Kül tayini ile gıda maddelerinin kalitesi belirlenebilir. Örneğin, baharat ve jelatin gibi gıda maddelerinde toplam kül miktarının yüksek olması kalite açısından istenmeyen bir özelliktir. Şeker ve unda kül kalite açısından önemli bir ölçüttür. Gıda maddelerinin külü belirli sınırlar içinde olmalıdır.
Kül analizleri ile yemlerin toplam inorganik madde içerikleri ile hayvansal organizmada değerlendirilmeyen inorganik madde içerikleri tespit edilerek standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir. Öte yandan kurumadde tayini ile de yemlerin nem içeriği açısından standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir.
Kül, organik maddelerin yakılması sonucu artakalan inorganik madde oksitlerinin oluşturduğu bir kalıntıdır. Özellikle yapısında organik madde bulunan ürünlerin, inorganik madde içeriğini belirlemek için kül miktarı tayinleri yapılır.
Kül miktarı tayini buğday ve un örneklerinin porselen yada nikel krozeler içinde fırında yakmak suretiyle yapılır. Sabit tartım: Yıkanmış temizlenmiş, porselen kroze 200-250 ºC deki 30 dk tutulur, desikatörde soğutulur, tartılır. Tekrar fırında bir süre tutulur, desikatörde soğutulur ve tartılır.
Bu yöntemle kül tayininde örnek tartılır ve sabit ağırlığa ulaşıncaya kadar 500- 600 0C bir sıcaklıkta tutulur. Bu sıcaklıkta su ve diğer uçucu bileşenler buharlaşır, organik maddeler havanın oksijeni ile yanar. Yakma işlemi bittikten sonra örnekler desikatörde soğutulur ve tekrar tartılarak kül miktarı belirlenir.
İlgili 31 soru bulundu
Belirli miktardaki unun özel fırınlarda belirli ısıda yakılması sonucu geride kalan mineral maddelerin oluşturduğu kalıntıdır. Unda kül miktarı buğdayın çeşidi, yetiştirildiği iklim ve toprak özellikleri gibi faktörlere bağlıdır.
Unda bulunan kül miktarı yüksek ise, bu durum unun randımanlı olduğunun ifadesidir. Unda randıman yükseldikçe ekmekçilikte unun değeri düşmektedir. Bu yüzden unlarda yüksek miktarda kül olması istenmez. Unların asitlik değeri, bayatlama ve randıman ile yükselir.
➢ Buğday unu yabancı tat, koku, canlı veya cansız böcek ve/veya parçalarını içermemelidir. ➢ Buğday unlarının nem oranı maksimum %14,5 olmalıdır. 650, tip 850 'nin % kül miktarları ise sırasıyla kuru maddede en çok 0.55, 0.65, 0.85 olmalıdır.
-Nem Tayini: Unun depolanması açısından nem miktarı oldukça önemli bir parametredir. Yüksek nem içeriğine sahip unlarda küf, mantar böceklenme gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.
Krozeleri sabit tartıma getirmek için gıda maddesinin kül edileceği sıcaklıktaki kül fırınında 15–20 dakika bekletilmeli ve daha sonra desikatörde soğutulup 0,1mg duyarlılıkta tartılmalıdır. Kül tayini yapılırken alınacak miktar gıda maddesine göre değişir.
Belirlenmiş şartlar altında yağın sülfirik asit ile reaksiyonu sonunda geriye kalan katı artık. Bir yağdaki metal bazlı organik kimyasalların miktarının bir ölçüsü olarak kullanılır.
Kül, yanmış organik maddelerden geri kalan atığa verilen genel isimdir. Maddeleri oluşturan yapı taşlarının yüksek ısıya maruz kalmaları sonucu oluşturdukları grimsi toz şeklinde görülen bir maddedir. Yakılan maddenin ne olduğuna bağlı olarak külün rengi, görüntüsü, kokusu değişebilir.
Asitte çözünmeyen kül tayini, genel olarak gıda maddelerinde olabilecek taş, kum ve benzeri partiküllerin bulunup bulunmadığının veya gıda hammaddesinin yeterince temizlenip temizlenmediğinin tespit edilmesi için uygulanmaktadır.
Yemlerde kurutma metoduyla nem tayini, belirli bir miktar numunenin belirli bir ısı derecesinde suyu uçurulup tartılarak ilk ve son ağırlıklar arasındaki farktan su ve kuru madde içeriğinin yüzde olarak hesaplanması esasına dayanır. defada konur ve hemen tartılır. Alınacak numune miktarı esnektir.
Gıda laboratuvarlarında nem ve kuru madde tayini hem üretici firmanın standartlara uygun üretim yapmasını kontrol açısından hem de üretim sonrası etikette belirtilen ölçütlere uyulup uyulmadığının saptanması açısından önemlidir.
Kuru madde analizleri, yem alırken fazla neme veya suya para vermemek, besin maddelerinin tablo değerleri KM'ye göre belirlendiği için doğru rasyonların hazırlanması ve küf oluşumunu önlemek, depolanacak yemlerde nem içeriğinin %12.5'ten fazla olmaması için mutlaka yapılması gereken temel bir yem analizidir.
Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller. Kışın nem oranı yüksek olan yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha düşük hissetmemizin nedeni ise farklıdır.
Kurutma kaybı, bir maddenin kurutma sonucunda ortaya çıkan kütle kaybı demektir.
Unun nem içeriği ne kadar yüksekse (yapısında bulunan su miktarı), eklediğimiz suyu tutmak için bir o kadar az kapasitesi olur. Tersi durumda da un ne kadar kuru olursa o kadar fazla su tutar. Genellikle "kül" olarak adlandırılan mineraller, unun içinde kalan tanenin dış kısmının (kepek) miktarının bir göstergesidir.
Buğday unu, tahılın karbonhidrat bakımından en zengin kısmı olan endospermden elde edilir. Kaliteli un, endospermin içinde bulunan tüm vitamin ve mineralleri içermelidir. Unun elde edildiği buğdayın 1 tanesinin ağırlığı 1 gram civarında olmalıdır. Kaliteli un beyazlığı, buğday kokusu ve yumuşaklığından belli olur.
Size tavsiyem %100 beyaz un ile ekmek yapmayın, lezzetli olmaz. İçerisine %10 durum buğdayı, sarı un, tam buğday unu veya çavdar unu kullanırsanız, ekmeğiniz gözenekli ve lezzetli olur.
Un randımanı: 1 kg buğdaydan elde edilen un miktarına un randımanı denir. Kepek tabakasının ayrılmışlığını gösterir. Kepek tabakası çok ayrıldığı için % 60 -70 randımanlı unlarda vitamin, mineral ve protein miktarları düşüktür. % 60-70 randımanlı un ekstra - ekstra undur.
Kül miktarı özellikle unda önemli bir kalite parametresidir. Unda kül miktarının yüksek olması, unun yüksek randımanlı olduğunu göstermektedir (Köksel vd., 2000). Un randıman oranı ile kül miktarı arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Özkaya ve Özkaya, 2005).
Gluten Unu: Bileşimindeki protein oranı en yüksek olan undur buna karşılık içerdiği nişasta miktarı oldukça düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri