Besinsel olarak benzerler, ikisi de harika bir omega-3 yağ kaynağı. Sardalya B12 ve D vitaminlerinde daha yüksektir, hamsi ise daha fazla protein, demir, çinko ve niasin sunar. Konserve hamsilerin sodyum oranı çok yüksektir çünkü tuzlu suda kürlenirler ve bu da onlara farklı, güçlü lezzetlerini verir.
Hamsiler. büyüktür. Hamsilerin etleri sardalyelerden daha koyu, kırmızımsı-gri renktedir ve genellikle uzunlukları 15 cm'den azdır. Sardalyelerden daha küçük ve ince olan hamsiler plankton ve yumurtalardan çıkan küçük balıkları yiyerek beslenir.
Kendine özgü rengi ve görünümü ile dikkat çeken sardalya balığı, lezzetli balık yemeklerinin başrol oyuncusu olmak için idealdir. Ülkemizdeki en popüler balık türlerinden biri olan hamsi ile benzerlik taşımasıyla ön plana çıkar.
- Özellikle sardalya protein bakımından oldukça zengindir. Belli bir miktardaki sardalya balığının neredeyse üçte biri proteindir. - B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum ve selenyum zenginliği ile kemikleri önemli oranda güçlendirir. - Uzun süre tok tutma özelliği sağlar ve kilo verme imkanı tanır.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
İlgili 16 soru bulundu
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
ÖNEMLİ BİLGİ: Sardalya diğer pullu balıklar gibi pulları kazınarak temizlenir. Sardalya etleri yumuşak pulları hemen dağılan ve kılçıkları ince bir balık olduğu için yavaş yavaş pullarının kazıma işlemini yapmak gerekiyor.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir.
Sardalya, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünlerinden alınan kadar kalsiyum almaya yardımcı oluyor ve kemik gelişimine fayda sağlıyor.
sardalyanın küçüğüne papalina tabir edilir; ayıklamadan yemeği yapılır *. tirsi ise sardalya azmanıdır. kıl tarzında çok kılçığı vardır ve sardalya kadar lezzetli değildir. tıpkı hamsi gibi temizlendikten sonra unla kızartılmışı da, tıpkı hamsi gibi buğulaması da lezzetli ufak bir balıktır.
Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege'de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Karadeniz'de az miktarda bulunan sardalyanın iri boylarına Akdeniz'de rastlanır. Bunlar ortalama 22 cm olup “Malta sardalyası” olarak adlandırılır. Ege ve Marmara'da yaşayanların ortalama boyları 15 santimetredir. Sardalya halk arasında “ateş balığı” olarak tanımlanır.
Sardalya, mangal ve ızgara için de ideal bir balık türüdür. Sardalyaları ızgara dizdikten sonra üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra soğan ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Izgara yöntemiyle sardalyaları, yaklaşık 20 dakikada pişirebilirsiniz.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Lezzet konusunda hamsi ile yarışan Sardalya sofralarda yemek olarak yenmesinin yanısıra balık yağı ve balık unu üretiminde de kullanılır.
Genellikle hamsi, bazen sardalye veya tirsi balıklarından yapılan tuzlu ve yağlı balık ezmesi olan ançüez cinsel gücü arttırır.
Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz.
Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Cıva seviyesinin normalin çok üstünde olduğu balıklar şunlardır: Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Meksika körfezinden çıkan Tilefish ismindeki balık ve Kral uskumru (Türkiye'deki uskumru değil) ile anılan balık. Türkiye'de yaşayanların karşılaşabileceği bunlardan köpek balığı ve kılıç balığıdır.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Balık hiç temizlenmeden kendi iç yağı ve suyuyla pişiriliyor. O nedenle de bölgemizde sardalya bu şekilde anılır ve tüketilir.
Balık kış mevsiminde en çok tükettiğimiz besindir. Sardalya da özellikle kılçığından kolaylıkla ayıklayabildiğimiz nefis bir balık türüdür. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz enfes sardalya tarifi...
Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar. Ağustos: Ağustos ayında çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri