Bunların renkli olması durumu muayeneden kalma riski taşıdığından, en güvenli yol olarak muayene sırasında bunları iptal etmeniz gerekir. Ancak hatırlatmamız gerekir ki bu renkli sis farlarının açılması trafik cezası yemenize sebep olur. Zaten beyaz ya da sarı olsa bile şehiriçinde sis farı kullanmak yasaktır.
Sis farlarını sarı renkte yapmak, karşı yönden gelen sürücüye daha fazla etki yapacağından yasaktır. Fakat bu yasağın renk ile alakalı bir durumu yoktur. Sis farlarının rengi ne olursa olsun, bahsedilen hava şartları dışında kullanılması yasaktır."
Sis farları, sarı rengin dalga boyunun daha uzun olması sebebiyle genellikle fabrika çıkışlı olarak sarı renkte gelir. Bu bakımdan, sis farı LED veya sis farı xenon farlar ile değiştirilmemelidir. Ayrıca, sis farı mercekli bir far türü olmadığından dolayı yeri ve ampulüyle oynamamakta fayda var.
Bazen muayeneden sorunsuz geçen aksam ve tadilatlar trafik denetimlerinde sorun yaşatabildiğinden dolayı bu iki soru ayrı ayrı akıllara gelmektedir. Ancak deli mavi, buz mavi veya limon sarısı gibi renkli xenonlar hakkında böyle bir karışıklık söz konusu değildir.
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
İlgili 44 soru bulundu
Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir" denildi. SİS FARLARI SARI YAPILIR MI? Öte yandan uzmanlar sis farının yasaklanmasının sebebini şöyle açıkladı: "Sis farları, adı üzerinde sisli havalarda görüşü arttırması maksadıyla kullanılmaktadır.
TÜVTÜRK'ün Gönderisi
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir. geleni rahatsız etmesin. sorun olmamalıdır.
Bunların renkli olması durumu muayeneden kalma riski taşıdığından, en güvenli yol olarak muayene sırasında bunları iptal etmeniz gerekir. Ancak hatırlatmamız gerekir ki bu renkli sis farlarının açılması trafik cezası yemenize sebep olur. Zaten beyaz ya da sarı olsa bile şehiriçinde sis farı kullanmak yasaktır.
Araç farlarının kalitesiz olması, çabuk ısınması, soğumaması gibi durumlardan hafif hasarlı görünmesi normaldir. Ancak bunlar dışında muayenede hafif kusurlu olarak görünmek herhangi açıdan araç kullanımına engel olmayacaktır. Bundan dolayı led farlar muayeneden geçerken herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Peki, LED far yasak mı? LED farların yasak olması, sonradan eklemelerde araç muayenesi sırasında problemler yaşatması nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bir konudur. Standart olmayan, ayarları doğru yapılmayan ve modifiye amaçlı sonradan eklenen farlar aracın muayeneden geçmemesine sebep olur.
Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz. Sis farlarını kullanmanın asıl amacı yol yüzeyini aydınlatmaktır.
Sirke ve karbonatla araç farı temizleme işlemi herkesin evinde bulunan malzemelerle kolaylıkla yapılabilir. Sirke ve karbonatı karıştırıp far yüzeyine uygulayın. Karışımı bezle fardaki sararmış bölgeye dağıtıp güzelce çitileyin. Etkili sonuç vermesi için bezle silme işlemini birkaç kere tekrarlayın.
2024 yılında gereksiz sis farı yakmanın cezası, 108 TL para cezası ve 5 ceza puanıdır. Sis farları, sisli, karlı ve yağmurlu hava koşullarında görüşü arttırmak için tasarlanmıştır.
Karayolları Trafik Kanunun ilgili maddeleri gereğince belirtilen haller dışında sis farı yakmanın cezası 2020 yılı için 132 TL şeklinde belirtilmiştir.
Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 132 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir.”
Sis farı ruhsata işlenmez..
Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir.
Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
Bazı araç sahiplerinin LED far ampulü ile girdiği TÜVTÜRK araç muayenesinde gaz deşarjlı far (ağır kusur) alarak muayeneden geçemediği bildirilmiştir. Ancak bu madde Xenon ampulleri için geçerlidir ve LED ampuller için uygulanması doğru değildir.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Sis farı normalde sarı olur.gecersin bence sorun olmaz.
Ön aydınlatma, beyaz renktir. Arka aydınlatmalar içerisinde geri vites haricinde beyaz renk olmamalıdır. Ön ve arka park lambalarıyla plaka aydınlatma lambası, aynı anda ve birlikte yanar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri