Kaziye (a kısa okunur, قضيّة) veya hüküm, klasik mantıkta, iki veya daha fazla terimle yapılmış, doğru ya da yanlış olma ihtimali taşıyan bir hüküm bildiren, akıl yürütmelerde başlı başına birer görev îfâ eden önerme cümlesi.
Mantıkta hüküm iki şey, iki düşünce arasında olumlu veya olumsuz bir bağlantı kurmaktır. Bu bağlantının yanı sıra onu idrak etmeye de hüküm denilir (bk. ÖNERME). Kelâm ilminde hüküm İslâm dininin inanç, ibadet, muâmelât ve ahlâka dair temel ilkelerini ifade eder.
Hüküm, bir dava mahkemesinin hukuksal uyuşmazlığı çözen son kararıdır. Ceza yargılamasında, sanığın suçlu bulunması durumunda yasanın o suç için öngördüğü cezaya çarptırılması, suçsuz bulunması durumunda da aklanması biçiminde olur.
Bu tip önermelerde kendisine hükmedilene konu, kendisi ile hükmedilene de, yüklem denir. Yukarıdaki önermede de hava konu; açık yüklem; tır da bag'dır.
Buna göre, teklif hükümler farz, vacip, sünnet, müstehap, mübah, haram, mekruh ve müfsid (ibadeti veya akdi bozan) hüküm olmak üzere çeşitli kısımlara ayrılmıştır (bk. "Ef'âl-i Mükellefin" maddesi).
İlgili 30 soru bulundu
Hipotez, Hüküm, Teorem İspatı
p hipotezi doğru olan p ⇒ q koşullu önermesine teorem denir. Teoremde verilen önerme (p) hipotez, ispatlanacak önerme (q) hüküm adını alır.
Hükmetmek şeklinde de kullanılan hüküm vermek kelimesi, bir kişinin haklı olup olmadığına karar vermek demektir. Bu kelime, bir sözün ya da haberin doğru mu yanlış olduğunu değerlendirmek anlamında da kullanılır. Mahkemelerde hüküm verme yetkisi hakime ve jüriye aittir.
Bir önermenin konusunda bulunduğuna veya bulunmadığına hükmedilen nitelik yahut anlam için kullanılan mantık terimi.
Tartışmalı noktalar. Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
Bir disiplin olarak Aristoteles tarafından kurulmuştur. Aristoteles'den etkilenen Farabi tarafından iki kısımda kategorize edilmiştir. (düşünce ve sonuç) İbn-i Sina geçicilik ve içerme arasındaki ilişkiyi geliştirmiştir. Çağdaş zamanlarda Frege, Russell ve Wittgenstein önemli katkılar yapmıştır.
Resmi anlamda kesin hüküm, karara karşı diğer tüm kanun yollarının kapatıldığı anlamına gelir. Kesinleşmiş hükümler sonuçlandığı andan itibaren geçerliliği korunan ve sonuca doğrudan ulaşılabilen hükmün tanımı olarak nitelendirilmektedir.
Hüküm, Allah'ın mükelleflerin fiillerine ilişkin hitabı veya bu hitabın sonucu olarak tanımlanır.
Kesin bir hüküm bildiren ifadelere önerme denir. Bir başka deyişle bir ifadenin belirttiği hüküm kesinlikle doğru ya da yanlış ise “Bu ifade bir önermedir.” denir. Önerme aynı anda hem doğru hem de yanlış hüküm bildiremez.
Mantıkta, matematik ve psikoloji gibi alanlarda ancak ve ancak, iki ifade arasındaki iki koşullu mantık bağlacını belirtir. Birbirine bağlı olan iki ifadenin birinin doğruluğu için ötekinin doğru olması gerekmektedir, dolayısıyla ya iki ifade de doğru, ya da her ikisi de yanlıştır.
Matematikte, Mantıkta Aksiyom Örnekleri
Aksiyom; doğruluğu ispatsız olarak kabul edilen önerme, belit. Aksiyom ya da belit, önermelerin temeli ve ön dayanağı niteliğindeki önermelerdir. Belitler yani aksiyomlar kendiliğinden apaçıktır.
P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir. Totolojiler ve çelişkilerde olduğu gibi mantıksal eşdeğerlilik de P ve Q' nun yapılarının sonucudur. İki önerme arasında oluşabilecek bir diğer yapıya-bağımlı ilişki de mantıksal anlamdır.
Doğru ve yanlış, doğruluk değerleridir. Doğru doğruluk değerini 1 olarak yazalım; yanlış doğruluk değerini de 0 olarak.∗ Belli bir durumda, bir önerme doğru ise, o önermenin o durumdaki doğruluk değeri 1'dir; yanlış ise, önermenin durumdaki doğruluk değeri 0'dır.
Yani önermeler “müm- kün” (ihtimaliyye), “basit” (mutlak) ve “zorunlu” (zarure) ya ayrılır.
Duyular vasıtasıyla tasdik edilen hükümler için kullanılan mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Bir tartışma sırasında kullanılan, karşı tarafça da önceden doğruluğu kabul edilen önerme anlamında terim.
2. Mantık ilminin, bir nesnenin tasavvurlarla bilinmesinden sonra esâsı önermeler, amacı kıyas, burhan, cedel, şiir ve hitâbet olan bölümü.
Hüküm, mahkemenin uyuşmazlığa yönelik olarak verdiği son karardır. Toplu mahkemelerde mahkeme başkanı yönetiminde deliller tartışılarak ve oy kullanılarak ortak bir karar ile sonuca erişilir.
Hüküm vermek, bir konu hakkında enine boyuna düşünüp sonuca varmak ya da bir şeyin doğru olup olmadığına karar vermek anlamına gelir. Hüküm vermek tabiri genellikle mahkemelerde, hâkimler için kullanılır.
Mahkumiyet hükmü, sanığın hapis veya adli para cezasıyla cezalandırıldığı anlamına gelir. Duruşmanın sona erdiği açıklandıktan sonra hüküm verilir (CMK m.223/1). Mahkumiyet kararı da duruşmanın sona ermesinden sonra sanığın suçu sabit görüldüğünde verilen bir hükümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri