Mantar kuru olduğu zaman tecrit görevini yerine getiremez; mantar ile şişe arasında, az da olsa bir hava geçirgenliği olur. Yatık tutulan şişelerde mantar şarapla ıslanır, şişer ve hava geçirgenliği önlenir.
Ortamın nemli olmasını sağlamak ve şişeleri yatay bir şekilde tutmak önemlidir çünkü mantarın şaraba temas etmeyerek kuruması şişenin daha fazla hava almasına ve şarabın okside olmasına sebep olur. Bu noktada en ideal çözüm şaraplar için özel üretilmiş kav dolaplarından almak olacaktır.
Şişelerin dik durduğundan ve dibinde keskin bir camın bulunmadığın emin olmak için de şişenin dibini içeri doğru iterek punt oluşturulmuş oldu. Çünkü en küçük bir kusur şişenin devrilmesini kolaylaştıracaktı. Pontil, İtalyanca puntello kelimesinden türetilen ve Latince punto kelimesi kadar uzanan Fransızca bir kelime.
Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir. Şişeler yere serilmeli ve ışıktan korunmalıdır. Oda, maksimum %50 ile %75 arasında bir nem seviyesine sahip olmalıdır. Dış koku ve titreşimlerden korunmalıdır.
- Kırmızı şaraplar, kadehin yarısına kadar doldurulur. Bundan amaç, şarabın kadeh içinde yumuşakça dolaştırılarak, kadeh içindeki şarap kokusunun daha iyi alınmasını sağlamaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Bu tür bardakta az miktarda şarabı hafifçe döndürdüğünüzde şarapta var olan kokular tamamiyle dışa vuracaktır.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Odanın karanlık ve kaloriferden uzak köşesinde baza altı veya dolap içi gibi yerler kullanılabilir. Buzdolabı… Birkaç haftalığına kullanılabilir ama 5˚C altı nemsiz ortam uzun süre saklama için uygun değil. Şarap dolabı.
Dünyanın en iyi şarapları uzun süre yıllanır ama bir genelleme yaparsak beyaz şarapların pek çoğu üretim tarihlerinden sonra üç yıl içinde, kırmızılarsa beş yıl içinde içilmelidir.
Esas şarap %15 alkol içeriğine kadar kuvvetlendirilir ve şarabın yüzeyinde bir film tabakası olarak özel alkole dayanıklı bir film mayası geliştirilir. Bir aldehit olan asetaldehit, bu yolla üretilen bir tatlandırıcı grubudur. Bu işlemin devamında alkol içeriği %16-18'e yükselebilir.
Şarabınızı soğuturken bombeli olan şişenin yüzey alanı daha geniş olduğundan daha hızlı soğuma sağlar.
İşin aslı ise şöyle şarap açılırken oluşan basıncı dengeleme amacıyla, bu girinti var. Yine şişenin alt tarafında bulunan çentikler de şampanya şişelerinin karbonatlaşma yüzünden çok daha fazla basınçla yüz yüze kalmasını engelleme amaçlı.
Şarap açıldıktan sonra ne kadar dayanır? Şarabı açtıktan sonra buzdolabında saklarsanız kırmızı şarap en fazla 2 hafta, beyaz şarap ise 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Aksi taktirde tadını kaybedip ekşi, sirkemsi bir tat alacaktır.
Eğer şarabınız doğal mantarla kapatılmış ise şişenin yatık saklanması gerekir. Bu sayede mantar şarapla temas ederek ıslanır, şişer ve şarabın en büyük düşmanı olan oksijene karşı korunmuş olur. Yatık saklanmayan şişelerde mantar kuruyarak şişenin içerisine hava girmesine sebep olur.
Şarabın fıçılarda yıllandırılmasıyla üretilen konyaklar arasında en yüksek alkol oranını ise %46 ile Calvados üstleniyor.
Direkt Işıktan Uzak Saklama: Şarabın iyi saklanabilmesi için ortamın loş olmasına dikkat edilmelidir. Işığa maruz kalan bir şarap yorulur ve erken yaşlanır. Ayrıca, UV ışınları şarabın kötü kokular oluşturmasına neden olur.
Bu olağanüstü şaraplar arasında zirveyi 92 puanla Kavaklıdere Pendore Syrah 2010 ve Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004; 91 puanla Vinkara Doruk Boğazkere 2010, Suvla Sur 2010, Sevilen Magnesia KK 2011, Suvla Merlot 2010, Prodom Syrah-Kalecik Karası 2011 ve Melen Shiraz Reserve 2010 paylaştı.
Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
Şarap veya mey, genellikle üzümün fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. İçki çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir.
İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Günlük olarak, kadınlarda 1, erkeklerde 2 kadehten fazla tüketilmemesi tavsiye olunur.
Örneğin, serin bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılan köpüklü şaraplar, sıcak bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılanlardan daha düşük alkol seviyelerine sahip olacaktır. Genel olarak, köpüklü şarapların alkol içeriği tipik olarak %12-14 arasında değişir.
Öküzgözü şarabı; boğazkere şarabının aksine tanen miktarı düşük, orta gövdeli, yüksek asitli bir şaraptır ayrıca kırmızı meyve, karadut ve pekmez aromalarına sahiptir. Boğazkere ile kupajlarda kullanılmasının yanında monosepaj olarak da oldukça dengeli bir şaraptır. Ankara'nın kalecik ilçesine özgü bir üzüm çeşididir.
Türkiye deki büyük şarap üretim tesislerinin önemli bir kısmının bulunduğu Nevşehir il sınırları civarında sulu ve beyaz, sek şarap yapımında kullanılan Emir üzümü başta olmak üzere Kayseri Karası; kırmızı şarap üretiminde bolca kullanılan, asidi düşük, şeker oranı yüksek Dimrit ve Şıradar şarap üzümleri yetişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri