ŞARAP ŞİŞESİ KULLANILIR MI Soru:Şarap şişesini temizleyip kullanmamız caiz mi hocam? Cevap: Pisliğe bulaşan veya içerisine pislik konulan kaplar yıkanınca temizlenir ve kullanılabilir, ancak tuvalet çukuruna düşen bir bardağı temizledikten sonra kullanmak nasıl hoş olmazsa, şarap şişesi de aynıdır.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir?" sorusuna "Temizlikte kullanılmaları caizdir" yanıtını verdi.
Kullanılan alkol etil alkol ise vücuda ya da bedene sürülmesinde haram bir durum bulunmamaktadır.
Değerli kardeşimiz, Ne amaçlı olursa olsun, evde alkol bulundurmak caiz değildir.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin de haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
İlgili 32 soru bulundu
Buna göre, Kur'an'da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır. O halde sarhoş edici özelliği bulunan her şey haramdır.
Dolayısıyla ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir. Fakat sarhoşluk, kişinin bilincini etkilediği için bu hâlde iken kılınan namaz geçerli olmaz.
Buna göre bir haramın işlendiği masada oturmamak en güzelidir. Ancak oturmak ya da orada bulunmak zorunda olan bir Müslüman, o günahtan rahatsız oluyorsa işlenen günaha ortak olmaz ve sorumlu da olmaz.
İÇİNDE İÇKİ SATILAN BİR OTELDE ÇALIŞMAK VEYA ONA MALZEME SATMAK CAİZ MİDİR? Meyhane ve genelevi gibi her yönden günah sayılan bir binada çalışmak ve ona malzeme satmak dinen haramdır. Çünkü binanın biricik gayesi meşru olmayan işlerin işlenmesidir.
Değerli kardeşimiz, İçki satılan bir otelde konaklamak ve içki satılan lokantada yemek yemek caizdir. Ancak içkisiz yerler varsa buraları tercih etmek gerekir.
Müslüman sadece haramı işlememekle değil, elinden geldiği ölçüde işlenmesine engel olmakla da mükelleftir. Bu kaide onun, kat`i bir mecburiyet olmadıkça, içki içilen yerde oturmasına mânidir.
Hanefi mezhebine bağlı olan kişilerin inanç ilkelerinde de kendilerine önder kabul ettikleri İmam Maturidi Tevilatu'l Kur'an adlı eserinde hurma ve üzüm dışındaki meyvelerden elde edile içki türlerinden sarhoş etmeyecek miktarda içmeyi diğer mezheplerin aksine haram değil mekruh kabul etmiştir.
(Mâide Sûresi, 91. Âyet). Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
İçki satan büfe, bakkal ve marketlerden alışveriş yapma meselesine gelince: Esas olarak, bu davranış pek huzur verici bir iş değildir. Bu bakımdan, mümkünse, içki bulundurmayan yerlerle alışveriş yapıp zarurî ihtiyaçları oralardan karşılama ciheti tercih edilmelidir. Ancak zaruret hali müstesnadır.
Bu itibarla, bir kimsenin helâlinden kazanma konusunda alternatif imkânları bulunduğu sürece dinen yasaklanan şeylerin yapıldığı iş yerlerinde çalışması câiz olmaz. Ancak bütün çabalarına rağmen geçimini sağlayacak başka iş bulamadığı durumlarda zaruret sebebiyle bu tür iş yerlerinde çalışabilir.
Helal lokma yemek, haramların işlendiği sofraya oturmamak ve israftan kaçınmak esastır. Bu itibarla dinen meşrû olmayan hâl ve durumların bulunduğu sofraya mecbur kalınmadıkça oturmak, böyle bir ortamda bulunmak caiz değildir. Fakat bulunulan ortamda haram işlenmesi sofradaki helal yiyecek ve içecekleri haram yapmaz.
İçki satılan lokantalardan helal olan yiyeceklerin yenmesi caizdir. Ancak eğer içki satılmayan yerler varsa, buraları tercih etmek daha uygundur. Çünkü her ne kadar içki içmiyorsak bile, dolaylı yollardan bu kurumlara destek olunacağı için içkisiz müesseseler tercihimiz olmalıdır.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
- Dr. Başak: Her gün düşük dozlarla içmek veya 40 yılda bir sarhoş olmak sizin alkolik olduğunuzu göstermez.
Az miktarda alkol içen bir kişi, namaz kılabilir. Ancak bu alkolün caiz olduğu anlamına gelmez. Çünkü kılınan namazlar, insanları kötülüklerden uzaklaştırmalıdır. Ancak, buna rağmen hem namaz kılıyor, hem haram işliyorsa bu, müslümanı günahkar yapar.”
İmam-ı Muhammed'e göre, bu dört içki, gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuş ise, sarhoş etmeyecek kadar az içmesi de haram olur. Fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de böyledir.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Kişi, içki içtiğinde kırk sabah namazı kabul olunmazdan maksat; kırk gün müddetinde kılacağı tüm beş vakit namazlarının sevabı kabul olunmaz. Çünkü kişi, içki içtiğinde içtikleri kanında kalır ve kırk gün müddetince vücudundan atılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri