Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege'de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Ateş Balığı olarak da bilinen sardalya, Marmara ve Ege'nin lezzetli balıklarından.
Büyük boy sardalyalara ise tırsi adı verilmektedir. Sardalya Balığı Özellikleri Neler? Sardalyalar, genellikle 15-20 cm uzunluğunda ve 25-30 gram ağırlığında olup, ince, yuvarlak ve parlak gümüş renkte pullarıyla dikkat çekerler.
Sardalya, ışınsal yüzgeçlilere ait bir balık türüdür. 'Sardina' olarak da bilinen bu balık, Akdeniz ve Karadeniz'de görülür. Diğer balıklara göre daha açık bir renge sahiptir ve üzerinde koyu lekeler mevcuttur.
Sardalya ve hamsi, küçük yağlı balık çeşitleridir. Benzer boyutları ve mutfak kullanımları nedeniyle genellikle birbirleriyle karıştırılırlar, ancak aynı değildirler. Hamsi biraz daha küçüktür ve koyu kırmızımsı gri ete sahiptir. Sardalya beyaz etli daha büyüktür.
İlgili 19 soru bulundu
Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder. Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır.
- Özellikle sardalya protein bakımından oldukça zengindir. Belli bir miktardaki sardalya balığının neredeyse üçte biri proteindir. - B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum ve selenyum zenginliği ile kemikleri önemli oranda güçlendirir. - Uzun süre tok tutma özelliği sağlar ve kilo verme imkanı tanır.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir. En lezzetli olduğu dönem eylül ayından yumurtlamaya başladığı ocak ayı sonuna kadardır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut, küçük olanları uskumru, sardalya, istavrit ve hamsidir.
Sardalya veya sardalye, (Latince: Sardina pilchardus), Clupeidae familyasından ticarî değeri yüksek bir balık türüdür.
Kolyos balığı, Scombridae ailesine ait, pelajik ve göçmen bir balık türüdür. Genellikle Atlantik istavriti olarak da bilinen bu balık, hızlı hareket etmesi ve etinin lezzeti nedeniyle popüler bir deniz ürünüdür. Kolyos balıkları, zengin besin değerleri ve sağlık yararları ile ön plana çıkan bir balık türüdür.
Ege ve Marmara'da yerli olarak yaşayan ve göç etmeyen sardalya sürüleri de bulunur. Bu balıklar yaz aylarında kıyılara yaklaşır, kışın ise derin sulara çekilirler. Karadeniz'de az miktarda bulunan sardalyanın iri boylarına Akdeniz'de rastlanır.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Sardalya'nın kilosu ise 50 TL'den satışa sunuluyor. Lezzetli ve ekonomik bir alternatif olarak tercih edilen Sardalya, sofralarda yerini alıyor. Sezonda artış yaşanan diğer balık türlerine de bir göz atalım: İstavrit: 60-70 TL/Kilo.
Hasat Palamut balığının çoğalmasıyla anlaşılabilir. Bu mevsimde bolca Palamut balığı avlayabilirsiniz. Ayrıca yine bu ayda denizde Lüfer, Kolyoz, İzmarit ve Kırlangıç balıkları çok fazla bulunmaktadır.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
İspendek: Levreklerin küçüklerine verilen isim. Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Sardalya tavanın ana yemek olduğu menünüze leziz bir süzme mercimek çorbası ile başlayabilirsiniz. Balığın yanına salata çeşitleri çok yakışır. Turşu tadında mor lahana salatası, soğan salatası veya marul salatası ile bu leziz sofraya çeşit katabilirsiniz. Turp, roka ve turşu ise balığın olmazsa olmazıdır.
Soğuk tüketime uygundur. Söğüş halinde, aç - bitir şeklinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz, Ayvalık Coğrafi Bölge bandrollü zeytinyağı ile direkt olarak tüketebilirsiniz. Isıl işlem görmeye, fırına girmeye, ızgaraya atılmaya, tavada kavrulmaya müsait değildir.
Sardalya, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünlerinden alınan kadar kalsiyum almaya yardımcı oluyor ve kemik gelişimine fayda sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri