Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder.
A) Sarf Muamelesi ve Özellikleri:
Yani altının altınla, altının gümüşle, gümüşün gümüşle veya bunların tedavüldeki bir para ile yahut tedavüldeki paraların ya da döviz çeşitlerinin birbiriyle mübadelesine “sarf muamelesi” denir.
Sarf akdinde görme ve ayıp muhayyerliği caizdir. Ancak nakit paranın satışında veya diğer borçlarda görme muhayyerliği teorik olarak gerçekleşmez.
Sarf TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Harcama, tüketme, kullanma. eskimiş Dil bilgisi, yapı bilgisi.
Sarf akdiyle ilgili olarak iki temel unsur önem arz etmektedir. Bunlardan biri; miktarların misli misline yani eşit miktarlarda ve “yeden bi yedin” yani peşin olarak satılmasıdır. Böylece sarf akdi “kesinleşmiş bir akid” olmuş olur. Bir diğer önemli konuda “borcun borçla satışı”dır.
İlgili 22 soru bulundu
Satım akdinde satış bedeli ve tedavüldeki para anlamında bir fıkıh terimi.
sarf kararı, dosyada yapılan işlemler için ilgililere ödenen ücretlerin karara bağlanmasıdır. Yani sizinle ilgili bir işlem değil, bilirkişiye ödenen ücret için düzenlenmiştir.
Sözlükte “çevirmek, döndürmek” anlamındaki sarf kelimesi terim olarak biri amelî, diğeri nazarî olmak üzere iki şekilde kullanılır. Amelî sarf, asıl kabul edilen kelimeyi (masdar veya mâzi) lafız veya anlamla ilgili bir maksat için değişik fiil ve isim vezinlerine dönüştürmektir (tasrif).
Sarf, kast edilen manayı elde etmek için kelimenin değişik şekillerinden bahseder. Kast edilen manalar tüm dillerde aynıdır. Ancak lafzı yani, söyleniş tarzı ayrıdır. Her millet aynı manayı değişik lafızlarla kullanmaktadır.
TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Vadeli döviz işlemlerinden döviz forward ve döviz future için önerilen “döviz satım vaadleşmesinin” caiz olmadığı, döviz swap işlemi için önerilen “karşılıklı karz işlemi”nin ise elde edilen yararların eşit olması halinde caiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Peygamber (s.a.s.) bazı durumlarda paranın peşin alınarak malın vadeli olarak satılmasına izin vermiştir. Bu şekilde yapılan alım satım akdine selem veya selef denilir.
Bedeli iade edildiğinde geri alınmak üzere bir malın satılmasını konu edinen satış akdi.
İcâre akdi kiralayan ve kiraya veren arasında kararlaştırılan bir anlaşmadır. Bu anlaşma kiralayan ve kiraya veren arasındaki ilişkileri düzenler. Böylece kişinin lehinde ve aleyhinde olan şeyleri bilmesi, haklarını koruması, sahip çıkması ve başkasının da hakkına saygılı olması açısından önemlidir.
Allah Resûlü buyurdular ki: “Altın altınla, gümüş gümüşle, buğday buğdayla, arpa arpayla, hurma hurmayla ve tuz tuzla misli misline, birbirine eşit olarak peşin satılırlar.
Ismarlanan şey, akdin yapıldığı anda, ısmarlayanın istediği özellikte hazır olmadığından, istisna' akdi, akit esnasında henüz mevcut olmayan bir şeyin imal edilmesi için insanların arasında yaşayan örfe uygun ola- rak kurulan bir akittir.
Fakat müstakil olarak kaleme alınan bu eserler arasında günümüze ilk ulaşan Ebû Osman el-Mâzinî'nin et-Tasrîf adlı kitabı olmuştur. Ebû Osman el-Mâzinî de bu sayede sarf ilminin kurucusu sayılmıştır.
Sarf kelimesinin ilk anlamı harcamak, ikinci anlamı ise kullanmaktır. Bu kelime Osmanlı döneminde şekil bilgisi anlamında kullanılmıştır. Nahiv ise bir şeyi takip etmek ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak demektir. Bu kelime dil bilgisinde cümle bilgisi anlamına gelir.
Sarfedilen, harcanan şeyler, her türlü masraflar: “Bu ay sarfiyâtımız fazla oldu.” Bütçe hârici sarfiyat lâzım gelir (Reşat N. Güntekin).
Sarf sözcüğü bir ürünü satın almak ya da bir hizmetten faydalanmak için para harcamak demektir. Kelime mecazen bitirmek, noktalamak, tüketmek anlamına da gelir. Sarf kelimesi Osmanlı döneminden bu yana birçok tamlamanın içinde kullanılır.
Ayaktan ve yatan hastalarda tanı ve tedavi için kullanılması gerekli olan tıbbi sarf malzemelerinin zamanında ve etkin olarak temin edilip, ilgili birim sorumlusuna verilmesi ile kullanımda hazır bulunmasını sağlayan bir birimdir.
Sarf malzemeler çoğunlukla üretim sektöründe hizmet gösteren işletmelerde ortaya çıkan ürün ile beraber kullanmak, korumak, taşımak amacıyla kullanılan malzemeleri tanımlamak için kullanılır. Kâğıt, kutu, koli, bant, kurşun kalem, palet, vb. ürünler sarf malzeme kategorisindedir.
Ofislerde sarf malzeme olarak adlandırabileceğimiz ürünler arasında fotokopi kağıdı, tükenmez kalem, not kağıtları, yazıcı kartuşları ve tonerler bulunurken; fabrika veya üretim alanlarında bu kavram, üretimde kullanılan yağlar, gresler, conta malzemeleri ve benzeri ürünleri kapsar.
Tarifi: Ariyet, bir şeyin bir şahıs tarafından ücretsiz (bedava) olarak mu ayyen veya gayri muayyen bir zaman için kullanılmasına cevaz veren bir mukaveledir.
ѻ Sarfınazar etmek: Vazgeçmek, hesâba katmamak: Bunun üzerine pâdişah kadıların katillerinden sarfınazar eder (Fâik Reşat).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri