Köktürk, 'mavi' mühürün 'dürüstlüğü', 'yeşil' mühürün 'borcuna sadık olmamayı' 'kırmızı' mühürün 'tehlikeyi' ve sarı mühürün de 'çok tüketim'i simgelediğini anlattı. Sarı mühürlü aboneler de çok tüketim yaptıkları için takip edilecek.
Sarı renk mühür elektrik sayaçlarımızda karşımıza çıkmaktadır. Elektrik sayacı kullanan abonelerin elektriği kullanmış olduğunu ifade eder.
Opak cam ve bazı şeffaf camların imalatında önemli bir bileşiktir. Topikal kremlerin üretiminde pigment maddesi ve küf önleyici özelliğinden dolayı kullanılır. Küçük imalatında hızlandırıcı ve aktivatör madde olarak kullanılır.
Türk devletlerinde resmî hüküm ve yazılara kırmızı mürekkepli mühür vurulur ve buna "al tamga" denilirdi. Bugün de resmî koruma, kapatma ve iptallerde kullanılan mühür mumu kırmızıdır.
Yani, mührün fiziken bozulmuş olmasına bakılmaz, mührün konuluş amacı elektrik borcu olduğu için amaç elektrik bağlantının kesilmesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK md. 203). Yani, fail hakkında ya hapis cezası ya da adli para cezası verilecektir. Her iki cezanın aynı anda verilmesi mümkün değildir.
'' Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.''
Mühürler, kullanan şahsa ve kullanım amacına göre üç çeşittir: Devlet işlerinde kullanılan mühürler, mühr-i resmî (resmî mühür); şahıslara özel olanlar mühr-i zâtî (şahsî mühür); vakıf kütüphanelerine bağışlanan eserlere basılmak üzere özel kazıtılmış mühürler ise vakıf mührü olarak adlandırılır.
Köktürk, 'mavi' mühürün 'dürüstlüğü', 'yeşil' mühürün 'borcuna sadık olmamayı' 'kırmızı' mühürün 'tehlikeyi' ve sarı mühürün de 'çok tüketim'i simgelediğini anlattı. Sarı mühürlü aboneler de çok tüketim yaptıkları için takip edilecek.
Mavi hat kontrolüyle ithal edilen eşyaya ait beyanın kontrolü ve gerek görüldüğü hallerde eşyanın muayenesi eşyanın sahibine teslim edilmesinden sonra yapılır. Yeşil Hat Kontrolü: Gümrük beyanı kapsamındaki eşya belge kontrolüne veya fiziki muayeneye tabi tutulmaz.
Ayrıca ıstampa mühürler mavi, yeşil, kırmızı ve siyah olmak üzere farklı renk seçenekleri sunar.
Kelebek Mühürlerin Kullanım Alanları
Kelebek güvenlik mühürleri, genellikle konteynerlerin güvenli bir şekilde taşınmasında kullanılır.
Bunun dışında fatura ve benzeri resmi belgelerde de siyah rengine alternatif olarak mavi ve kırmızı kaşe mürekkep kartuşu tercih edilebilir.
Mühür kimde ise Süleyman odur.
İmar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, İmar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır. Elektrik sayacım mühürsüz/mührüm kırık ne yapmalıyım? Mührünüzün kırık olması durumunda 186 numaralı Çağrı Merkezimizi arayarak mührün kırık olduğu ile ilgili bildirimde bulunulmalıdır.
Sarı Hat Kontrolü: “Belge kontrolü” olarak da adlandırılan bu yöntemde yalnızca eşyaya ait belgeler ve bu belgelerde kayıtlı bilgiler kontrol edilir. Eşyanın kendisi üzerinde bir inceleme yapılmaz.
b) Sarı hat; muayeneye gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerinin doğruluğunun ve birbiriyle uygunluğunun kontrol edildiği hattır.
Sarı hat kontrolü gümrük idareleri tarafından eşyaların fiziksel olarak muayene edilmesi gerekli görülmeyen durumlarda kullanılmaktadır. Geçici ithalat belgesi ve farklı ayrıcalıklara dahil olan eşyaların kontrollerinde, sarı hat gibi kontrol mekanizmalarından yararlanılmaktadır.
[1] Mühürlemek. [2] Onaylamak.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Kaşe, aynı zamanda resmi veya özel amaçlı işlerde kullanılabilen, kauçuk ya da lastik üzerinde bulunan şirket veya şahsa ait bilgilerin kağıt üzerine baskı yoluyla yazılmasını kolaylaştıran bir çeşit mühür veya damgadır.
Oluşan kaçak elektrik faturasına istinaden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereği borcun bulunduğu tesisatın enerjisi kesilmektedir. Borçlu kişi veya tüzel kişilik adına yasal yaptırımlar(ilgili yasalar gereği ceza şikayetleri, icra takibi ile haciz işlemleri, vs.) uygulanır.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir. Kaçak elektrik kullanmanın yaptırımı olarak yukarıda zikredildiği üzere yönetmeliğin 46. maddesinin 2. ve 3. fıkralar uyarınca para cezaları uygulanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri