasında değişim gösterir. Ancak 45 ile 60 dakikalık seans süresi sonucunda merkezimizde ücretler en alt sınırda tutularak belirlenmiştir.
İlaç tedavisine ek olarak uygulanabilecek psikoterapi ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve hastalıkla mücadele etmesi için daha aktif olması amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir.
Psikoterapi süreci ilaçlı tedavi ile birlikte oldukça fazla işe yarar. Eğer ki psikolog ya da psikolojik danışman sizin süreç içerisinde ilaçlı tedavi almanız gerektiğini de düşünüyorsa mutlaka yönlendirme sağlayacaktır. Böylece sürecin daha sağlıklı ve verimli devam etmesine yardımcı olacaktır.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri