Bir tülbent yardımıyla kabın ağzını örttükten sonra sirkenin oluşması için beklemeye alınır. Bu mayalanma sürecini hızlandırmak adına farklı sirkeler içerisine eklenerek mayalanma yapılabilmektedir. Kırmızı şarap sirkesi yaklaşık 4-5 hafta sonrasında hazır olmaktadır.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor. fark bu kadar.
Kırmızı şarap sirkesi, üzümden üretilen kırmızı şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık kırmızı renkli sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve şarabın sarhoş edici özelliği ortadan kalkarak, şarap sirkeye dönüşür.
Sirke iki aŞamalı fermentasyon iŞlemi ile ÜRETİLİR. Fermentasyonun birinci aŞamasında mayalar anaerobik yolla Şekerleri etil alkole parÇalarlar, ikinci aŞamada üretilen bu alkol Acetobacter ve Gluconobacter gibi asetik asit bakterileri tarafından aerobik Şartlarda asetik asite okside edilmektedir.
Sirkenin tarihi geçmişi şarap kadar eskidir. Sirke; şarap bünyesinde var olan etil alkolün sirkedeki bakteriler sayesinde oluşan asit fermantasyon ürünüdür. Fermantasyon işlemlerinden geçerek çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur. Eski usul elma sirkesi yapımı ile ninelerimizin el lezzetini yakalamaya hazır mısınız?
Sirkenin fermantasyon aşaması şaraptan ayrılır.
Oysa sirke fermente bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır.
Şarabın fermantasyonu biraz zaman alır. Çeşide bağlı olarak beyaz şarap yapımı evde için iki ila üç hafta, kırmızı şarap için dört gün ila bir ay sürer.
Bu bakteriler de alkolü asetik asite yani sirkeye dönüştürüyor. Asetik asit bakterileri oksijenli solunum yapıyor o nedenle hava alacak şekilde tülbentle kapatıyoruz. Bu noktadan sonra tadına bakarak fermantasyonun durdurulması gerekiyor(3-4 hafta sonra).
Çünkü şarabın ana maddesi olan üzüm suyu aslında helâldir, sarhoşluk verme özelliği kazanıp şaraba dönüşünce haram olmuştur. Sirkeye dönüşmesi neticesinde bu özellik ortadan kalkınca tekrar helâl bir madde haline gelir.
Şaraplarda sirkeleşme denilen bu hastalığa presleme sırasında zedelenmiş üzümlerden şıraya geçen asetik asit bakterileri neden olmaktadır. Bunların başlıcaları; Acetobacter pateurianum, A. Ascendes, A. Vini acetati ve A. Xylsonides'dir.
Bu aşama özellikle renk yönünden kırmızı şarapta daha önemlidir. Kırmızı şarap üretimi için bu işlem 10-15 gün, rosé şarap için 8-48 saat kadar beklemek yeterli olur.
şarabın ilk açıldıktan sonra havalandırılması işlemine verilen addır. örneğin kırmızı şarap içilmeden önce mutlaka havalandırılmalıdır. şarap genç ise bu süre yaklaşık 10 dakika, yıllanmış bir şarap ise bu süre yaklaşık 45 dakika civarında olmalıdır.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Size gelen özel şaraplık üzüm suyu konsantresini sulandırıp mayalanmaya bırakıyorsunuz. 3 haftalık beklemenin ardından şarabınızı şişeleyip şişelerinizi mantarla kapatıyorsunuz. Bu sürecin çoğu beklemekle geçtiği için şarap yapımı aslında oldukça basit ve aslında emekten çok sabır gerektiriyor.
Elma şarabı 8-10 haftalık fermentasyon sonunda 8-9% alkol oranına sahip olur. Cider ise 3 haftalık fermantasyon sonunda 2-6%lik bir alkol oranına ve daha çok şeker miktarına sahiptir.
Kaliteli, yıllanmış bir şarap alındığında, hemen açılıp içilmesi uygun değildir. Bir şarabın yatık bir vaziyette serin ve karanlık bir yerde, bir iki gün dinlendirilmesi gerekir. İçmeye başlamadan yaklaşık 5-6 saat önce de dik konuma getirilmelidir.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
Işık altında saçlar ayrıldıktan sonra ense kısmına ve kulak diplerine bakılmalıdır. Sirkeler kepeğe benzer ancak kepeğe göre daha yapışık ve parlaktırlar. Kepekler tarandığı zaman dökülürken sirkeler dökülmez. Sirke olduğu zaman saçlarda kaşıntı meydana gelir.
Üzüm suyuna tuz atarsan sirke olur, şeker atarsan şarap olur.
Tat değişimi: Özellikle hava ile temas eden sirkelerde yaşanan bir durumdur. Sirkenin tadı yumuşar ve keskinliği azalır. Hala kullanılabilir olsa da tariflerinizin, salatalarınızın lezzetini bozacaktır.
İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri