Araç farlarının kalitesiz olması, çabuk ısınması, soğumaması gibi durumlardan hafif hasarlı görünmesi normaldir. Ancak bunlar dışında muayenede hafif kusurlu olarak görünmek herhangi açıdan araç kullanımına engel olmayacaktır. Bundan dolayı led farlar muayeneden geçerken herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Sarı Tepe Lambası Belirli Araçlar Dışında Yasak!
Tepe lambasını yalnızca görev esnasında kullanabilirler. Bunların dışındaki araçların aksesuar amaçlı da olsa bu uyarı ışıklarını takmaları yasaktır. Trafikte bu ışıkları kullanmıyor olsanız dahi, ilgili donanımı bulundurduğunuz için ceza yiyebilirsiniz.
Mavi Xenon Muayeneden Geçer mi? Bazen muayeneden sorunsuz geçen aksam ve tadilatlar trafik denetimlerinde sorun yaşatabildiğinden dolayı bu iki soru ayrı ayrı akıllara gelmektedir. Ancak deli mavi, buz mavi veya limon sarısı gibi renkli xenonlar hakkında böyle bir karışıklık söz konusu değildir.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
İlgili 16 soru bulundu
Ancak yeni tip LED ampuller kısa ve uzun farlarda kullanılması halinde bile muayene işlemlerinde rahatlıkla geçebilmektedir. Sis farında da aynı durum geçerli olacaktır. Düz beyaz renkteki LED ışıklar muayeneden geçer.
Peki, LED far yasak mı? LED farların yasak olması, sonradan eklemelerde araç muayenesi sırasında problemler yaşatması nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bir konudur. Standart olmayan, ayarları doğru yapılmayan ve modifiye amaçlı sonradan eklenen farlar aracın muayeneden geçmemesine sebep olur.
Araç farlarının kalitesiz olması, çabuk ısınması, soğumaması gibi durumlardan hafif hasarlı görünmesi normaldir. Ancak bunlar dışında muayenede hafif kusurlu olarak görünmek herhangi açıdan araç kullanımına engel olmayacaktır. Bundan dolayı led farlar muayeneden geçerken herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir.
Aracın orjinalinde olmayan hemen hemen her şey, kanunlar çerçevesinde yasaktır. İstisnaî bazı durumlar olabilir tabii ki. Sis farlarını sarı renkte yapmak, karşı yönden gelen sürücüye daha fazla etki yapacağından yasaktır. Fakat bu yasağın renk ile alakalı bir durumu yoktur.
Çoğu otomobil de sonradan modifiye olarak led far ampul donanımına sahiptir. Siz de mavi, limon sarısı gibi yasak olmayan renklerde bir led ampul kullanabilirsiniz.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Işık yayan Diyot olarak bilinen LED (Ligh Emitting Diode), elektrik enerjisini ışığa çevirmektedir. Renklerine ve boyutlarına göre farklı voltaj değerlerinde çalışmaktadır. Sarı LED ortalama olarak ~2V altında çalışmaktadır. 570 ile 590 nm arasında dalga boyunda kırmızı ışık yaymaktadır.
Oturma odası, yemek odası, yatak odası ve evin diğer odalarında sıcak beyaz yani sarı renkte ışık yayan ampullerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sarı ışık, daha az mavi ışık içerdiğinden, gözler için daha rahatlatıcı bir etki yaratır.
Plaka aydınlatma lambaları hafif kusur, 2 hafta önce muayeneden bu şekilde geçtim ben de fark etmeden gitmiştim sürpriz oldu. Yanmıyorsa hafif kusur geçer. Beyaz veya sarıdan farklı renkte yanarsa ağır kusur kalır.
Photon Zero H4 2Plus Led Headlight
Mercekli far donanımlı halojen far ampulü kullanan araçlarda da düzgün odak noktası sağlar. Mükemmel aydınlatma sağlar. Tüv muayeneden sorunsuz geçer, 1 yıl Türkiye Distribütör firması garantidir.
Trafikteki sivil araçların bunu kullanması belli cezalar ile karşı karşıya kalınmasına sebep olur. 2024 yılı için güncellenmiş çakar lamba takma ve kullanma cezası, 6.440 TL'dir. Eğer bu ceza ilk 15 gün içerisinde ödenirse %25 gibi bir indirim yapılmaktadır.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Park lambaları hiçbir şekilde muayeneden geçmez bilgisi doğru değildir. Bununla birlikte dikiz aynası, camlar, yay kurmalı el freni sistemi, kısa huzmeli far gibi park lambaları da hafif kusurlu sayılır.
Muayene sırasında LED farlar sebebiyle bir yön hatası işlenebilir. Ancak hafif kusur sayılan bu hata, aracın muayeneden geçmesine engel değildir.
LED Farların Aküye Olumlu Katkıları
Sonuç olarak, LED farlar aracın aküsüne ekstra yük getirmez, aksine enerji verimliliği açısından faydalar sağlarlar. Düşük enerji tüketimi, akünün daha uzun ömürlü olmasına ve elektrik sisteminin daha az stres altında olmasına katkı sağlar.
Xenonlar ise merceksiz-yıkamasız muayeneden geçmez. Öncelikle led xenon diye bir ampul türü yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri