Sara (Epilepsi), kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir nedenle beyin zedelenmesi yaşayan kişilerde gelişir.
Kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülen hastalık, idiyopatik, yani altta belli bir neden olmaksızın, semptomatik yani nedeni bilinen ve kriptojenik ya da farklı bir deyişle nedeni bilinmeksizin oluşabilir.
Epilepsi vakalarının büyük bir bölümünde kesin neden belirlenemezken, nedeni saptanabilen epileptiklerde ise sinirleri uyaran durumlar, doğumsal anomaliler, doğum travmaları, kafa travması, beyin damar hastalıkları, tümörler, beyin iltihapları ve aşırı alkol tüketme gibi nedenler söz konusudur.
Epilepsi hastalığının kesin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Genetik yatkınlık, beyin yaralanmaları, enfeksiyonlar, doğum travmaları ve bazı metabolik hastalıklar, epilepsi riskini artırabilir.
Epilepsi hastalığı herhangi bir yaşgrubunda görülebilir ancak bu hastalığın en sık olarak tanı aldığı yaş gruplarını erken çocukluk dönemindeki ve 55 yaş sonrasındaki bireyler oluşturur.
İlgili 20 soru bulundu
Epilepsi kimlerde görülür ? Epilepsi her yaşta görülebilmekle birlikte 20'li yaşlar öncesi ve 60'lı yaşlar sonrasında görülmesi daha sıktır. Epilepsi hastalığı, erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir.
Epilepsi; beyin nöronlarında görülen anormal aktivitelerin normal seyri etkilemesi sonucunda kişilerde ani ve istemsiz kasılmalara, bilincin kapanmasına ve duygusal değişmelere neden olan bir hastalıktır. Genel olarak titremeler ve nöbetler şeklinde kendini gösteren epilepsi halk arasında sara olarak da bilinmektedir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Epilepsi, beyindeki anormal elektrik sinyalleri nedeniyle ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur. Stres, vücutta hormonal ve kimyasal değişikliklere yol açarak epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Yoğun iş temposu, kişisel sorunlar, ilişki zorlukları gibi stres faktörleri nöbet sıklığını artırabilir.
Sabit ve rahat olacak bir şekilde onu bir tarafa doğru yatırıp, tükürüğünün dışarı akması sağlayın. Rahat nefes alması için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun! Asla ağzına bir şey sokmaya veya koymaya (örneğin, dişlerini sıkıyorsa açmaya veya su vermeye ) çalışmayın!
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Epilepsi nöbeti uyurken olur mu? Epilepsi nöbetleri bazı kişilerde uyku sırasında, uykuya dalarken veya uyanırken meydana gelebilir. Bu tür nöbetler genellikle “gece nöbetleri” olarak adlandırılır.
Beyinde bulunan ilgili nöronların kontrolsüz ve anormal biçimde boşalmaları sonucunda meydana gelen ataklarla beraber kişide kasılma, duyusal değişim ve bilinç farklılığı gibi uykuda epilepsi belirtileri görülür. Uykuda epilepsi belirtileri oluştuğunda birey uykudan uyanır ve tüm gece uykusuz kalır.
Nöbet geçiren hastalarda ani kasılmalar ya da sertleşme, dikkat kaybı, odaklanmakta güçlük, kollarda ve bacaklarda bir türlü kontrol altına alamayan sallantılar, sabit bir noktaya dalmak ve boş bakmak gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Jeneralize Nöbetler: Sara nöbeti ya da epilepsi krizi dendiğinde akla gelen ilk nöbet türü olan jeneralize nöbet türünde kişi, öncelikle kaskatı kesilir ve ardından yere düşer. Vücudundaki tüm kaslar istemsiz bir şekilde kasılıp gevşer.
Günümüzde beyin MR görüntüleri kullanılarak bazı nörolojik-anatomik bozukluklar ve farklılıklar ortaya konulabilmektedir. Epilepsi hastalığında ise “Manyetik Rezonans Görüntüleme” (MRI, MRG); kişinin beyninde epilepsiye yol açan nedeni belirlemek için kullanılmaktadır.
Her yaşta epilepsi görülebilir ancak 18 yaş altı ve 65 yaş üstünde daha sık rastlanır. Epilepsi, doğuştan ya da sonradan edinilmiş olabilir.
Yukarda da ifade ettiğim gibi epilepsi ile depresyon büyük sıklıkla bir arada ortaya çıkmaktadır. Epilepsi depresyona, depresyon ise epilepsiye yol açabilmektedir.
Nöbet sona erdiğinde, postiktal faz meydana gelir - bu nöbetten sonraki iyileşme dönemidir. Bazı hastalar hemen iyileşirken, bazı hastaların iyileşmesi saatler sürebilir. Nöbetin beynin hangi bölümünü etkilediği; iyileşme süresini de etkilemektedir.
Yoğun Korku ve Endişe: Ani bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku ve endişe hali, bazı nöbet türlerinin öncesinde görülebilir. Mide Bulantısı: Nöbet öncesinde mide bulantısı hissi meydana gelebilir. Sersemlik: Kişi, nöbetin yaklaştığı dönemde sersemlemiş veya dengesiz hissedebilir.
Beyin Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) veya Bilgisayarlı Tomografi (BT) taramaları gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bu testler genellikle bir görüntüleme merkezinde gerçekleştirilir. Lomber Punksiyon (Omurilik Sıvısı Testi): Omurilik sıvısı, beyin ve omuriliği çevreleyen sıvıdır.
Bu hastalık beyindeki sinir aktivitesini bozarak nöbet geçirilmesine neden olur. Elektroensefalografi (EEG) yöntemi ile nöronların anormal elektriksel sinyaller gönderdiğinin gözlemlenmesi, nöbetin sara nöbeti olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri