Sarı renkli plaka yeni araç sahibi olan kişilerin esas plakaları çıkana kadar kullandıkları bir plaka çeşidi olmaktadır. Bu plaka sarı zemin üzerine siyah renkte harflerin ve rakamların yazılması suretiyle hazırlanmaktadır. Tescil edilmemiş ancak trafiğe çıkması için bir sakınca bulunmayan araçlara verilmektedir.
Sarı Plaka
Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.
Sarı plaka Hollanda, Lüksemburg, İsrail ve Tanzanya gibi ülkelerde kullanılmaktadır. Eskiden Fransa, İngiltere ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de sarı plaka kullanmaktaydı.
Trafik Kanununa göre KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeren plakalar, küçük düşürücü nitelik taşıdıklarından hiçbir şekilde verilmiyor. Abdullah Öcalan'ın ismiyle ilişkilendirecek APP, APO, PKK gibi harf grupları da verilmiyor.
Ülkemizde sık görülebilecek bir diğer özel plaka türü de kırmızı zemin üzerine sarı baskılı plakadır. Bu plakalar genellikle üst düzey devlet görevlileri, yabancı devlet başkanları veya uluslararası organizasyonların temsilcileri tarafından kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Geçici plakalar diğer plakalar gibi metal plaka üzerine basılmaz. Geçici trafik belgesi olarak adlandırılan geçici plakalar sarı bir zemine sahip karton üzerine basılır. Bu sarı zemine sahip karton plakaların zeminlerinden çaprazlama beyaz bir şerit geçer. Ayrıca plakaların harf kodu sadece “G” harfi ile ifade edilir.
APP Plaka Yasak Mı? Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir.
Plakalarda herhangi bir şekilde düzenleme yasaktır. Plaka nasıl verildiyse o şekilde kalmalı.
Araç sayısının her geçen gün arttığı Gaziantep'te plakalarda BO serisine geçildi. Ancak BO ile başlayan plakaların sonuna gelen harfler başka anlamlar oluşturduğu için araç sahipleri bu durumdan rahatsız oldu.
Eğer talep edilen plaka hali hazırda bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
SİYAH ÜZERİNE ALTIN PLAKA
Hindistan Savunma Bakanlığı bünyesindeki araçlarda plaka 3 kısımda oluşur. En üstte kırmızı zemin üzerine 4 tane altın renkli yıldız, altındaki plakada siyah zemin üstüne altın renklerde yazılmış “ARMY” ve en altta da siyah zemin üzerine altın renklerle karakterler yer alır.
Türkiye'de kullanımına göre dokuz çeşit plaka vardır.
Tescili yapılmamış araçlara, sürüş testi yapılacak araçlara ve gümrükte muhafaza edilen araçlara sarı renk plaka verilmektedir.
ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ilişkileri yoktur. eğer çekici arızalanırsa veya yurt dışına çıkamıyorsa çekicileri değişebilir. muayeneleri de ayrı ayrıdır.
Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.
Levhanın yanlış yere monte edilmesi durumunda 122 TL, plakasız araç kullanımında 2270 TL ve sahte plaka kullananlar içinse 6687 TL para cezasıyla birlikte adli işlem uygulanıyor.
Araçların camlarına ya da kaportasına logo ya da yazı yapıştırmak yasaktır. Araç ruhsatına (tescil belgesine) işletilebilen logo ya da yazı yapıştırılabilir. Kamyon arkası yazılar, güzel sözler, reklam amacı güden herhangi bir kelime ya da cümle yapıştırılması kesinlikle yasaktır.
Kutlualp'in uzun yıllardır sahibi olduğu 34 FB 1907 plakası, Gürcistan'da tescili yapılmış aynı plakalı aracın Türkiye'de kullanılmasıyla sorun yaratmaya başladı.
Birkaç gündür sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan 'PKK plakalı lüks araç' haberinden sonra, dün Emniyet Müdürlüğü bir açıklama yaparak, görüntünün tamamen asılsız olduğunu belirtti.
Ma plakali araclari sadece ruhsat sahibi ve 1derece yakini kullanabilirler yani ozet gecersem baba anne ve cocuklari surebilir.
* A sınıfı trafik belgesi için istenen ücret : 4.080 Türk Lirası * Diğerlerinden ise : 404,20 Türk Lirası * Uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgesi esasında geçici plaka ücreti harcı ise 305,20 Türk Lirasıdır.
Vali plakaları KIRMIZI PLAKA diye adlandırılan plakalardandır. Ana gövde rengi kırmızıdır. Çerçeve çıtası harf ve rakkamlar pirinçtir. Vali plakalarında o ilin trafik plaka kodu ve 0001 ( 3 sıfır ve 1 ) yazılır.
Sarı Kırmızı Plaka:
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanlar gibi önemli devlet görevlilerinin makam araçlarında bu kırmızı plakalar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri