Yarım litre birada 180 kalori vardır. Bu bir kadeh şarabın içerdiği kaloriden yüzde 50 daha fazladır. Orta derecede içki içenler açısından ise aradaki fark önemsenmeyecek kadar azdır. Bir araştırmada bira ve şarap içenlerin orta vadede kilo almadığı görülmüştü.
En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Bir Şişe Şarap Kaç Şişe Bira Eder? Söz konusu şarabın ve biranın alkol oranlarına bağlı olmakla birlikte, bir şişe şarap yaklaşık 5 şişe 30'luk biraya denk düşüyor.
Günde alınan bir kadeh şarabın zararlı değil, faydalı olduğu birçok kaynak tarafından yazılmaktadır. Her gün alınan bir kadeh şarabın kanseri önlediği uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle de kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrol adı verilen zengin polifenol kaynağı bulunmaktadır.
Bununla birlikte, beyaz şarapta daha az kalori bulunur. Özet: Besinler açısından, kırmızı ve beyaz şarap aynı değerdedir. Bununla birlikte, kırmızı şarabın biraz daha yüksek vitamin ve mineral seviyeleri vardır. Üzüm çekirdeği ve tohumlarıyla fermente olduğu için, kırmızı şarap çeşitli sağlık yararları sunar.
İlgili 42 soru bulundu
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
– Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabınızda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre, şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde 3 gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar.
Orta miktarlı şarap tüketimi
Bazı doktorlar “orta” tüketimi kadınlar için günde bir 150 ml kadeh şarap ve erkekler için günde iki bardak şarap olarak tanımlar. Şarap tüketiminin olumlu tıbbi faydalarına dair hemen hemen tüm araştırmalar ılımlı tüketim ile aşırı tüketim arasında bir ayrım yapar.
Haftada ne kadar şarap içilmeli sorusuna gelince, genel kural olarak, kadınlar için haftada 5-6 kadeh (75 ml'lik kadeh başına) ve erkekler için 7-9 kadeh şarap tüketimi önerilir. Bu miktarlar, uluslararası sağlık kuruluşları tarafından önerilen günlük alkol tüketim sınırlarına dayanmaktadır.
Yapılan çalışmalar günde bir kadeh şarap içmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda birçok kardiyovasküler hastalığın oluşmasını önlediğini onaylamıştır. Ayrıca her gün içilen bir kadeh şarap demans, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde de olumlu etkiler göstermiştir.
Şaraptan önce bira içilmesinin ertesi gün daha rahat hissettireceği ya da şaraptan sonra bira içmenin ertesi gün daha kötü hissettireceği yönündeki kanının geçerli olmadığı ortaya çıktı.
Örneğin, serin bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılan köpüklü şaraplar, sıcak bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılanlardan daha düşük alkol seviyelerine sahip olacaktır. Genel olarak, köpüklü şarapların alkol içeriği tipik olarak %12-14 arasında değişir.
ALKOL TÜKETİMİ: Günlük aldığınız alkol miktarı ve sıklığı vücuttaki ödemi etkileyen bir unsurdur. Bunu göz önünde bulundurursak tüketim sıklığını ve miktarını olabildiğince azaltarak alkol tüketirken yanında içeceğiniz su ödemi minimuma indirecektir.
Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir. Ancak listeye göre şaşırtıcı bir şekilde, sağlık bilincine sahip kişiler için ikinci seçenek el yapımı elma şarabı.
En iyiler: Yüksek alkol oranına sahip, az kalori ve karbonhidrat içeren cin, rom, viski ve vodka olacak. Bu alkol tipleri kilo almamak için kullanılabilir.
Listenin 2. sırasında ise Küba yapımı bir rom bulunuyor. %74 alkol oranıyla Coruba Rom genellikle ada ülkelerinde üretilmesi ile bilinir. Satışı birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yasak olan absent %75 alkol oranıyla en üst sırada bulunuyor.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Alkollü içkilerin arasında alkolsüz içecekler de için. Örneğin bir kadeh şarabın ardından bir bardak su için. Böylece alkolün yan etkileri azalacak, kanınızdaki alkol oranını düşük olacaktır. Kuruyemiş, cips gibi susuzluğu artırıcı yiyecekleri alkol içerken yememeye özen gösterin.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Düzenli ve yeterli miktarda kırmızı şarap içmek, kandaki omega 3 seviyesini yükseltir. Bu da özellikle zihin sağlığı açısından önem arz eder. Kırmızı şarabın özellikleri listesinde bir diğeri de kanser riskini azaltmasıdır diyebiliriz. Birçok kişinin bildiği gibi kırmızı şarap iyi oranda antioksidan içerir.
Bir birim içki= Bir 330 ml lik (küçük) bira (%5 alkol oranında), 1 kadeh (140 ml) şarap (%12 alkol oranında), 1 tek (40 ml) votka-viski-cin (%40 alkol oranında) ve 1 tek (40 ml) rakı (%45 alkol oranında).
Beyaz şarap ile kabuklu deniz ürünleri, balık, kümes hayvanları tercih edilmelidir. Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur.
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
13. Şaraba buz konmaz. Şaraba buz konmaması kuralının ardındaki düşünce, buzun eriyerek şarabın tadını bozması. The Kitchn dergisine göre, şarabı buz dolabında ya da derin dondurucu da bir süre bekletmeden içmeniz gerekiyorsa, en kısa soğutma yöntemi içine buz atmak.
Şarapları buzdolabında tutmak birkaç aya kadar iyi fikir olabilir ama uzun vadede kesinlikle iyi değildir. Buzdolabın içerisinde nemli bir ortamın olmaması mantarların sertleşmesine ve esnekliklerini kaybetmesine neden olur. Büzülen mantar havayı şişenin içine sızdırır, şaraba zarar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri