Tiyatroda Klasisizmin Temsilcileri: Moliere: Cimri, Kibarlık Budalası, Hastalık Hastası, Beklenmedik Engeller, Scapin'in Dolaplar.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Klasisizm akımının önde gelen temsilcileri şunlardır: François de Malherbe. Pierre Conhielle. Jean de La Fontaine.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Klasisizm akımı kurucusu Fransız şair Nicolas Boileau Despréaux olarak kabul edilmektedir. Klasisizm temsilcileri arasında ise; tiyatroda Moliere ve Corneille, düzyazıda ise Montaigne ve Madame de La Fayette, şiirde ise Boileau yer almaktadır.
Kibarlık Budalası Moliére tarafından 1670 yılında kaleme alınmış günümüze kadar gelen başarılı bir güldürü ve hiciv oyunudur. 17. yüzyılda Fransa'da geçen oyun, varlıklı olmasının yanı sıra saf ve cahil bir adamın asilzade olma çabasını ve bu çabayı gösterirken düştüğü gülünç durumları ele alır.
Klasik Fransız komedisinin 17. yy'daki en önemli temsilcisi Molière, Kibarlık Budalası'nda, daha iyi bir sosyal statü peşinde koşan orta sınıf mensubu Jourdain'in hikâyesini anlatıyor. Kumaş tüccarı babasının zenginleşmesi sonucu orta yaşlı bir burjuva hayatı süren Jourdan'in tek amacı, aristokrasiye kabul edilmektir.
Burjuva Mösyö Jourdain'in asilzade olma yolundaki umutsuz ve gülünç mücadelesini anlatan, XIV. Louis'nin en çok güldüğü Molière oyunu unvanını kazanan Kibarlık Budalası ilk kez 14 Ekim 1670'te Chambord'da, aynı yıl 28 Kasım'da ise, sarayda kralın huzurunda oynanmıştır.
Kafka'nın edebi eserlerinin çoğunluğu deneysel modernist türle ilişkilendirilmiş olsa da kitaplarından bazıları dışavurumcu hareket tarafından etkilenmiştir.
Dünya edebiyatında klasisizmin önemli öncüleri ve temsilcileri olarak ise Montaigne, La Fontaine, Racine, Corneille, Moliere, Boileau, Fenelon, Madame de la Fayette:, La Bruyere ve Bossuet örnek gösterilebilir.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
Corneille, “Fransız trajedisinin kurucusu” olarak tanınmış ve kırk yıla yakın bir süre boyunca yapımcılık yapmıştır.
Kibarlık Budalası, 1669 yılında Fransa Kralı XIV. Louis'nin özel isteği üzerine yazılmıştır. Aynı yıl Sultan IV. Mehmet Fransa'ya elçi olarak Müteferrika Süleyman Ağa'yı göndermiştir.
Budala, zekâca geri olan, alık, ahmak, bön; ya da "bir şeye aşırı düşkün" anlamında kullanılan Arapça kökenli sözcük (TDK).
Süre: İki perde, 90 dk. Moliere'in ölümsüz eseri Kibarlık Budalası 2008'den bu yana, 15. yılında seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.
Ahmet Vefik Paşa, Moliere'ye ait Le Bourgeois Gentilhomme adlı eserin Türkçeye kelime olarak tercümesi “Burjuva Beyefendisi” şeklindedir. Ali Süha Delilbaşı ise eserin aslından çevirdiği piyesi Kibarlık Budalası olarak isimlendirmiştir (Özgü 1974:14).
Kadın Budalası, Dostoyevskinin dünya çapında etki yapmış kitaplarından biridir. Dünya edebiyatının öncü yazarlarından Dostoyevski kitaplarında insan ruhunun derinliklerini ve toplumsal yaşamın karmaşık doğasını konu edinir.
Antik Yunan ve Roma sanatını temel almış olan, tarihselci yaklaşım ve estetik bir tutum taşıyan akıma klasizm denir. Aynı zamanda 1660 ekolü olarak da ifade edilebilir. Sağduyu, akılcılık, uyum, açıklık, evrensellik, idealizm ve güzellik gibi daha birçok farklı temel öğelere sahiptir.
Antik Yunan ve Latin sanatını örnek alan, sanat ve edebiyatta akıl ve sağduyuyu, kurallılık ve ihtişamlı söyleyişi, kalıcılık ve açıklığı önemseyen, 17. yüzyıl ortalarından 18. yüzyıl sonlarına kadar etkili olmuş sanat ve edebiyat akımıdır.
Klasisizm akımının temelinde Fransız düşünür Rene Descartes'in ''Düşünüyorum öyleyse varım'' sözü yer alır. Buna göre, insanlık ve sanat, ancak düşünce gücüyle gelişme gösterebilir. Avrupa'da klasisizm akımının doğması ile birlikte duygular ikinci plana atılmış, kaleme alınan eserlerde akıl ve sağduyu öne çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri