Klima filtrelerinin kokmasının nedeni, kirin filtrenin üzerinde sıkıştığında sporların büyümesine, kokunun sıkışmasına veya havaya geçmesine neden olabilmesidir. Filtrelerde biriken kir hava akışını kısıtlayarak daha fazla nem hapseder.
Klimanızın filtresini temizleyip, yıkayıp kuruttuktan sonra filtre artık takmaya hazır haldedir. Filtreyi yerine takmadan önce hoş kokulu bir oda spreyini az miktarda filtreye sıkabilirsiniz. Bu, ortama daha temiz ve hoş bir koku yayılmasına yardımcı olacaktır.
Klimanızın filtreleri tıkanmış olabilir. Filtreleri temizleyin. Ayrıca klimanın su tahliye hortumunun ucunun suyun akışını engellemeyecek şekilde olmasına dikkat edin. Su tahliye hortumunun ucu bidon, saksı gibi kapalı kaplara daldırılmamalıdır.
Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen “lejyoner hastalığı”, zatürre gibi ciddi üst solunum yolu sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü uzmanları, klima hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
DRY (Nem alma) Modu:
Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır. Nem alma bir soğutma değil, soğutmaya yardımcı olacak bir fonksiyondur.
İlgili 36 soru bulundu
Günhan Erdem, klimanın çalıştığı ortamlarda nemin azaldığını, bu durumun ağız ve burnun kuruyup tahriş olmasına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Erdem, "Ortamın neminin kurutulmaması için klimaların nem alma fonksiyonları çalıştırılmamalı veya klimanın çalıştığı ortamda açık bir kapta su bulundurulmalıdır" dedi.
Klimanızı nem alma modunda çalıştırırsanız hem daha az enerji tüketirsiniz hem de ortamın nemini azalttığınız için konfor koşullarınızı iyileştirirsiniz. Güneş ışınlarının ortamınıza girmesini engelleyerek klimanızın fazla çalışmasının önüne geçebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Kış ayları boyunca kullanılmayan klima nedeni ile klima kanallarında oluşan nem yoğun bir bakteri oluşmasına neden olur. Bir anlamda küf diyebiliriz buna. Oluşan bu bakteriler klimanın çalıştırılması ile birlikte otomobilin içine yayılır.
İç ortamda toz, polen, kötü koku ve alerjenler varsa klima bunları titanyum apatit filtre sayesinde emerek iç ortama verilmeden süzüyor. Böylece ortam havası daha kaliteli hale gelerek nefes almada kolaylık, dinçlik gibi pozitif sonuçlar sağlıyor.
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
Nem kokusu kıyafetlerinize kadar yayılmışsa bir bardak sulandırılmış sirke karışımı ve normal deterjan kullanarak kıyafetlerinizi yıkamayı deneyebilirsiniz. Bu yıkama esnasında kıyafetlerinize zarar gelmemesi için etiketlerde yer alan yıkama talimatlarına uymanızda fayda var.
Rutubet kokusuna karşı etkisi olduğu bilinen kedi kumunun ortamda tutulması kokuyu azaltıcı etki yaratıyor. Kedi kumunun nemi çekebilme düzeyinin yüksekliğinden dolayı rutubet kokusu ortadan kalkıyor. Küf sorunu üzerinde etkisi olduğu bilinen bir diğer giderici ise, çamaşır suyu ve camsil karışımı olarak öne çıkıyor.
Nemli ve sıcak ortamlar rutubete neden olur. Bu yüzden evlerimizde banyo, tuvalet gibi ıslak alanların havalandırılması çok önemlidir ayrıca evdeki su sızıntıları da rutubetin başka bir sebebidir. Çatı veya duvarlarda oluşan çatlaklar da su sızıntısı yaparak rutubete yol açabilir.
Evde ideal nem oranını yakalayabilmek için genellikle klimalar ve hava nemlendirici cihazlar kullanılır. Ancak bu cihazların da bakteri üretmemeleri için bakımının ve temizliğinin iyi yapılması gerekir.
Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor. Tüm bu değişkenlere göre uyurken odadaki nem miktarını dengelemek önem kazanıyor. Örneğin, klimalar ortamı soğuturken nem seviyesini düşürebilir ve odanın havasını da kurutabilir.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
Bununla birlikte klimanın modeline, markasına ve çeşidine bakmaksızın her klimanın uyku modundayken standart moda göre çok daha düşük enerji tüketimi gerçekleştirdiği, dolayısıyla da elektrik tasarrufu sağladığı bir gerçektir.
A sınıfı kullanın: İklimlendirme cihazlarında en verimli olan A'dan en az verimli olan G'ye enerji verimliliğini gösteren sınıf etiketleri vardır. A sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima yerine A++ sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima kullanırsanız yılda yaklaşık 145 TL tasarruf etmiş olursunuz.
Elektronik termostat ile sıcaklığı kontrol etmek, verimi %30 civarında arttırarak tasarruf sağlar. Klimanın kullanıldığı ortamın izolasyonu iyi yapılmalıdır, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Klimanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız devre kesiciyi kapatmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri