Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin. Limonun kendi kokusu ile mutfağınız ferah kokarken; beyaz sirkenin temizleyici özelliği ile tezgahlar artık daha temiz olabilir. Bu yöntemi granit mermerler için de kullanabilirsiniz.
Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra yeniden süngerle tezgahı silmeye devam edin.
Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Eğer mermer tezgahınız sararmaya başladıysa limon ve tuzla ovarak rengini açabilirsiniz. Bunun dışında hem parlamasını hem de üzerinde bulunan mikropların kırılmasını istiyorsanız limon ve karbonatı karıştırıp bir macun haline getirin. Oluşan karışım ile tezgahın üzerini ovalayın.
İlgili 32 soru bulundu
Hidrojen Peroksit ile Mermer Beyazlatma
Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz. İşlemlerin ardından karbonat yönteminde uyguladığınız gibi hava almayacak bir şekilde streç film ile sarmanız ve 24 saat bekletmeniz yeterlidir.
Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür. Beyazlatıcı bir etkiye sahip olan karbonat, çok fazla kullanıma bağlı olarak sararan lavaboların temizlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Nemli bir bez ve az miktarda sıvı deterjan en ideal temizlik için yeterlidir. Çimstone, sahip olduğu kompakt yapısı ile leke tutmaz. Sadece silmekle yüzey, ilk günkü yeni ve temiz görüntüsüne kavuşur.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Bir kabın içerisine 2 paket karbonat dökün ve üzerine su ekleyerek karıştırın. Karışımı tezgaha dökün ve bezle ovalayarak silin. 10 dakika bekledikten sonra ıslak ve temiz bir bezle tezgahın üzerini tekrar silin. Mutfak tezgahı su lekelerinden arınacaktır.
Sararmış mutfak dolaplarını en iyi şekilde göstermek ve temizlemek için ılık su dolu bir kap içine bir fincan elma sirkesi ve 2 paket karbonat ekleyin. Bu karışımı güzelce karıştırın. Bulaşık süngeri kullandığınızda dairesel hareketler ile dolapları temizleyin. Ardından nemli bezle son dokunuşu verin.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Limon ve tuz ikilisine koşun!
Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Ancak çamaşır suyu katkılı ürünler, deniz kabuğu efekt malzemeli Çimstone yüzey üzerinde kullanılmamalıdır. Yüzeyler, temizlik ürünü iyice durulanmadan hiçbir şekilde kurumaya bırakılmamalıdır.
Çimstone tezgah temizliği için pamuklu nemli bir bez ya da hassas bir bulaşık süngeri kullanmanız yeterlidir. Temizlik maddesi olarak da duru su, sıvı deterjan ya da cam temizleyici sıvılardan yararlanabilirsiniz.
Mutfak tezgahları, mermer zeminler veya mermer lavabolar gibi farklı alanlarda inatçı lekeleri ortadan çıkarmak için hiçbir zaman asidik malzemeler kullanmamak gerekir. Özellikle porçöz gibi ürünler direkt olarak daha fazla leke oluşmasına, hatta mermerin çatlamasına dahi neden olabilir.
Plastik spatula ile önce lekeyi nazikçe kazıyın ve ardından yumuşak bir bez ve sıvı deterjan (cam yüzey temizleyicisi veya bulaşık deterjanı) ile yüzeyi temizleyin. Temizlik sonrası yüzeyi yeterli miktarda su ile durulayın ve kurulayın. Temizlik ürünü iyice durulanmadan, yüzeyler kurumaya bırakılmamalıdır.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Beyaz sirkeli karışımı lavabo içine püskürtün ve 5 dakika kadar bekleyin. Sprey fırsatı bulamayanlar, bulaşık süngerini bu suya batırıp lavabonun içine uygulayabilir. Bekleme süresi geçtiğinde sünger yardımı ile ovalayarak tüm yüzeyi temizleyin ve ardından durulamak için bolca su akıtın.
Isınan limon suyunun içine karbonatı ilave edip karıştırın ve bu karışımı hiç bekletmeden lavabonun giderlerine, her delikten mutlaka geçecek şekilde dökün. Bu şekilde 10 dakika bekleyin. Son olarak kaynatıp 1-2 dakika beklettiğiniz suyu giderlerden dökerek boruların temizlenmesini sağlayın.
KARBONAT HER EVE LAZIM!
Doğal maddeleri tercih edenler için ise limon suyu ve karbonatla hazırlayacağınız bir karışımı kullanmak mümkün. Sıcak suyun içerisine ekleyeceğiniz karbonatlı limon suyu karışımını sararan lavaboya püskürttüğünüzde kolayca beyazladığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri