Sonuç olarak, prizde şarj aleti bırakmak azımsanamayacak miktarda elektrik tüketimine yol açmaktadır ve bu durumun toplum genelinde büyük bir etkisi vardır. Prize takılı elektronik cihaz bırakmayarak her birimiz küçük adımlarla enerji tasarrufuna katkı sağlayabiliriz.
Eğer “Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?” ya da “Prize takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen verelim. Evet elektrik harcar.
Prize şarj aleti bırakmak yapılan araştırmalar doğrultusunda aylık 135W güç kullanımına sebep oluyor. Yıllık bu miktar 1,6 kWh'ye karşılık geliyor. Bu veri maliyet açısından değerlendiğinde prizde takılı iPhone şarj cihazı aylık olarak 12 kuruşa mal oluyor. Yıllık bazdaysa ortalama 2,0 TL civarı diyebiliriz.
Yani şarj aleti boştayken de, az miktarda olsa dahi elektrik tüketimine devam ediyor ve bu durum elektrik faturanıza elbette ki yansıyor. Şarj aletlerini ve evinizdeki diğer cihazların fişlerini, kullanmadığınız durumlarda çıkarmanız gerekiyor.
Televizyon kapalıyken fişe takılı ne kadar elektrik harcar
Bir televizyon kapalıykende fişe takılı olduğu için elektrik tüketmeye devam eder. Bir yıl içinde çalışmadığı zamanlarda tükettiği elektrik miktarı da 7.7 KW civarında olur.
İlgili 26 soru bulundu
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Ortalama bir televizyonun aylık elektrik masrafı, yaklaşık 70-100 TL'dir. Elektrik masrafı için dikkat edilmesi gerekenler: Televizyonun boyutu: Televizyonun ekran boyutu, enerji tüketimini etkileyebilir. Büyük ekranlı televizyonlar daha fazla enerji tüketebilir.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz.
Ve tahmin edildiği gibi akıllı telefon şarj cihazı telefonu şarj etmese de güç tüketiyor, bu rakam ise ayda 135W, yılda 1.5KW'ın biraz üzerine denk geliyor. Türkiye rakamlarına göre yılda aşağı yukarı 2 liraya mal oluyor.
50 watt maksimum güç tüketimidir. Elektrik kilowatt ücreti 1.9 küsur lira.
Üç kişi için bu saat başına 27 W ' tur. Mesela sabah telefonunuzu çıkardınız ancak cihazınız hala prizde diyelim. 18 saat prizde kalan cihazlar 27 x 18 = 486 Wh ' lik enerji tüketir. Günlük 486 Wh'lik enerji aylık; 30×486= 14.5 kWh, yıllık ; 14.5×12=174 kWh'lik enerji tüketimi demektir.
Bir robot saatte yaklaşık 40W harcar. Düşünsenize, elektrik süpürgeniz en az saatte 900W elektrik harcıyor!
Sonuç olarak, şarj cihazlarını prizlerde bırakmanız size elektrik faturalarıaçısından bir zarar vermeyebilir ancak bu şarjda bırakılan cihaz 3. parti bir şarj cihazıysa ortaya yangın gibi çok daha büyük sorunlar çıkarabilir.
Termosifonların çalışma mantığına göre hep açık kalmalı, aç kapa yaparsan daha fazla elektrik yakar. Termosifonlar içindeki suyu bir kere ısıttıktan sonra sıcaklığı sabit tutmak için sadece ısı kaybı kadar çalışır. Bu durumda da fazla bir elektrik yakmaz.
Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
Telefonunuzu sıfır aldıysanız yani açılmamış kutu ise bir müddet şarj etmenizde fayda vardır. Telefonun aslında bataryanın kendisine gelebilmesi için şarj edilmesi şarttır. Yeni alınan telefonlarda böyle bir durum vardır. Yeni alınan telefonlar için önerilen şarj saati, 6 saattir.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor.
Televizyonların uzun süre açık kalmasının LED panellerinin yanmasına sebep olabileceği, bunun da vatandaşa yüklü bir masraf çıkarttığı belirtiliyor.Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok yeteneğe sahip yeni nesil televizyonların, tamirleri de bir o kadar masraflı oluyor.
TELEVİZYON 1 SAATTE NE KADAR ELEKTRİK HARCAR? 164 led ekran bir televizyonu 1 saat açık tuttuğunuzda vergiler dahil 0,1191933 TL (11 kuruş) faturanıza yansıyor. Bu televizyon 12 saat açık kaldığında yansıyan tutar ise (0,1191933 TL x 12 saat) günde 1,43 TL. Bu sadece evdeki bir televizyon için geçerli.
AYNI ZAMANDA 55 EKRAN OLARAK DA BİLİNİR. 24" VEYA 60 EKRAN TELEVİZYONLAR ORTALAMA SAATTE 36 WATT ELEKTRİK HARCAR. 32" YANİ 80 EKRAN LED TELEVİZYONAR SAATTE 50 WATT ORTALAMA İLE ELEKTRİK TÜKETİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri