Kesinlikle şarj aletini prizde bırakmayı hiçbir uzman önermemektedir. Bu sebeple insanların bilinçlenmesi ve doğru kullanım gerçekleştirmesi önemlidir. Şarj aletlerini prizde unutmanıza karşılık alabileceğiniz en güzel önlem akıllı prizler kullanmak olacaktır.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Prizler şalterden kapatıldığında enerji direkt durdurulur. Fakat bu durumun tam tersi olarak prizde takılı şarj aletinin ucunda cihaz olsun olmasın fark etmeksizin şalter açıksa elektrik harcanmaya devam eder. Bu durum şarj cihazının ömrünü de kısaltır.
Üç kişi için bu saat başına 27 W ' tur. Mesela sabah telefonunuzu çıkardınız ancak cihazınız hala prizde diyelim. 18 saat prizde kalan cihazlar 27 x 18 = 486 Wh ' lik enerji tüketir. Günlük 486 Wh'lik enerji aylık; 30×486= 14.5 kWh, yıllık ; 14.5×12=174 kWh'lik enerji tüketimi demektir.
Boşta Olan Şarj Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketir? Şarj aletleri ve içerisinde transformatör bulunan diğer cihaz ve aygıtların, boşta olduğunda tükettiği elektrik 1 volt ila 5 volt arasındadır.
İlgili 33 soru bulundu
Prizde şarj aleti bırakmak, beklemeye alındığında bile enerji tüketimi yapar ve uzun vadede enerji faturalarını etkileyebilir, bu nedenle enerji tasarrufu için şarj aletlerini prizden çekmek önemlidir.
Elektrik kesilmediği veya şartel indirilmediği takdirde de prize takılı olduğu sürece tüketim devam edecektir. Prize takılı fiş elektrik harcarken eğer bir cihaz kullanılmıyorsa, elektrik harcama miktarı farklı olacaktır. Genellikle cihaz kullanılmıyorsa ama fiş prize takılı ise saatlik olarak 3W güç harcaması yapar.
Oldukça hassas olan bu ürünler, yanlış kullanımda kişilere zarar verebilmektedir. Prizde şarj aleti bırakmak yangın sebebi bile olabilir. Bu noktada eğer bir bataryalı cihazı sürekli prizde kullanırsanız yangın gibi büyük risklerle yüz yüze olabilirsiniz.
Ütüler genellikle 1000 wat ile 2400 watt arasındadır. 2000 watt gücünde olan bir ev ütüsünün 12 saatte ne kadar elektrik tükettiği şu şekilde hesaplanabilir: 2000 watt = 2 kW yapar (saatlik). 12 saatlik tüketim ise 12 x 2 = 24 kW yapar.
Cep telefonu şarj cihazlarının azami watt tüketimi genellikle 5 watt düzeyindedir. Cep telefonları şarj esnasında 2 ila 6 watt arasında elektrik harcar. Peki şarj cihazı cep telefonuna bağlı değilken ne kadar tüketim yapar? Prize takılı bırakılan şarj cihazının tüketimi 0.1 ile 0.5 watt arasında değişmektedir.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Telefonunuzun bataryası tam olarak bitmeden şarja takmak ona zarar vermez, aksine faydalı bile olabilir. Tüm bataryalar ömürlerini doldurmadan önce sınırlı sayıda şarj döngüsüne -şarjın tam olarak bitip, tekrar tam kapasite doldurulması- sahiptir.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Adaptörlerde uyumluluk için adaptörün amper ve watt değerine dikkat etmemiz gerekiyor. Yüksek watt adaptörlerde gerçekten özel bir kablo tercih etmek gerekiyor. Aksi halde adaptörden gelen yüksek enerji kabloyu ısıtabilir yüksek ısılarda ise yanmasına sebep olabilir.
Şarj cihazları da kendilerine bir telefon veya bilgisayar bağlı olmasa da elektrik tüketimi yapar. Ancak uzatma kablosu yalnızca elektrik akımını uzatma ve çoğaltma işlevi gören basit bir yapıya sahiptir. Bu nedenle prize bağlı olan uzatma kabloları durdukları yerde elektrik tüketmezler.
Kendiniz uğraşmayın, tehlikelidir, elektrikçi çağırın, bu saatte açıktır. Alacağı 20 lira. Prizin içindeki tel kısa devre sonucu kopmuştur. Kendiniz uğraşmayın, tehlikelidir, elektrikçi çağırın, bu saatte açıktır.
Buzdolapları, günün 24 saati çalıştıkları için aylık ortalama %31 ile en çok tüketim yüzdesine sahip elektikli ev aletidir. Fırın, elektrikli kombi, ütü, klima gibi aletlerse düzenli kullanıldıkları takdirde buzdolabından daha fazla enerji harcar. Ne var ki bu cihazların kullanımı sınırlandırılabilir.
· 60 ekran televizyon, saatte ortalama 36 Watt, · 80 ekran LED özellikli televizyon saatte 50 Watt, · 108 ekran LED televizyon saatte ortalama 75 Watt, · 164 ekran LED televizyon ise saatte ortalama 150 Watt, elektrik harcar.
Fanlı ısıtıcılar ortalama olarak 2000 Watt güce sahiptir. Bir fanlı ısıtıcı bir saat boyunca çalıştığında elektrik tüketim miktarı 2 kw kadar olacaktır.
Özellikle koku organının derin uykuda kendini devre dışı bıraktığını söyleyen uzmanlar, yatarken elektronik cihazları şarja takmayı önermiyor. Aksi takdirde şarj cihazında fazla kalan telefonların patlayabileceği ve yangına sebep olabileceği üzerinde duruluyor.
Eğer “Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?” ya da “Prize takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen verelim. Evet elektrik harcar.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple fişte küçük hasar izleri görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri